'Lozan'ı çöpe attırmayız. Sevr'i hortlatmayız'

Vatan, Cumhuriyet ve Emek Birlikteliği'nin düzenlendiği panelde konuşan hukukçular, yeni anayasının yeni Sevr olduğunu kaydetti.

Vatan, Cumhuriyet ve Emek Birlikteliği'nin düzenlendiği panelde konuşan hukukçular, yeni anayasının yeni Sevr olduğunu kaydetti.
Vatan, Cumhuriyet ve Emek Birlikteliği’nin düzenlediği “yeni anayasa” panelinde bir araya gelen yüzlerce yurttaş, iktidarın Cumhuriyet devrimlerini yok etme hamlesinin karşısında olacakları mesajını verdi.
Vatan, Cumhuriyet ve Emek Birlikteliği, Yenimahalle Belediyesi’ne ait Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde yeni anayasa konulu bir panel düzenledi. Panele yurttaşlar yoğun ilgi gösterdi. Yaklaşık 5 bin kişinin geldiği izlediği panelin düzenlendiği salonda oturacak yer kalmadı. Paneli CHP’li milletvekilleri de izledi. Gençlerin çoğunlukta olduğu paneli izleyen yurttaşlar, sık sık “Mustafa Kemal’in askerleriyiz. Birleşe birleşe kazanacağız. Ya istiklal ya ölüm. Tam bağımsız Türkiye. Yeminler edildi, yıkılacak Silivri” sloganlarını attı.
ÇYDD Başkanı Prof. Dr. Aysel Çelikel, iktidarın yapmak istediği yeni anayasanın demokrasiyi daha otoriter hale getirecek, Cumhuriyet değerleri ve devrimlerini unutturacak bir anayasa olduğunu belirterek, “Yeni anayasada üç başlı yargıyı kaldırıp, sistemi tek çatı altında birleştirmek istiyorlar. Bu sistemin kuvvet ayrılığı yerine, kuvvetler birliği getiriyorlar. Sivil toplum örgütleri olarak bu sisteme karşıyız. Böyle bir anayasa hukukun üstünlüğü yerine tek adamın üstünlüğü getiriyor. Bunu her yerde anlatmak boynumuzun borcudur” dedi.
Ankara Barosu Başkanı Metin Feyzioğlu, İlker Başbuğ’un terör örgütü kurmak gerekçesiyle zindanda olduğunu belirterek, “Ancak kanlı terör örgütünün reisi barış elçisi olmuş, siyasete soyunmuş” dedi. Feyzioğlu, salondakilere “Bunu kabul ediyor musunuz” diye sorarken, “Hayır” yanıtı aldı. Yeni anayasa sürecinin adının “ver padişahlığı, al özerkliği” olduğunu vurgulayan Feyzioğlu, “Bu süreçte demokrasi yok. Türk’e de Kürt’e de özgürlük yok. İnsan hakları, bağımsızlık yok. Burada bölünme, acı ve iç savaş var. Kan var ama barış yok. Ama Lozan’ı çöpe attırmayız. Sevr’i hortlatmayız. Anayasanın ilk üç maddesini asla değiştirtmeyiz. Padişahlık ve özerklik heveslilerine verecek cevamız: Hadi canım sen de” diye konuştu.
Türk Hukuk Kurumu Başkanı Sabih Kanadoğlu, TBMM uzlaşma komisyonunun hukuk ve anayasa dışı olduğunu belirtirken, “TBMM ve diğer organlar meşruiyetlerini bu anayasadan alıyorlar. Bu organlar a’dan z’ye yeni bir anayasa yapma gücüne sahip değildir” dedi. Yeni anayasanın amacınının “Amaç, daha Osmanlıcı ve İslam birliği altında bir sistem” olduğunu vurgulayan Kanadoğlu, “Türkiye’nin canı daha fazla yanmaya isyan etmelidir. Bu isyan hukuk içinde olmalıdır. Hukuk içerisinde yapılamayacak iş yoktur” diye ekledi.
Panele, 7 Güneydoğu Gazisi de katıldı. Gaziler adına söz alan Koray Gürbüz, İmralı görüşmelerini eleştirirken, “Şimdi bana verilen madalyalarının anlamsızlaştığını görüyorum. Bize verilen madalyaları alıp, cani Abdullah Öcalan’a takacaklar” diye konuştu.
Cumhuriyet gazetesi yazarı ve Sanatçılar Girişimi Sözcüsü Ataol Behramoğlu, AKP’nin ve başındakilerin “bir ABD emperyalizmi projesi” olduğunu kaydetti. ABD’nin Atatürk’e karşı “anti Atatürk” olarak Tayyip Erdoğan’ı getirdiğini söyleyen Behramoğlu, bu durumun birinci sorumlusunun Cumhuriyet yönetimleri olduğunu kaydederken, Köy Enstitüleri’nin kapatılması ve imam hatiplerinin açılmasını örnek gösterdi. İkinci olarak sosyal demokrasi olmamasını suç olarak gösteren Behramoğlu, “Sol dağınıktır ve bir araya gelememesidir. Halen bir araya gelemiyorlar. Buradan milletvekillerine seslenmek istiyorum. İşgal altındaki Mebusan Meclisi gibi gerekirse anayasa masası ve Meclis terk edilebilir, bu vatan hainlerine” dedi.

Coşkun: Canımız yanıyor, tepki ondan
Salondaki heyecana dikkat çeken Cumhuriyet gazetesi yazarı Bekir Coşkun da, “Canımız yanıyor, bu tepki ondan” dedi ve ekledi: “On senedir dizlerimize vura vura bir hal olduk. Şimdi ben hep şunu söylüyorum. Sarı ineği baştan vermeyecektir. Burada neyi tartışıyoruz? Anayasayı vermemeyi tartışıyoruz. Neyi vermedik ki biz? Hangi parçamızı vermedik. Gözlerinin içine baktığımız aydınlarımızı, yazarlarımızı, askerlerimizi, yiğitlerimizi vermedik mi? On senedir vermediğmiz ne kaldı? Derelerimizi verdik. 4+4+4 denilen şey çocularımızın götürülmesidir.”
Siyasilerin artık akıllarını başlarına toplamasının zamanı geldiğini söyleyen Coşkun, “Yarın bu iktidarın tekrar başa gelmeyeceğinin garantisini kim verebilir? Muhalefetin aklınızı başına alması gerekir. Gerekirse çekilin parlementodan. Ne lazım size? Yürek mi, işte yürek. Gözyaşı mı işte gözyaşı” diye konuştu.
İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal, Türkiye’nin işgal altında bir ülke olduğunu belirterek, “Bu, Milli Görüş’ten gelenlerin bunu terk edip, Amerikan bezini sırtına geçirenlerle işbirliği altında yapıldı. Yeni anayasa, bu işgalin meşrulaşacağı, başka rejimin kurulacağı yeni bir Sevr’dir. Artık buna karşı miletin meşru müdafa hakkı doğmuştur” dedi.

Cumhuriyet
Etiketler:

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget