Kumar masasındaki ilginç fotoğraf - Saygı Öztürk

Bu dönemde sendikalara büyük görev düşüyor. Başbakan ve bakanlar özelleştirmelerin mahkemeye gitmesinden ne kadar rahatsız olurlarsa olsunlar, sendikalar, çalışanlar işyerlerine sahip olması gereken dönemdeyiz. Toplum yararına açılan davalarla, mahkemeler bu Devletin trilyonlarca lira zararını önledi. Başbakan eleştirse de, dava açanlara, o kararları verenlere hepimizin minnet borcu var.

1990 mezunu astsubay Necmi Güngör bir silah tasarladı. Bu silah MKE mühendisleri, teknisyenleri tarafından geliştirildi ve 1.200 metreden nokta hedefi vuracak keskin nişancı silahı “JMK Bora -12” adını aldı. MKE’nin ilk patentli silahı oldu. Bunu başaran MKE çalışanları, Modern Piyade Tüfeği’ni Savunma Sanayi Müsteşarlığı adına yaptı. 41 ayrı kriterin tamamından geçti. İşte, ne olduysa bundan sonra olmaya başladı.

Şirket yönetiminde eski AKP milletvekili var
Modern Piyade Tüfeğinin, tasarım anlamında desteğe ihtiyacı olduğu gerekçesiyle silahla ilgisi olmayan bir şirket devreye sokuldu. O şirketin yönetim kurulunda Savunma Sanayinin eski Müsteşarı ve eski AKP Milletvekili bulunuyor. Bitmiyor, elime bir fotoğraf ulaşıyor. Bakıyorum birisi, o şirketin MKE’de silah projesiyle ilgili çalışma yapan yetkilisi. Yanında bulunan iki kişi ise Savunma Sanayi Müsteşarlığı adına bu silahın kalite kontrolünü yapacak komisyonun başkanı ve üyesi.

Fotoğrafları olamaz mı? Olabilir. Her halde siz silah üzerine çalıştığını sanıyorsunuz. Onlar, bir kumarhanede. Orada kim ne kazandı, ne kaybetti bilemem ama bu fotoğraflar, Kırıkkale’deki fabrika çalışanları için çok şey ifade ediyor. Bu yakınlığı, silahın MKE’den alınıp özel sektöre kaydırılacağının işareti olarak görenler var.

Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar’ın, kumar masasındaki personelinden haberdar olup olmadığını bilemem. Adı şimdilik “Modern Piyade Tüfeği” olarak anılan silah üzerinde bu kadar oyunlar niçin? Eski Savunma Sanayi Müsteşarı ve eski AKP Milletvekilinin bu olayın neresinde? Projeyi geliştiren mühendisler bu görevden önce niçin alındı? Dahası, Türk Metal Sendikası olup bitenlere niçin sessiz kalıyor, gerçek durumu açıklamıyor?

Sendika sessiz kalsa bile biz, MKE çalışanlarının seslerini duyuyoruz. Onlarla konuşuyoruz, yazdıklarını okuyoruz, fotoğrafları görüyoruz. Bir kaçını daha okuyalım:

“MKE’ye, makinalar 3 yerine 5 satıldığı gibi, kabul olmayan makinalar için şartnameler sonradan değiştiriliyor. Eski bir üst düzey yöneticimiz, kabulü hala bekleyen bir tezgahın bir an önce kabul edilip parasının ödenmesi için baskı yapıyor. MKE personelinin yaptığı silahı, genel müdür dahil, kenara ittiler özel firmanın yaptığı silahı istiyorlar. MKE silahını yapan personele, özel sektör silahının çalışır duruma getirmeleri için baskı uygulanıyor.”

Hep aynı firmaya veriliyor
“ 300 bin dolarlık tezgah 600 bine alınıyor ve bu tezgahların çoğu da iş görmüyor. Kabul aşamasında, tezgah düzgün iş üretmediği için teknik resimler, tezgaha göre düzenleniyor. Kontrol edilecek ölçüler azalıyor. Çünkü alt yüklenici firma, bunları pazarladığı için direk onlardan alınıyor.

Modern Piyade Tüfeği sözleşmesinde olmamasına rağmen, tüm parça üretimleri aynı firmaya veriliyor. Firmanın ürettiği parçalarda ölçü hataları olmasına rağmen, parçalar kabul ediliyor, parası ödeniyor, bunlar fabrika imkanlarıyla düzeltiliyor, işçilik, tezgah boşa harcanıyor, işlem fırınları çalışıyor. Savunma Sanayi Müsteşarlığı, alt yüklenici firma proje yöneticisinin onaylamadığı hiç bir tasarıma izin vermiyor.”

MKE’da biz aranırız, onlar aranmaz”
“ MKE’de çalışan kendi halimde bir işçiyim. Bu fabrikalarda dedem çalışmış, babam çalıştı ve hayatlarını bu fabrikalar için verdiler. Bende üçüncü kuşak çalışanım. Ama benim çocuklarım artık çalışamayacak. Çünkü, MKE’de sona geldik gibi. Hala Kırıkkaleli uyuyor.

Depomuzda, yeni yaptığımız Modern Piyade Tüfekleri var. Atışlardan başarıyla geçti. Ama, bize ‘siz durun, bunu özel sektörün falanca firması yapacak’ deniliyor. Bizim o kadar emeğimiz nereye gitti? Hadi diyelim ki o firma yaptı. Ama hala fabrikada bizim tezgahımızla, bizim hakkımızla yapılıyor. Yapacaksa, gitsin nerde yapıyorsa yapsın.

Ben burada uzun yıllardır çalışan ve bazı sorumlulukları olan kişiyim. Ben, girişte çıkışta elle aranırken, özel sektör firmasının elemanları elini kolunu sallayarak gece-gündüz, cumartesi- pazar istediği gibi girip çıkıyor ve kimse en ufak müdahalede bile bulunmuyor. Daha çok şeyler yazmak istiyorum. Açıkçası hepimizin içi acıyor. MKE’ye kıymasınlar.”

Gelelim MKE yetkililerine. Bir zahmet fabrikanın sahibiymiş gibi dolaşan alt yüklenici firmanın neler yaptığını, kumarhane fotoğraflarının ne anlama geldiğine baksınlar. MKE’ye kıymayın beyler…

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget