Amanos operasyonunu kim tetikledi? - Mehmet Faraç

Osmaniye’de, jandarma ve polis özel harekat timlerinin Amanos Dağları’nda gerçekleştirdiği operasyonlarda 13 terörist öldürülmüş, 5’i ise yakalanmış...
Osmaniye Valiliği; operasyonunun, “PKK’lıların Amanos Dağları’nda kış üslenmesine engel olmak üzere başlatıldığını” açıklamış!..
Alında bu klasik açıklama doğru olmakla birlikte son operasyonun asıl gerekçesi değil!.. Çünkü 1000 komandonun helikopter eşliğinde düzenlediği bu operasyonu tetikleyen asıl gerekçe, bizzat PKK’nın kendi hareket tarzındaki pervasızlık!..
İsterseniz bu gerekçeyi irdelemeden önce, PKK’nın en az Kandil Dağı kadar önem verdiği Amanoslar yapılanmasını anlamanız için sizi eski günlere götürelim:
PKK’nın Amanoslar’daki varlığı, ilk kez 1991 yılında, köylülerin tesadüfen bulduğu ve içinde şifreli bilgiler ele geçirilen bir çantayla ortaya çıkmıştı...
Geliniz; PKK’nın 26 Kasım 2008’de, İskenderun kent merkezine inerek 2 polisi şehit etmesinin ardından, 3 Aralık 2008’de kaleme aldığımız “Amanoslar’da kaybolan çanta!” başlıklı yazının özetini anımsatalım:
“PKK, 1984 yılının Haziran ayında Siirt’in Eruh ilçesine baskın düzenledikten sonra terör eylemlerini yoğunlaştırdı. Ancak örgüt 1990’a gelindiğinde şiddet yorgunuydu! Suriye’de gizlenen Abdullah Öcalan dikkat çekmeyecek yeni bir barınma hatta tedavi merkezi arayışına girdi. Kısa bir süre sonra hem Suriye’ye yakınlığı, hem deniz bağlantısı, hem de metropollere iniş olanağı nedeniyle Hatay bölgesindeki Amanos Dağları, PKK’nin “batı üssü” olarak belirlendi. 1991 yılının Haziran ayında, Erzin ilçesi kırsalında dolaşan köylüler bir sırt çantası buldu. Olay jandarmaya iletildi. Çantada yapılan incelemede, ceplere gizlenmiş bazı şifreli notlara ulaşıldı. Bu notlar PKK’nin bölgedeki varlığının ilk habercisiydi! Bu çanta bir unutkanlığın eseri de olabilirdi, şiddetin habercisi olarak kasıtlı atılmış bir imza da!.. İstihbarat birimleri 1990’ların başında Hatay bölgesinde 5’er kişilik timler halinde 35-40 civarında terörist bulunduğunu saptamıştı.”
PKK’yı vuran iki çanta!..
PKK’nın Amanoslar Grubu en tehlikeli eylemlerini 2012 yılında yaptı... Militanlar kent merkezlerine inerek 3 subayı şehit etti, trafik polislerine suikast düzenledi, araçları yaktı, yol kesti!..
Hatta PKK timleri, sivil kıyafetlerle Amanoslar’a  silah ve mühimmat da taşıdı!.. Zaten dağlara mühimmat taşıyan son PKK timi Mayıs ayı içersinde Mersin otobanında ele geçirilmişti!..
Bakınız; önceki günkü operasyonda ele geçirilen malzemeler de, örgütün bölgede ne kadar donanımlı olarak barındığını kanıtlıyordu:
“8 Kalaşnikof tüfek, 8 M-16 piyade tüfeği, 1 RPG-7 roketatar, 3 RPG-7 mühimmatı, 21 el bombası, 72 fünye, 100 gram A-4 patlayıcı madde, 12 patlayıcı düzeneği, 4’ü terör örgütü mensuplarının Kuzey Irak’taki ana karargahları ile görüşmelerde kullandıkları büyük telsiz olmak üzere toplam 10 telsiz, 3 dürbün, çok miktarda patlayıcı madde, yaşam malzemesi ve bol miktarda yiyecek.”
PKK’nın Amanoslar’daki varlığı nasıl 1991’de ele geçirilen sırt çantasıyla anlaşıldıysa, 13 PKK’lının öldürdüğü son operasyonu da, geçtiğimiz aylarda öldürülen bir teröristin çantasında ele geçirilen o CD tetikledi!..
Şehrin dibinde kamp!..
Aydınlık’ın dikkatli okurları örgütün özellikle açılım sürecinin ardından bölgede nasıl “rahatlıkla” dolaşabildiğini çarpıcı kanıtlarını gösteren bu CD olayıyla ilgili yazdıklarımızı anımsar...
Yine de, 13 Ekim 2012’de bu köşede yayımlanan “Amaaaaanoslar!..”başlıklı yazıya dikkat çekmekte yarar var:
“Şemdin Sakık’ın 1990’nın başlarında bir süre faaliyet gösterdiği PKK hücresi, 10 yıl kadar önce Amanoslar’ın dikkat çekmeyen yüksek kesimlerinde barınıyordu... Son 4 yıl içinde ise örgüt üyeleri; il merkezlerinin yakınlarında kamplar kurmaya başladı!.. Geçen aylarda kırsalda yakalanan teröristlerin üzerinde bir video kaset de ele geçirildi. Bu kasette PKK’lıların nasıl rahat davranabildiklerini kanıtlayan çok dikkat çekici görüntüler de vardı!.. Örneğin militanların çevresinde evcil hayvanlar (kedi)  dolaşıyordu ve PKK’lılar (sivil kıyafetlerle) bir yandan gülerek sohbet ederken, arka plandan ise ezan sesi duyuluyordu. Görüntüler, militanların artık yerleşim birimlerinin çok yakınlarına kadar indiğini gösteriyordu... Militanlar yapılan operasyonlara rağmen bölgeden kaçarak izlerini kaybettirdi!..”
Kaset, itiraf, operasyon!..
İşte yanlarında evcil hayvanlarla birlikte, ezan sesi duyulabilecek kadar kent merkezine yakın kamplar kuran o teröristlerden biri Kenan Kızılkaya adlı bölge sorumlusuydu. Amanos kampındaki pervasızlığı gösteren CD’yi de o çekmişti...
Zaten internette, “Terörist kamerasından PKK kampı” yazdığınızda Kızılkaya’nın çektiği o çarpıcı görüntüler karşınıza çıkıyor...
Mersin polisi; İsrail’in Mavi Marmara baskını sırasında, İskenderun’da 7 askerin, Dörtyol ilçesinde ise 4 polisin şehit olduğu eylemlere katılan Kızılkaya ve arkadaşlarını Mayıs ayı içinde, bir kamyonetle Amanoslar’a mühimmat taşırken yakaladı...
Önceki gün 13 PKK’lının öldürüldüğü son operasyonunun düğmesine basan o CD’de, işte bu militanların üzerlerinde bulunmuştu!.. Hem o CD hem de yakalandıktan sonra itirafçı olan teröristlerin önemli ifadeleri, Amanoslar’da önceki gün yapılan büyük operasyonu tetiklemeye yetmişti...
Bölgedeki varlığı 21 yıl önce bulunan bir çantayla ortaya çıkan PKK, yine bir çantada ele geçirilen CD nedeniyle kıskaca alınmış oldu!..

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget