1999'da esas duruştaydı şimdi talimat veriyor

1999'da esas duruştaydı şimdi talimat veriyor
Türkiye’de bulunan PKK’lı teröristlerin silahlarını bırakıp, Irak’ın kuzeyine geçişlerini güvenli bir biçimde geçişlerini sağlamak için PKK’nın başı Abdullah Öcalan’la Devlet yetkilileri arasında görüşmeler devam ederken, Öcalan, çıkışın sağlanması için TBMM kararında direniyor. SÖZCÜ, teröristlerin 1999 yılında nasıl sınırdışına çıkarıldığını araştırdığında, bu konudaki tüm görüşmenin 5 dakika bile sürmediği, Öcalan’ın talimatı esas duruşta dinleyip yerine getirdiği ortaya çıktı.

Abdullah Öcalan’la bu görüşmenin yapıldığı sırada, Öcalan’a hiçbir kötü söz söylenmediği, tehditvari konuşulmadığı, Öcalan’ın da son derece saygılı bir tutum izleyip üniformalı orgeneral karşısında esas duruşunu bozmadan konuştuğu belirlendi.

Ziyaretçisi Orgeneral Necati Özgen’di

PKK terörünün zirveye tırmandığı, silahlı terörist sayısının 10 bini aştığı, Türkiye topraklarında ve Kuzey Irak’ta çatışmaların en yoğun olduğu 1992-1993 yıllarında Korgeneral Necati Özgen de, Asayiş Kolordu Komutanı olarak görev yaptı. Özgen, 1996-1997 yıllarında da Güneydoğu’da görev yapan tüm birliklerin başı olan 2. Ordu Komutanlığı görevini yürüttü.

Abdullah Öcalan’ın Türkiye getirilmesinden sonra, yıllarca mücadele verdiği terör örgütünün başı olan Öcalan’ı, Harp Akademileri Komutanlığı döneminde görmek isteyen Orgeneral Necati Özgen, bir orgeneral, bir korgeneralle birlikte İmralı Adasına gitti.

Apo, esas duruşta dinledi, asker selamı verdi

Brifingden sonra komutanlar Adadaki değişik birimleri dolaşmaya başladı. Necati Özsgen’in korgeneralliği döneminde Asayiş Kolordu Komutanlığı döneminde yanında görev yapan bir subay, “Komutanım, Abdullah Öcalan’ı görmek isterseniz, şu anda havalandırmada” dedi.

Yıllarca, Öcalan ve örgütüne karşı mücadele eden Özgen, “Evet ben de yıllarca kiminle mücadele ettiğimi görmek isterim” dedi. Bu görüşmeye tanık olan subay, o günkü konuşmayı SÖZCÜ’ye şöyle anlattı:

“Orgeneral Necati Özgen, birlikte gelen ve o dönem yetkili olan subayla birlikte Öcalan’ın bulunduğu odanın kapısını açtırıp havalandırma bölüme geçti. Karşısında üniforması üzerinde orgeneral gören Abdullah Öcalan, şaşırdı, ‘buyurun komutanım’ dedi ve hemen hazırola geçti, asker selamı verdi. Özgen’le, Öcalan arasında 1- 1,5 metre mesafe vardı. Özgen’de kendisine karşı son derece nazik davrandı, kötü bir söz asla söylemedi.. Zaten o konuşma da kayda alındı. Ayaküstü yapılan ancak 5 dakika kadar süren konuşmada Öcalan da esas duruşunu bozmadı. “

“Seni dinlerler, adamlarını sınır ötesine gönder”

Öcalan’ın odasının havalandırma bölümünde Orgeneral Necati Özgen ile Abdullah Öcalan arasında şu konuşma geçti:

- Özgen: Dağdaki silahlı adamların senin sözünü dinler. Onları en kısa zamanda yurtdışına göndereceksin.
- Öcalan: Nereye göndereyim?
- Özgen: Nereye göndereceksen gönder.
- Öcalan: Komutanım, biraz destek lazım.
- Özgen: Bizden destek-mestek yok. En kısa sürede göndereceksin. Senin emrini dinler ve bunu yaparlar.
- Öcalan: O konuda gayret edeceğim.

15 gün sonra ayrıldılar
Öcalan’a hiçbir garanti verilmemesine rağmen, Türkiye topraklarında bulunan teröristler, Kuzey Irak’a geçmeye başladı. Bir yetkili, bugün aynı Abdullah Öcalan’ın, teröristleri sınırdışına çekmek için pazarlıklar yaptığını, hatta bunun için TBMM kararı bile istediğini hatırlattı ve şunları söyledi:

“İmralı’da, Abdullah Öcalan’ın odasının havalandırmasında tarihi bir olay yaşandı ve o konuşmadan 15 gün sonra teröristler Abdullah Öcalan’ın talimatıyla sınır dışına gönderildi. Abdullah Öcalan’ın kafasında teröristleri sınır dışına göndermek var mıydı, yoksa komutanın bu uyarısından sonra mı karar verdiğini bilemiyorum. Teröristlerin gidişi önemli bir rahatlama yarattı. Ancak, o dönemden yararlanılıp yapılması gerekenler yapılmamış olacak ki tekrar başa dönüldü.”

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget