Cezaevlerine yağmur talimatı


Ergenekon davasının tutuklu sanıkları Tuncay Özkan’ın kızı Nazlıcan Özkan ile Mustafa Balbay’ın kızı Yağmur Balbay’ın, babalarını cezaevinde sadece çarşamba günleri ziyaret edebilmeleri ve bu yüzden okullarında yaşadıkları sorunları birçok kez haberleştirmiştik.
CHP, bu ziyaretlerin hafta sonu yapılmasına olanak sağlanması önerisini gündeme getirmesiyle birlikte Adalet Bakanı Sadullah Ergin, talimatla soruna çözüm getirdi.
Hürriyet gazetesinden Oya Armutçu ve Turan Yılmaz imzasıyla hazırlanan habere göre, Ergin, özelikle çalışan eşler ve okula giden çocuklar için büyük sıkıntıya yol açan çarşamba ziyaretlerini verdiği talimatla hafta sonuna kaydırdı. Cezaevlerindeki personel durumuna göre bu ziyaretlerin cumartesi ya da pazar günü yaptırılacağını belirten Ergin bunun için herhangi bir yasal düzenlemeye de ihtiyaç olmadığını belirtti.
Hürriyet'e konuşan Sadullah Ergin şunları söyledi:
"İNSANİ HER ADIMI ATARIZ
“Tutukluların çocukları hafta içi mesai saatleri içinde 09.00-17.00 arasında görüş yapabiliyorlar. Ama bakanlığın özel izin verme imkanı var. Okula giden çocuklar yönünden şöyle bir talimat verdik: Çocuğu okula giden hükümlü ya da tutuklunun çocuğu hafta içi yerine hafta sonu cumartesi ya da pazar aile görüşü yapabilecek. Bu düzenleme için yasaya gerek yok. Şifai olarak bugün (dün) cezaevi idarelerine talimat verdik. Yönetmelikte de değişikliğe gideceğiz. Bu şekilde görüşme yapmak isteyenlerin aile görüşünü hafta sonuna kaydıracağız. Eğitim durumu nedeniyle bu kaydırma uygulamasını hemen başlatacağız. Silivri’de kalan tutuklular da, aynı uygulamadan yararlanacaklar. Öğrenciler anneleriyle aile görüşünü hafta sonu yapabilecekler. Bu tür konularda hiçbir çekincemiz yok. İnsani her türlü adımı atma noktasında çekincemiz olmaz. Çocukların ebeveyni ile görüşmesi en temel hakları ve gereklidir”
AİLELER DE CEZALANDIRILIYOR
Balbay ve Ergenekon tutuklusu gazeteci Özkan’ın kızlarının okullarıyla yaşadıkları sorunla gündeme taşınan bu sorunu CHP de Meclis gündemine getirdi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran ile partinin cezaevi komisyonu üyesi Veli Ağbaba, çarşamba ziyaretlerinin hafta sonunu kaydırılmasını için Adalet Bakanlığı nezdinde girişim başlatırken, Hürriyet’e de şu açıklamalarda bulundular:
Malatya Milletvekili Veli Ağbaba: Çocukların ve çalışan eşlerin hafta içi görüşe mahkûm edilmeleri aileleri de cezalandırıyor. Hafta sonu görüşe izin verilmediği için çocuklar okullarından, çalışan eşler işlerinden geri kalıyor. Ya da aileler bu nedenle görüşe gidemiyor. Ailelerin yaşadığı bir başka problem de, kadın ziyaretçilerin cezaevlerinde tacize varan aranmaları. Kadın ziyaretçiler iç çamaşırlarına kadar aranıyorlar ve bunu bütün aileler yaşıyor. Bütün bu sorunların giderilmesi gerekiyor.
İNSAN OLDUKLARI UNUTULMAMALI
Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran: Türkiye eğer hakikaten çağdaş, uygar bir toplum olacaksa bütün bunların değerlendirilmesi gerekir. Bunu için insanı hedefe oturtan, insanın hayatını kolaylaştıran kararlar alıp uygulamak gerekir. Sonuçta sanık da, tutuklu da özgür bir insan da olabilir, önemli olan devletin insanların hayatını kolaylaştıran, aile bütünlüğünü bozmayacak uygulamalara gidilmesidir. Oradakilerin de insan olduğu, bu insanların yakınlarının, ailelerinin olduğunu unutmamamız gerekir."
Odatv.com
Etiketler:

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget