TOKİ'ye rekor dava, TOKİ'den rekor tazminat

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ile ilgili Sayıştay Raporu, TBMM KİT Komisyonu’na gönderildi. Raporda, TOKİ’nin konutları zamanında teslim etmemesi nedeniyle tam 102 milyon 100 bin lira tazminat ödediği, devam eden davalarda bu miktarın giderek katlanacağı belirtildi.
Sayıştay Raporu’nda, TOKİ’nin muhatap olduğu dava sayısında son yıllarda büyük bir artış olduğu belirtildi. 2011 yılı başında toplam dava sayısı 18 bin 117 iken, bu yılın Temmuz ayı sonu itibariyle dava sayısı 30 bin 454’e yükseldi.
TOKİ’nin satışını gerçekleştirdiği konutların, alıcılarıyla imzalanan satış sözleşmesinde belirtilen tarihte satın alanlara teslim edilememesi nedeniyle mağdur olan vatandaşlar tarafından açılan geç teslim davalarından kaynaklandığı belirtildi.

Sayıştay’ın TBMM’ne gönderdiği raporda şöyle denildi:

“Özellikle son bir yılık süreçte geç teslim nedeniyle açılan dava sayısının hızlı bir artış göstererek denetim tarihi (Temmuz 2012) itibariyle 19.909 adede ulaştığı, açılan davalar sonucunda mahkemelerin idareyi haksız bularak tazminata hükmettiği ve bu kararların Yargıtay tarafından onaylandığı görülmektedir.
2009 yılında geç teslim nedeniyle açılan davalar kapsamında ödenen tazminat tutarı 302 bin TL iken, 2010 yılında 20,7 milyon TL, 2011 yılında 54,4 milyon TL, 2012 yılı Temmuz ayı itibariyle 26,7 milyon TL olmak üzere toplam 102,1 milyon TL'ye ulaşmıştır. Görülmekte olan geç teslim davalarının da İdare aleyhine sonuçlanması
beklendiğinden, ödenecek tazminat yükünün boyutları daha da artacaktır.
Gereken önlemleri alın
İdarenin satışını yaptığı konutların geç teslim edilmesi nedeniyle, mahkeme kararlarıyla ödemek zorunda kaldığı tazminat tutarlarının Temmuz 2012 tarihi itibariyle 102,1 milyon TL'ye ulaştığı görüldüğünden, konutların sözleşmelerde belirtilen tarihlerde bitirilebilmesi için gereken önlemlerin alınması ve geç teslim edilen projelerde konunun yargı aşamasına intikal ettirilmeksizin çözümlenmesi için çaba gösterilmeli.
Eksik ve kusurlu işler davaları
Eksik ve kusurlu işler nedeniyle açılan dava sayısı 1.688'e yükselmiş olup,
2011 yılında 73 bin TL olan tazminat tutarı, 2012 yılı Temmuz ayı itibariyle 1,7
milyon TL olarak gerçekleşmiştir. İdarenin eksik ve kusurlu işlerle ilgili olarak artan dava sayıları da göz önüne alınarak, devam eden projelerde denetim faaliyetlerine ağırlık verilmesi ve ödediği tazminat tutarının, söz konusu eksik ve kusurlu imalatların yüklenicisi firmalara rücu edilmesi hususunda girişimlerde bulunulması önerilir.

CHP Milletvekilinden önemli iddia
CHP KİT Komisyonu Üyesi Aykut Erdoğdu, AKP döneminde yapılan düzenlemelerle TOKİ’ye, arsa temin edilmeden, mülkiyet, kamulaştırma ve imar işlemleri tamamlanmadan ve uygulama projeleri yapılmadan ihaleye çıkma yetkisi veridiğini belirtti. Erdoğdu, “Aksaklıkların nedeni de bizzat Sayıştay tarafından bu sınırsız yetki olarak işaret edilmektedir. Ayrıca, TOKİ ihalelerinin mali açıdan yetersiz–yandaş firmalara verilmesi ve inşaatların tamamlanamaması nedeniyle, yeniden ihale edilmek (ikmal ihalesi yoluyla) zorunda kalınması bir diğer gecikme gerekçesidir” dedi.
Sözleşmedeki evden küçüğü yapılıyor
Sayıştay Raporunu SÖZCÜ’ye değerlendiren KİT Komisyonu Üyesi Aykut Erdoğan, TOKİ ile ilgili şu iddialarda bulundu:

“İnsanların TOKİ’ye olan güveni hayli sarsılmış durumda. Konutlar ya geç teslim ediliyor ya da teslim edilen konutlarda çok önemli eksiklikler oluyor. Doğalgaz bağlantısız, yolsuz, elektriksiz evler teslim ediliyor. Hatta, sözleşmeye göre olmasından gerekenden daha küçük evler teslim ediliyor.

Sonuçta, ev sahibi olmak için TOKİ’ye güvenen insanlarımız, büyük bir hayal kırıklığına uğramakta; alenen paralarıyla rezil rüsva edilmekteler.
Şimdi TOKİ yöneticileri diyecekler ki, ‘kamu zararını önlüyoruz, biz bu tazminatlar için müteahhitlere rücu ediyoruz’. İyi de, insanların yaşadığı hayal kırıklıklarını, üzüntülerini, yaşadıkları sıkıntıları kime rücu edecekler?”

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget