Kılıçdaroğlu: “Bugün Nazizmi ve faşizmi lanetleme günü”

CHP Lideri Kılıçdaroğlu Dünya Romanlar Günü nedeniyle bir mesaj yayımladı ve görüşlerini şöyle açıkladı;

“8 Nisan Dünya Romanlar günüdür. Bugün 2. Dünya savaşında yaklaşık bir buçuk milyon romanın Naziler tarafından katledildiği gün diye kayıtlara geçmiştir.

Romanların ‘toplu imhası’ 1941 Sonbaharı’nda başladı. Bu dönemde Romanları bulmak, öldürmek ya da toplama kamplarına göndermek için özel Einsatzgruppe timleri kuruldu. Almanya’dan kadın, yaşlı, çocuk ve bebek dahil on binlerce Roman Polonya’ya ve oradan Belzec, Treblinka, Sobibor ve Majdanek toplama kamplarına gönderildi Hollanda, Fransa ve Belçika’dan yola çıkarılan binlerce Roman’da Auschwitz’e gönderildi. Bu insanların çok büyük bir bölümü Naziler tarafından öldürüldü.

Nazilerin geçtikleri her yerde Romanlar tutuklanmış, sürülmüş ve öldürülmüştür. Yugoslavya’da Yahudilerin ve Çingenelerin idamları 1941 Ekimi’nde ormanlık alanlarda yürütülmüştür. Köylüler, idam yerlerine götürülmek için kamyonlara yüklenen çocukların ağlayışlarını ve çığlıklarını hala hatırlamaktadırlar..

Bu gerçek dünyanın neresinde olursa olsun nazizmin, faşizmin özünün değişmediğini, Nazi vahşetinin Yahudilerle sınırlı kalmayıp, farklı ırk ve dinlerden milyonlarca insanı da içerdiğini gözler önüne sermektedir.

Bu nedenle, Romanları da ”yok edilmesi gereken aşağı ırklar” kategorisine dahil eden faşizmi, nazizmi Dünya Romanlar gününde lanetliyor, dünya tarihinde her tür faşizmin ve nazizmin hedefi, kurbanı olmuş insanları saygıyla, sevgiyle anıyor, dini, dili, ırkı, mezhebi, inancı, cinsiyeti ne olursa tüm insanlık için barış ve kardeşlik diliyorum”

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget