2013 Mucize, 2013 Müjde - Mine Kırıkkanat

Başbakan, üniversite öğrencilerine “parasız eğitim” müjdesi verdiğinde; Türkiye hapishanelerinde 700’den fazla üniversite öğrencisi “parasız eğitim” istedikleri için tutuklanmış, aylardır mahkemeye çıkarılmayı bekliyordu. Hâlâ da bekliyorlar. Başbakan, Türkiye’ye Göktürk-2 uydusunun uzaya başarıyla fırlatıldığı müjdesini verdiğinde; yerli uyduyu yapan başarılı TÜBİTAK UZAY ekibinden çoğu ODTÜ’lü 80’e yakın bilim adamı tehdit ve sindirmeyle tasfiye edilmişti. Göktürk-2’yi tamamlayan ekibin tam tasfiyesi henüz başarılamadığı için, yerli uydunun fırlatılışını kutlamak amacıyla ODTÜ’ye giden Başbakan’a “ne olur, ne olmaz”, bir polis ordusu eşlik etti. Kimine göre 2500, kimine göre 3600, kesin olan şu ki sayılamayacak kadar kalabalık polis ordusu da yanına “ne olur, ne olmaz” 20 bin kişiye sıkacak kadar biber gazı, vuracak kadar plastik mermi, zırhlı ve tazyikli su aracının yanı sıra, zaten kelle miğfer sayısı kadar cop, kalkan, kelepçe falan almıştı. Buna, demokrasi diyorlar.
***
Askeri darbeleri soruşturuyor ve kovuşturuyorlar. Adalet yerini bulacak mı diye, umutlanıyorsunuz, ister istemez.Ortada yapılmış bir darbe vardı.650 bin kişinin gözaltına alındığı, 1 milyon 683 bin kişinin fişlendiği, 210 bin davada 230 bin kişinin yargılandığı...517 kişiye idam cezasının verildiği, 50’sinin asıldığı, 615 kişinin (resmen) işkence altında, 299 kişinin cezaevlerinde öldüğü, 43 kişinin intihar ettiği...30 bin kişinin sakıncalı diye işten, 14 bin kişinin vatandaşlıktan çıkarıldığı, 3 gazetecinin öldürülüp, 300 gazetecinin saldırıya uğradığı...Hükümetin devrildiği, TBMM ve partilerin lağvedildiği, politikacıların derdest edildiği...12 Eylül 1980 darbesinin darbecileri yargılanıyor ama yargılanamıyorlar. Zaten alacakları cezalar da şimdiden kadük. Ama yapılmamış Balyoz darbesinin sanıkları, yapılmış 12 Eylül darbesi suçlularından önce, en ağır hapis cezalarına çarptırıldılar bile! Kanıtların bazısı kerhen, bazısı düpedüz sahteydi. Tanıklar da öyle. Zaten sanıkların kimi de isnat tarihinde suç mahallinde bile değildi. Ne gam. Suçsuz bile olsalar askerdiler ya; ömürlerini bir elleri yağda bir elleri balda sürdürdükten sonra ya mahkemeye çıkarılamayacak kadar moruklamış ya da ölmüş gerçek darbecilerin yerine mahkûm edildiler.Buna, adalet diyorlar.
***
TOKİ, Silivri’de duruşma salonları, tutukevleri, aşevleri, lojmanları ve camisiyle ‘zindan rezidans’ inşa etti. Yargılayan yargıladığıyla birlikte, tutuklayan tutukladığı kadar, ceza infaz eden cezası infaz edilenle ortak ikamete zorunlu. Malatya İnönü Üniversitesi’ni en iyi üniversitelerden biri haline getiren rektör, binlerce insana yeniden hayat veren Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu’nun suçu ne? Kimse bilmiyor. Ama 4 yıldır tutuklu yargılandığı Silivri’de kanser oldu, oğlunu yitirdi, şimdi hastanede ölümü bekliyor. Yarbay Mustafa Dönmez gibi, kiminin evladı öldü, kimi kederden öldü, kimi sağlığını yitirdi zindanda. Dışardaki analar evlat, eşler eş, çocuklar baba hasretine mahkûm; içeride babalar çocuklarının, eşlerinin, analarının özlemine... Beş yıldır süren Ergenekon davalarında da kanıtların bazısı kerhen, bazısı düpedüz sahte. Tanıkların kimi düzmece, kimi zekâ özürlü, akıl hastası, manipüle. Mahkeme eğleniyor. İpe sapa gelmez iddialar günlerce, saatlerce dinleniyor. Savunmaya, avukatlar dışarı atılmadığı zamanlar on beş dakika, sanıklara duruşmaya katılma cezası verilmediği zamanlar, beş dakika süre veriliyor. Buna, hukuk diyorlar.
***
2013’te tutuklu ve tutuksuz Türkiye’ye 2013 mucize, 2013 müjde diliyorum. Tuncay Özkan ve Mustafa Balbay’ın gözlerinden öpüyor, tanıdık tanımadık tüm Ergenekon sanıklarını ve Balyoz mahkûmlarını, yüreğimle selamlıyorum. Burası mucizeler ülkesidir, 2013 müjdeli yıl, olur mu olur.

‘G’ NOKTASI

Ömrümüzden geçenler
Sallanan saatlere özenir hayatlar
kar aylarındasoğuklarla sürüklenirken şehirlerhangisi Ankara hangisi İstanbulbulutlarla geçerlerunutulmuş ve uzun eski tren seslerineözenir ayrılıklarvardıkları sondayeniden yola çıkmak isteyenyaşlı kırlangıçlar bu istasyonun yolcularıhangisi kavuşmak hangisi ayrılıkhüzünlerle geçerlergeçmiş zamanlara özenir yeni yıllarpencereler yükselirken akşamlar inerkentin gürültüsünü örtersarhoş sesleriyüzyıllardır yalnızlara yağarbembeyaz özlemlerkarışır sabahlara binbir gece masallarıacılar umutlar hasretlerçaresizce geçerler...

A.Kadri Ergin
“Ocak ayında, dostlar için iyi dilekler tutulur. Diğer aylarda suya düşmeleri izlenir.”
GEORG CHRISTOPH LICHTENBERG

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget