Ayhavar ‘Balbay’larımıza - Oktay Ekinci

Hörmetli ohurlar; bilirsiz, arada bir “anadilim”de galeme aldığım bu yazılarımda, Kars’ta 1950’lerde “Ekinci Pedalhanesi”nde basılıp neşredilen “Ayhavar” (yetişin-imdat) mizah gazetinden elham alıram.
Bu sefer de istedim ki gözel Balbay’ımızla beraber Silivri’de illerini (yıllarını) keçirenlere duyduğum hessiyatımı da anamın lisanıyla paylaşım. Belelihle (böylece) üreğimin sesini daha isti eşidebilesiz...

‘Dört İl’in Menası

Gazetemizde Mustafa Balbay’ın 4 ildi mahpus olduğunu ohuduğumdan beri fikreliyirem (düşünüyorum). Günahkârlığı (suçluluğu) dahi malum olmayan; bir “şübhe” üçün azadlığı elinden alınan göğçek gardaşımızın içerde galdığı bu vede ne demehti?
Evvel telebelerimiz yadıma geldi. Liseden sonra eğer imtahanı gazanabilerlerse geydolduhları üniversiteden mezun olmah en az 4 ilde mümkündü. O da her il muvaffakiyetli olabilerlerse... Demeli meslek sahabı olabilmek üçün 18’inde üniversiteye giren telebeler en aşağı 22’sinde diplom alabilirler.
Balbay’ın arvadı Gülşah Hanım üçün ne deyim? 4 ilin eslen gaç il kimi keçtiğini ona sorun. Ama oğlu Deniz, babasının gucağında 8 aylıh iken indi gelip 4 yaşına. Gızı Yağmur da ilkokula teze başlamıştı, indi kutarır. Uşahdı, get gede cavanlaşır...
Tarihe bahtım ki ne görem? Bizim İstiglal Harbimiz de 4 il sürüp. Fikreleyin ki Atatürk’ün Samsun’a çıhtığı 1919 ile Cumhuriyetin elan edildiği 1923 arası da 4 ildi. Türkler bu vedede tarih yazdılar...
20. asırdaki iki böyüh Dünya Savaşı da denebiler ki 4’er yıl sürüp. Dünya yıhılıp, tezeden gurulup.
Bir neçe ülkede dövlet “sedri” (başkanı) seçimi; hökümetlerin tezelenmesi 4 ilde bir yapılır; belediye reislerinin 4 yıl hökmedirler. Bu bile Balbay’ımızı tuttuhları vedenin menasını anlatmır mı?
Goca yazarımız Emre Kongar hulasa olarah yazdı ki; Tuncay Özkan Balbay’dan da evvel tutuklandı. Baba oğul Perinçek’ler, ünlü doktorumuz Mehmet Haberal, Hanefi Avcı, Kemal Gürüz, Fatih Hilmioğlu ve öbür Silivri sakinleri de aynı halde değiller mi? Ya içerde ölenler; ya askerlerimiz, komutanlarımız ve hepsinin komutanı İlker Başbuğ? Aynı durumda değiller mi?” (Cumhuriyet - 10 Mart 2013)
İndi bir deyin ay ohurlar; günahlarını bile hele bilmedihleri, hetta öz “mebus”ları olan Balbay’ı ve onun kimileri “gaçmasınlar” diye 4 yıldı damda tutanlar; eyni zamanda özlerinin de “4 il daha gocaldıhlarını” acep havah (ne zaman) yadlarına getirebilecehler?
Ya sabır bele adalete, ya sabır...

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget