Korkuyu atan iş adamı, CHP toplantısına katılıyor

Dün, Malatya’daydım. Malatya, yıllarca CHP’nin kalesiydi. Atatürk’ün en yakın arkadaş İsmet İnönü’nün Malatyalı olması bu il’e büyük yatırımların yapılmasını sağladı. 12 Eylül 1980 öncesine kadar her dönem Malatyalı CHP’yi bu ilde birinci parti yapıyordu. Şu anda 6 milletvekilinden 5’i AKP’den, birisi ise her zaman Malatyalıya hesap veren ve ilinin sorunlarını gündemden hiç düşürmeyen CHP Milletvekili Veli Ağbaba.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, sanayici ve iş adamlarıyla CHP’nin bağını artırmak için değişik bir uygulama başlattı. Önce 10 kişilik milletvekili o il’e gidip çalışmalar yapıyor. Gerekli görüşmeler, temaslardan sonra Genel Başkan Yardımcısı Toprak, bir grup milletvekiliyle yine geliyor. Toplantı günü kararlaştırılıyor. Bu temaslar ilk başladığında CHP’ye mesafeli duran sanayici ve iş adamları, artık toplantılara katılma cesaretini gösteriyor. Açıkçası, AKP korkusu bu çevrelerde yavaş yavaş dağılıyor.

Burada kayısı konuşulur
Malatya için kayısının yeri ayrıdır. Her ne kadar üreticinin kıymeti bilinmese de, Malatya ekonomisinin temelini kayısı oluşturuyor. Tekstil ikinci sırada. O bildiğimiz ünlü markaları Malatya’da dolaştığımız fabrikalarda görüyoruz. “Aaa.. burada üretiliyormuş” diyoruz. CHP Genel Başkanı, kalabalık bir milletvekili heyetiyle dün Malatya’daydı. Erdoğan Toprak, Umut Oran, Faik Öztrak, Engin Özkoç Bursa toplantısında olduğu gibi Malatya’da da Kılıçdaroğlu ile birlikteydi.

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç da, Esnaf Odaları Başkanı Şevket Keskin de “kayısı”nın önemini anlatmadan edemiyorlar. Milletvekili Veli Ağbaba da, “Geçen yıl tam 367 milyon dolarlık kayısı ihracatı gerçekleştirildi. Kuru kayısıyı en çok Amerika, Rusya, Almanya ve Fransa’ya ihraç ediyoruz. Ülkemizde yaş kayısı üretiminin yüzde 50’sini, kuru kayısının da yüzde 95’ini Malatya karşılıyor. Türkiye bilmese de, dünya Malatya kayısısının değerini biliyor. Açıkçası Malatya’nın refahı kayısıya bağlı” diyor.

Hemen her ailede bir kayısı üreticisi bulunuyor. 250 bin kayısı üreticisi geçimini o sarı altından karşılıyor. Ancak çayı, fındığı destekleyen Devlet, kayısı için kılını kıpırdatmıyor. Üreticiler, Kılıçdaroğlu’na kayısının kilosunu 20 kuruşa sattıklarını anlatıyorlar. Zarar ettikleri için icra memurlarının kapılarından eksik olmadığını anlatırken gözleri doluyor.

Malatyalı kayısı üreticisine, bırakın desteği, bu yönde var olan imkanlar bile ortadan kaldırılıyor. Kayısı için neler yapılması gerektiğini sorduğumuzda, “işçi ücretlerinin ödenebilmesi için devlet önceden üreticilere destek ödemesi yapmalı. Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yeniden kurulmalı. Kayısı entegre tesisleri açılarak, farklı üren çeşitlilikleri ile satış ve gelirler artırılmalı. Kayısının Devlet eliyle taban ve tavan fiyatları açıklanmalı” diyorlar.

Fabrikaların kapandığı kent
Malatya geçmişte Devletten en büyük hizmeti alan illerimizden birisiydi. Cumhuriyetin ilk yıllarında Tütün atölyesi olarak kurulan tesis, 1939 yılında sigara fabrikasına dönüştürüldü. Şimdi ne mi oldu? 2008 yılında satıldı. Satıştan 3 ay sonra da kapatıldı. Şimdi o fabrikanın yerinde alış veriş merkezi kurulacağı söyleniyor.

Malatya Sümer ve Tekel fabrikalarının satışı yetmedi. Şimdilerde şeker fabrikası da gidiyor. Özelleştirme adı altında, bu ülkede yapılan ne varsa satılıyor. “Var mı artıran” bile demeden elden çıkarılıyor. İşte,. TÜPRAŞ için Petrol İş Sendikası dava için ihaleyi iptal ettirmesiydi Devletin kasasına tam 3 milyar dolar eksik para girecekti…Malatya direnen bir kent. Kayısının kendilerine yetmeyeceğini biliyor. Tekstil konusunda aileler bir araya gelip fabrikalar kuruyor.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, gittiği illerde işçilerle birlikte olmaktan hayli mutlu oluyor. Onların çalıştığı fabrikaları dolaştıktan sonra, öğle yemeğini birlikte yiyor. Dün yemeği Kübra Tekstil işçileriyle birlikte yedi. Babacan tekstilde çay içti. Çağrı merkezi çalışanlarıyla sohbet etti. Alimar Su Ürenleri Tesislerini, Güngör Kayısı Fabrikası da gün içinde ziyaret edebildikleriydi. İşte gidilen bu yerler yöre insanı için umut olmuş…

Malatya’dan memnun döndü
Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak yönetiminde sanayici ve iş adamlarıyla buluşmalar da, milletvekilleri de çok şey öğreniyor. Bunlar için yasa teklifleri verilecek, hatta hükümetin bu yönde tasarıları olursa da desteklenecek.

“Aman CHP’lilerle görünmeyelim” diyen sanayici ve iş adamları bu korkuyu üzerinden yavaş yavaş atmaya başlamış olacak ki, Bursa buluşmasından sonra, dünkü Malatya buluşması da CHP’lilerin yüzünü hayli güldürdü. Sırada, Adana, Mersin var. Bu arada, CHP Genel Başkanının önümüzdeki ay kalabalık bir iş adamı grubuyla Çin’e gideceğini de belirtelim.

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget