Ya Çevresi? - Cüneyt Arcayürek

Katar’ın petrol ve doğalgaz zengini şeyhi ile bir sol, bir sağ, bir kez daha sağ yanaktan öpüşen AKP Genel Başkanı RTE; kuşku yok, CHP’deki tartışmaların doruğa
çıktığını öğrendikçe keyifleniyor olmalı...
Partide ırkçılık, ulusalcılık üzerine başlayan tartışmalar tam istediği kıvamda.
Bakmayın, kulak asmayın RTE’nin CHP’nin iktidar olamayacağını içeren yüksek perdeden ukalalıklarına.
CHP’den korkuyor.
CHP’nin mayasındaki bağımsızlık tutkusundan, laiklik kavramının üstünlüğünü savunmasından ve Türkiye’ye özgü sosyal gerçeklerin ışığında gelişen milliyetçi, ulusalcı kimliğinden korkuyor!..
Çünkü RTE; kimin liderliğinde ve yönetiminde olursa olsun...
...Cumhuriyetin temel ilkelerini silmeyi amaçlayan çarpık anlayışına CHP’nin kolay aşılmaz bir engel, bir baraj olduğunun pekâlâ bilincinde...

***

“Bu ülkede ulusalcı geçinenler önümüzü kesmeye çalıştılar, kesemediler, kesemeyecekler” cümlesi...
... CHP’nin öncülük ettiği kavramlardan, ilkelerinden korkusunu özetliyor...
Bir başka açıdan bakalım bu söylemine...
RTE ne zaman bir başarısızlıkla karşılaşsa, bu sonucu, mutlaka önünü kesmeye çalıştığını iddia ettiği bir kuruma bağlıyor.
Çanına ot tıkamak, bağımsızlıktan bağımlı çemberi alabilmek için aylarca yargı engeliyle karşılaştığını söyledi durdu.
Danıştay’ı, Yargıtay’ı “benzetti.” Bağımsız yargının gereklerini yerine getiren yargıçları, HSYK’yi kullanarak ya tasfiye etti ya da başka illere sürdü.2002’de iktidara geldikten sonra üç dört yıl, parti kadrolarının, yandaş ve yalaka medyanın eşliğinde TSK’yi, demokrasimizi ve ülkenin gelişmesini engelleyen kurum diye gösterdi.
Ergenekon, Balyoz davaları bu saldırının birer ürünü.
Şimdi de Melih Aşık’ın Açık Penceresi’nde özetlendiği gibi; “tamamen yerli… içinde çok farklı eğilimler barındıran… soldan da sağdan da unsurlar taşıyan... bir ideoloji değil yeni durumlara göre (örneğin RTE’ye karşı) yeni bir İstiklal Savaşı olan, ülkenin vazgeçemeyeceği ilkeleri ve yararları savunan” ulusalcılığa, ulusalcılara düşman…“İktidarın ayağında bir kilit adeta” ulusalcılık!..
Ülkenin yararlarını RTE gibi Arabistan çöllerinde, doğadan nimetlenip zenginleşen şeyhlerin yanında  değil, ulusun vicdanında, belleğinde arayan ve yaşatan CHP’deki son tartışmalar...
...Ne çare partiyi bölünmeye sürüklemek isteyen RTE’ye hizmet ediyor.

***

Kılıçdaroğlu, CHP’de ırkçılığın asla yer etmeyeceğini, edemeyeceğini vurgulayan grup konuşmasında... partiyi kafatasçı göstermeye gayret eden AKP ve hatta BDP’yi gerektiği ölçüde yanıtladı ve ama partide yenilerle ulusalcılar diye tanımlanan tartışmaları bir yana atmanın zamanı geldiğini söylemedi.
CHP açısından önemli üç seçimin yapılacağı 2014 yılına on bir ay kaldı.
Artık ülkede aranan birlik ve beraberliği partide simgeleştirmenin zamanıdır. Şayet seçimlerde gerçek varlığımızı kanıtlamak istiyorsak ... tartışmalara paydos diyemedi!
Son grup konuşmasından sonra geride inandırıcı olmayan gazete başlıkları kaldı:“Kırılma yok!.. Ayrışma yok!.. Partide tasfiye söz konusu değil!.. Tartışmaların güçlenerek gelişmesindeki temel neden genel başkanın engin hoşgörüsü!..”


***

Ne var ki Kılıçdaroğlu, tartışmayı başlatan milletvekiline ve arkadaşlarına gerekli uyarıyı yaparken... biraz da kendi çevresinde olanların, genel başkanın görüş ve düşüncelerini yansıttığı havasıyla medyada sütunlara, ekranlara yayılanların...
...örneğin kısa süre önce “çevresini üç beş kişi aldı, onları dinliyor” diye genel başkanını eleştiren ve “CHP’de, CHP’li olmayanlar var” diye ayrımcılığı kışkırtan Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin’in...
... BDP’ye koşut Kürtçü görüşler yansıtan, Birgül Güler’in sözleriyle ilgili üstelik Meclis kürsüsünden aleyhte konuşan, “Partide ulusalcılık hattının ortaya çıkması CHP bakımından da Türkiye açısından da hayırlıdır” diyen Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu’nun, dışarıdan ulusalcı tartışmaları kışkırtanlara hizmet eden ayrışmayı tetikleyen konuşmalarına da eğilmesi gerekmiyor mu?

***

Hem ayrışmayı, kırılmayı reddedeceksin... hem de yanı başındaki genel başkan yardımcılarının ayrışmayı, kırılmayı körükleyen tersi söylemlerine ses etmeyeceksin!
Olmaz! Ama oluyor!..

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget