O Günden Bugüne ODTÜ - Deniz Kavukçuoğlu

6 Ocak 1969 günü dönemin rektörü Kemal Kurdaş’ın daveti üzerine Ortadoğu Teknik Üniversitesi’ne (ODTÜ) gelen CIA görevlisi ve ABD’nin Ankara Büyükelçisi Robert Komer’ı kötü bir sürpriz bekliyordu.
ODTÜ’lü öğrenciler Komer’ın Vietnam Savaşı sırasında Güney Vietnamlıların “uyuşturulmasında” önemli bir rol oynadığını öğrenmişlerdi. Vietnam sırasında Phoenix isimli bir programın başında olan Komer, daha sonra bu programın 20.587 ölümle sonuçlandığını ifade etmiştir. Noam Chomsky ise Komer dönemindeki Phoenix programının yaklaşık 60.000 ölümle sonuçlandığını savunmaktadır. Komer’ın aynı zamanda Güney Vietnamlı kırsal kesim nüfusunun yaşadıkları yerlerden zorlanmasında ve Stratejik Hamlet Programı adıyla bilinen toplama ve işkence kampının kurulmasında parmağı vardı.
***
ODTÜ’lü devrimci öğrenciler böyle karanlık bir kişiliğin üniversitelerine gelmesini içlerine sindiremediler, rektörlük binasının kapısına park eden 1968 modeli Cadillac marka arabasını ateşe verdiler. Bilinen, arabayı ateşe verenin Taylan Özgür, arabanın kolay alev alması için benzin deposuna sıkıştırılan kaşkolün sahibinin de Sinan Cemgil olduğudur. Olaydan üç gün sonra Deniz Gezmiş ve Yusuf Aslan’ın da içinde bulunduğu yedi kişi hakkında verilen tutuklama kararı sonrasında, 3.000’den fazla öğrenci bir dilekçeyle kendilerinin de eyleme katıldığını bildirmiştir.
Bilindiği gibi Taylan Özgür aynı yıl, 23 Eylül günü İstanbul Üniversitesi’nde düzenlenen Öğrenci Birliği Kongresi’ne polis tarafından yapılan bir baskında öldürülmüş, Sinan Cemgil 31 Mayıs 1971 tarihinde Nurhak Dağı’nda jandarma tarafından vurulmuş, Deniz Gezmiş ve Yusuf Aslan 6 Mayıs 1972 günü Hüseyin İnan’la Ankara Merkez Kapalı Cezaevi’nde asılarak idam edilmişlerdir.
Bu coğrafyada devlet “asi” çocuklarına karşı her zaman hoşgörüsüz, her zaman acımasız olmuştur.
***
Son ODTÜ olayları bana 1960’ların, 1970’lerin o heyecanlı, coşkulu isyan günlerini anımsattı. Biber gazları, sis dumanları arasında “onları” görür gibi oldum.
Üniversitenin olaylar sonrası yaptığı açıklama, ODTÜ Rektörü Sayın Prof. Dr. Ahmet Acar’ın sözleri beni yüreklendirdi; bu ülkede hâlâ yerlerinden olmaktan korkmayan, ikbal peşinde koşmayan akademik ve insani onura sahip hocalarımız var diye düşündüm.
Genç öğrenci arkadaşlarımı ise yürekten kutluyorum.
Başbakan’ın ODTÜ üzerine söylediklerini ise duymazdan geliyorum; yalnızca “Keser döner sap döner, gün gelir hesap döner” demekle yetiniyorum.

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget