CHP, Anayasa Uzlaşma Komisyonu çalışmalarından niçin rahatsız

TBMM Anayasa Uzlaşmka Komisyonu’nun CHP’li üyesi Atilla Kart, “İmralı’da Abdullah Öcalan’la görüşmelerin yapıldığı bir süreçte, Anayasa görüşmelerinin yapılmasından son derece rahatsızız. Komisyon olarak görüşmelerimizin bloke edilip edilmediğini bilmek istiyoruz. Başbakan da bunu açıklamaktan ısrarla kaçınıyor” dedi.
CHP’li Atilla Kart, SÖZCÜ’ye yaptığı açıklamada, Anayasa’nın temel hak ve özgürlükler, yasama, yürütme, idare ve kamu hizmetleri bölümünün “şerhli” maddeleriyle birlikte çalışmaların tamamlandığını belirtti. Halen, yargı ile ilgili bölümün müzakeresinin yapıldığını kaydeden Kart, şunları söyledi:

Hitler’e doğru artı başkanlık
“Yargı ile ilgili bölümde tıkanmanın en önemli sebeplerinin başında AKP’nin ‘başkanlık taslağı’ geliyor. Aslında buna başkanlık taslağı bile denemez. Gelen bu taslağın özü ‘Hitler’e doğru artı başkan taslağı’dır. Bu sebeple biz bu taslağın müzakeresini kabul etmiyoruz. Çünkü, bir oyunun parçası olmayız .
AKP bunu şöyle aşmak istiyor: Kendine, her zaman olduğu gibi demokrat görüntü vererek barışı sağlayacağı görüntüsünü vererek BDP ile iş birliği içinde bunu götürme yöntemini deniyor. Ben bu aşamada BDP tabanının da, Güneydoğulu vatandaşlarımızın da ciddi tereddütleri olduğunu görüyorum, gözlemliyorum. AKP’nin samimiyetine inanmıyorlar. Bunun en önemli örneği de Uludere olayında yaşandı. Uludere’de gerçekler hükümet eliyle, Başbakan eliyle karartıldı.

CHP’nin tavrından rahatsız
Böyle bir dönemde CHP olarak şunu yapmak sorumluluğundayız: Terör olayından bağımsız olarak elbette terörle her türlü mücadeleyi vererek Türkiye’nin demokratikleşmesini sağlayacak bir taslağı ortaya çıkarmak. CHP’nin bu tavrından, bu kararlılığından AKP rahatsız. AKP sözcülerinden Mehmet Ali Şahin, Mustafa Şentop, şahsımızı da hedef alarak ‘CHP olmazsa anaya çalışmalarını çoktan bitirmiştik’ diyerek bu gerçeği ifade ediyorlar. CHP’den niçin rahatsızlar? Çünkü CHP, AKP’yi deşifre ediyor, bloke ediyor, sorguluyor. Gerçek kimliğini, iki yüzlülüğünü ortaya koyuyor.

Onun için oradayız
Türkiye maalesef ayrışmış durumda. Etnik kavramlar, inançlar üzerinden, gelir dağılım adaletsizliği üzerinden uçurum boyutunda ayrışmış durumda. Türkiye’nin bir ortak paydayı, anlayışı yakalama zorunluluğu var. Bu Anayasadır. Herkesin temel hak ve özgürlükler anlamında aidiyetini hissedeceği başta üniter yapı, laiklik ve kadın hakları olmak üzere cumhuriyetin kazanımlarına sahip çıkan, bu kazanımları demokrasiyle güçlendiren bir anayasaya ihtiyacı var. Duruşumuz bu. Onun için oradayız.

Kabul etmemiz mümkün değil
Anayasa uzlaşma görüşmelerin devam ettiği sürdeçte terör örgütüyle görüşmelerin yapılmasından fevkalade rahatsızız. Cezaevindeki terör örgütünün başıyla görüşme olabilir. Ama kayıtsız-şartsız silahsızlanma kaydıyla. Elbette Türkiye Cumhuriyetinin angajman altına sokulmaması, muhalefetin, meclisin bilgilendirilmesi kaydıyla. Yoksa, örgütü, Devletle eşit statüde kabul eden bir anlayışla, kapalı kapılar ardında bu görüşmelerin yapılmasını ve sürdürülmesini kabul etmemiz mümkün olamaz. “

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget