‘Sırıttıran’ Çizgiler - Oktay Ekinci

Karikatüre “çizgiyle mizah” dense bile günümüzdeki “güldürerek düşündürme” tanımı daha yakışıyor ya da “düşündürerek güldürme..”
Kamil Masaracı’nın karikatürleri ise bu tanıma uysa bile yetmiyor; çünkü, o bön bön bakan koca burunlu tiplerinin haberlerini okuduğunuzda, aslında gülmüyor, “sırıtıyor”sunuz...
Örneğin “yeni yasaya göre bundan böyle”yle başlayan haberini, “herkes”i ekledikten sonra “evinde düşünecek” diye tamamlamasına nasıl gülünebilir ki?
Ya da aynı “ciddi” habercinin “dün bir okur daha” dedikten sonra “sponsor bulamadığı için”le devam ederek “okumadı” demesine acı acı sırıtılmaz da ne yapılır?
Masaracı’nın bantları karşısındaki her sırıtmamız, yaşadığımız gerçeklerin “gülünç”lüğünü anımsamanın, daha doğrusu Kamil’in bunu anımsatmasının bir tür “hayıflanma”sı olsa gerek...

Koca burunlunun 3 karedeki haberlerinden birkaç örnek daha:

“Toplumun ahlaki değerleriyle uyuşmadığı için…” “bazı renkler…” “tablodan çıkartıldı...”
“Heykelin…” “tutuksuz olarak…” “yıkılmasına karar verildi.”
“Ünlü yazar…” “yeni kitabının tanıtımında…” “modacılardan tam puan aldı.”
Ve aynı zamanda “orman mühendisi” olan Masaracı’nın, ciddi adamından tüm doğaseverleri sırıttıracak bir haber daha:
“Yeşilin tonları…” “çok sayıda ressamın katıldığı törenle…” “toprağa verildi..”
‘Kültürlü Hadiseler’

Özgeçmişine göre “1950 yılında Antakya’da dünya nüfusuna katkı olsun diye doğan” Masaracı, bön bön bakan koca burunlu adamının “kültür haberleri”nden bir seçkiyi “Kültürlü Hadiseler” kitabında derledi.
Caretta yayınlarından geçen ay yayımlanan kitabı, Zeynep Yığcı yayına hazırlarken kapak tasarımını Şirin Yığcı, sayfa tasarımlarını da Ahmet Ali Aksan ile Ömer Cihangir üstlendi.
Bugüne dek yurtiçi ve yurtdışında 30’u aşkın kişisel sergi açan, ulusal ve uluslararası yarışmalarda ödül üstüne ödül kazanan, son yıllarda değişik kentlerimizde açılan “Karikatürlü Ev”lerin fikir babası ve öncüsü, Karikatürcüler Derneği’nin eski başkanı ve Cumhuriyet gazetesindeki çalışkan oda arkadaşım Kamil’i bu son kitabından ötürü kutluyor; kitabın arka kapağında yer alan düşüncelerimi okurlarla da paylaşmak istiyorum:
“Karikatür denince aklınıza ne gelirse ‘gelmeyenler’ Kamil Masaracı demektir. Çünkü hiç kimse kendi halinin de karikatür olduğunu düşünmez; ta ki Masaracı’nın, o, ‘kim bu’ dedirtmeyen tipleriyle baş başa kalıncaya kadar...”

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget