‘Adam Gibi Ölmek’ - Deniz Kavukçuoğlu

Öyle çarpıcı sözler var ki insan ilk duyduğunda ne söyleyeceğini bilemeyip susuyor ama sonra üzerinde düşünüp bir anlam vermeye çalışıyor. Başbakan’ın 20 Kasım 2012 günü TBMM’de yapılan AKP grup toplantısında söyledikleri de bu türdendi.
Anımsayalım: “Başta ABD olmak üzere tüm Batı, iki devletli çözüm diyor. Nerede iki devletli çözüm? Filistin’i boşaltıp İsrail’e teslim etmenin hesabı içindeler. Türkiye-Mısır-Katar olmak üzere S. Arabistan el ele vermeye mecburuz. Güvenlik Konseyi’ndekilerin ağzına bakarak adım atacak olursak halimiz perişan. Bugün onlara yarın bize. Öleceksek adam gibi ölelim. Böyle adalet olmaz.”
“Bugün onlara yarın bize. Öleceksek adam gibi ölelim!” sözleri ne anlama geliyordu?
***
Konu Filistin’di. Başbakan’ın anlatımına göre “başta ABD ve tüm Batı iki devletli çözüm” diyor, fakat aynı zamanda “Filistin’i boşaltıp İsrail’e teslim etmenin hesabını” yapıyordu.
Başbakan bu saptamadan yola çıkarak benzer bir durumla yarın Türkiye’nin de karşılaşabileceği olasılığına işaret ediyordu. Demek, başta ABD olmak üzere tüm Batı, Türkiye için de “iki devletli çözüm” önerisinde bulunabilir, fakat aynı zamanda kendi çıkarlarına uygun hesaplar içinde olabilirdi.
İnsan Başbakan’ın sözleri üzerinde düşündüğünde, Türkiye bağlamında, Kürt sorunundan başka ilişkilendirebileceği bir “durum” aklına gelmiyordu.
***
Dehşete kapılmamak elde değildi, çünkü “başta ABD olmak üzere tüm Batı” ile sözde müttefiktik! Onlarla, bizi bölecek olanlarla NATO’da, Avrupa Konseyi’nde bir ve beraberdik; onlarla aynı ailenin eşit üyeleri olmak için yıllardır Avrupa Birliği’nin kapısında bekliyorduk.
Bu, ne yaman bir çelişkiydi!
Başımıza saracakları belaları bile bile onlarla el ele, omuz omuzaydık. Onlardan dost ve müttefik olarak söz ediyor, İncirlik’te hava üssü kursunlar, Malatya-Kürecik’e füze kalkanları yerleştirsinler diye topraklarımızı açıyorduk onlara. NATO ittifakı çerçevesinde Hollanda ve Almanya’nın Patriot füzesi istemlerimizi karşılayacaklarını söylediklerinde hükümetçe ve devletçe çok sevinmiştik.
İnsan elinde olmadan kendine “Acaba intihar mı ediyoruz?” diye sormadan edemiyordu. Başbakan’a göre bu yolun sonu “ölüm”dü; ama madem ölecektik “adam gibi ölürdük”!
Nasıl öldüğümüzü hiçbir zaman bilemeyecek de olsak!

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget