CHP’li Güler ne dedi? - Rıza Zelyut

CHP düşmanlarına gün doğdu. İnsanları inancı yüzünden aşağılayanlar; dış politikayı bile mezhepçilik üzerine kuranlar;  CHP’yi ayrımcılıkla suçluyorlar. Sebebi CHP Milletvekili Birgül Ayman Güler’in bir açıklaması:  BDP’li Ayla Akat’a TBMM’de cevap verirken diyor ki: “AKP; Türk ulusunu tarihten silmeye dönük girişimlerinde BDP ile işbirliği yapıyor. Başbakan Erdoğan, ‘Türkçülük ırkçılıktır; biz bunu tarihten sileceğiz.’ diyor. Kürt milliyetçiliğini bana ilericilik ve bağımsızcılık diye yutturamazsınız. Tür ulusuyla Kürt milliyetini  eşit, eş değerde gösteremezsiniz. AKP ve BDP işbirliğinin yaptığı şey tektir. Türkiye’de Kürt sorunu yoktur.  Türkiye’de siz sorunu Türk sorunu yaptınız.”
CAHİLLER ÇARPITTILAR
Dikkat ediniz; bu sözler “Kürtleri aşağılama”  hükümete ve PKK’lılara yönelik eleştiridir.
Sayın Güler’in hatası; tekniktir. Ulus ile milleti farklı göstermesi yanlıştır. Asıl yanlışı ise etnik bir grubu (Kürtleri)  milliyet olarak göstermesi; bu milliyet ile PKK’lıları bir yapmasıdır. Kürtlerin çoğu; bu ülkenin ve devletin yanında, barışçı insanlardır.
Etnik grup; millet durumunda olmayan, kabile veya kavim halindeki topluluklardır. Başbakan Erdoğan da “Türkiye’de 36 etnik grup var.” demiş ve Kürtleri de etnik grup göstermişti. O da  ırkçılık mı yapmıştı?
Millet ve etnik yapı kavramlarını açıklamak, birilerini aşağılamak sayılmaz. Örneğin, Türkler de başka milli devletler içinde etnik yapı halinde kalmışlardır. Afganistan Türklerine etnik yapı demek; Türklere hakaret sayılabilir mi?
Başka yerde millet halinde iken Türkiye’de etnik yapı durumunda olan gruplar vardır. Araplar; Arnavudlar, Gürcüler böyledir. Şimdi; bu gerçeği yazmak onları aşağılamak mıdır?
MİLLET İMAL EDİYORLAR
Millet; bir coğrafyada devlet kuran, bu devletle kendine özgü medeniyet yaratan halkın adıdır.  Kürtler; tarih içinde böyle bir yapıya ulaşamamışlardır. Bu gerçeği yazmak Kürtlere asla ve asla hakaret değildir.
Evet; insan olarak Kürt ile Türk’ün birbirine üstünlüğü yoktur. İkisi de aynı derecede saygındır.  Ama bu iki topluluğun tarih içinde ve bugün bulundukları seviyeler birbirinden çok farklıdır. Bu tarihsel ve sosyolojik gerçeği dile getirmek faşistlik veya ırkçılık değil; bilimselliktir.
Sayın Güler; “Kürt milliyeti” sözü ile sosyolojik hata yapmıştır. Bugün Kürt halkından söz edebiliriz ama Kürt milliyetinden söz edemeyiz. Kendisi; “Etnik bir yapıyı millet gibi göstermek yanlıştır.” demeliydi.
Niçin mi? PKK ve ABD-Avrupa; Kürt etnisitesini “millet” haline getirmek için uzun süreçli bir mücadeleyi yürütmektedir. Kürtçe eğitim istenmesinin asıl sebebi de budur. Çünkü; ortak dili bulunmayan kabileler, aşiretler millet haline gelemez. Şimdi bizim hükümetin de yardımıyla bu proje uygulanmaya başlandı. Sayın Güler; anadilde savunmaya itiraz edeceğine; asıl bu tehlikeye dikkat çekmeliydi.
Kürtlerin temsilcisi PKK kabul edilirse; PKK’nın millet projesi hayata geçirilirse bu defa da bu millete bir vatan (toprak) istenecektir? Herhalde o toprak Venüs gezegeninden değil Türkiye’den istenecektir.
KURUCU KİMLİK
Türkiye’de Türk; kan birliğini değil “kurucu kimlik”i gösterir.  İngiltere, Fransa, Almanya, İspanya, Japonya, Çin gibi büyük ve çağdaş devletlerde; devleti kuran milli bir kimlik vardır. Buna “Kurucu Kimlik” yahut “Üst Kimlik” denilir. Türkiye’de kurucu kimlik, Türk Milleti’dir.  Türkiye Cumhuriyeti; “Türk Kimliği” adı altında, sınırları içindeki bütün etnik yapıları da kucaklayan, içselleştiren bir devlettir. Bu kimlikte asla ırk veya kan tekliği yoktur.  Bu kimliği oluşturan öğe “kültür ve dil birliği”dir.
“Yabancı Kaynaklara göre TÜRK KİMLİĞİ” isimli kitabımızın Kimlik Tartışmaları bölümünde ayaklarını ve kanıtlarını ortaya koyduğumuz bu kimliği çözmek için PKK ve bunun AKP’deki uzantıları yaman bir çaba içindeler.
Bizim yakın tarihimizde çok acı, çok kanlı bir örnek var:
Batılı sömürgeciler; Osmanlı Devleti’ni de etnik yapıları kışkırtıp millet durumuna getirerek parçaladılar.
Türkiye’de bugün de farklı etnik kimlikler var. Bu doğaldır. Ama sorun, “Farklılıkları kışkırtıp ayrılık haline getirmek”ten kaynaklanıyor.
Bu acı gerçeği görmezsek; sorunu çözemez; Türkiye’yi çözersiniz.

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget