300 Aydına “Hırsız” Ziyareti! - Müyesser Yıldız

Anayasa’dan “Türk Milleti”  ifadesinin çıkartılmaması için bildiri yayınlayan aydınlar ilginç olaylar yaşamaya başladı.

Bildiriye imza koyan yeni isimleri açıklamak üzere bu sabah düzenlenen basın toplantısından bir gece önce organizasyonu yürüten Milli Düşünce Merkezi’ni “hırsızlar”  ziyaret etti!..

26 Mart’taki ilk basın toplantısına Anadolu Ajansı başta olmak üzere çok sayıda medya kuruluşu ilgi gösterirken, bugünkü basın toplantısını Yeniçağ Gazetesi dışında hiçbir gazete veya tv adeta sözleşmiş gibi izlemedi!..

Komite adına basın açıklamasını yapan Prof. Dr. İskender Öksüz’ün, “Basına duyurmadık sandım, ama sanırım bir ileri demokrasi müdahalesi var”  şeklindeki sözleri medyaya ambargo konulduğunun duyurusu gibiydi.

En baştan anlatalım:

Aralarında Halil İnalcık, Alev Alatlı, İlber Ortaylı gibi isimlerin bulunduğu 300 aydın Türk Milleti’ne üç maddelik çağrı yaparak, “Türk Milleti”  ifadesinin Anayasa’dan çıkartılmasına karşı tavır aldı. Bildiri tahminlerin üstünde ses getirdi ve kısa sürede geniş çaplı bir kampanyaya dönüştü.

Bildiri, “akil adamlar”  kampanyası ile milleti açılıma iknaya hazırlanan iktidarı rahatsız etti. Bir süre sonra da, “Türk Milleti anayasadan çıkarılmayacak”  açıklamaları yapıldı. Bunun üzerine malum aydınlardan bazılarından, “Ne o, 300 kişiden mi korktunuz?”  eleştirileri geldi.

                                      -Hırsız Geldi Medya Gelmedi-

300 imzalı aydınlar bildirisi 28 günde 30 bin imzaya ulaştı. Bunun üzerine Tertip Komitesi yeni imzacıları ve bundan sonra izlenecek yol haritasını açıklamak üzere bu sabah için Ankara Barosu toplantı salonunda ikinci bir basın toplantısı yapmayı kararlaştırdı.

Sabah önce çalışmaların merkezi olan ve başkanlığını MHP’li Devlet eski Bakanı Sadi Somuncuoğlu’nun yaptığı Milli Düşünce Merkezi’nde toplanıldı. Merkeze gelindiğinde camlardan birisinin açık olduğu görüldü. Masa ve yerlerde çamurlu ayak izleri vardı. Adeta birisi veya birileri “geldik, bulamadık”  mesajı bırakmıştı.

Merkezi bir gece misafirinin ziyaret ettiği ve hiçbir şey almadan gittiği anlaşıldı. Karakola haber verilip, tutanak tutturuldu. Ayak ve parmak izlerinin alınması için de Olay Yeri İnceleme ekiplerine haber verildi.

Ardından Ankara Barosu’na geçildi. Yarım saat beklenmesine rağmen Yeniçağ Gazetesi Muhabiri Fatih Erboz dışında hiçbir gazeteci gelmedi.

Basın açıklamasında geçen toplantıda olduğu gibi tertip komitesi üyeleri Prof. Dr. Mustafa Kafalı, Prof. Dr. Ümit Özdağ, Prof. Dr. İskender Öksüz ve Sadi Somuncuoğlu’nun yanısıra Prof. Sevgi Kafalı ile Yazar Emine Işınsu hazır bulundu. Açıklamayı eski bakanlardan Yaşar Okuyan, Enis Öksüz, Ramazan Mirzaoğlu ve DSP eski Genel Başkan Yardımcısı Hasan Macit de izledi.

Basın açıklamasını okuyan Prof. İskender Öksüz, “Grubun Orhan Gencebay'ıyım”  espirisiyle, akil adamlara gönderme yaptı. Yaşar Okuyan ise Prof. Mustafa Kafalı’yı işaret ederek, “Kadir İnanır da yanınızda”  dedi. Prof. Öksüz medyanın ilgisi(!)için de, “Sanırım bir ileri demokrasi müdahalesi var”  yorumunu yaptı.

Toplantıda 26 Mart’taki çağrıdan sonra yaşanan gelişmeler hakkında bilgi veren Prof. Öksüz, ayrıca T.C. ibaresinin kaldırılmasına karşı milletin gösterdiği asil tepkinin de çok önemli olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Bütün bunları ‘Türk Milleti’ne Çağrı’ bildirisi çerçevesinde değerlendirdiğimizi, büyük bir memnuniyetle ifade etmek isteriz. Bize ulaşan bu bilgileri ve imzalarıyla vatanımızın bütünlüğüne, milletimizin birliğine ve şerefli aziz vatandaşlarımızın eşitliğine, devletimizin egemenliğine ve tekliğine sahip çıkan bu haysiyetli ve cesur destekleri, günümüzün ve yarınımızın teminatı olarak görüyoruz.”

                                            -Yeni İmzacılar-   

Tertip Komitesi’ne ulaşan imzalar üzerinde yapılan değerlendirmeye göre, bildiriye imza koyan meslek ve unvan dağılımı şöyle:

620 öğretim üyesi, eski rektör ve dekan, 271 profesör, 768 öğretmen, 165 gazeteci-yazar, 219 hekim, 132 hukukçu, 10 büyükelçi.

Yeni imzacılardan tanınmış isimlerden bazıları da şunlar:

Kamran İnan, Prof. Dr. Hikmet Sami Türk, İnal Batu, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Yılmaz Büyükerşen, Kazım Karabekir Vakfı Başkanı Timsal Karabekir Yıldırım, Prof. Nurşen Mazıcı, Nevzat Yalçıntaş, Namık Kemal Zeybek, Prof. Oya Akgönenç, Prof. Şakir Akça, Nihat Genç, Hasan Korkmazcan, Şehit Aileleri Federasyonu Başkan Yardımcısı Şükrü Elmas, T.C. kampanyasını başlatanlardan Stavro Karasava, Prof. Hüsnü Yusuf Gökalp, Prof. Dr. Ali Naki Selmanpakoğlu, Prof. Dr.Ziya Aktaş,Tayfun İçli, Prof. Dr. Fatoş Yarman Vural, Prof. Dr. Mehmet Haberal, Prof.Tolga Yarman, Prof. Yalçın Küçük, E. Tuğ. Yazar Noyan Umruk, Armağan Kuloğlu, Hasan Iğsız, İsmail Hakkı Pekin, Mehmet Eröz, Can Pulak, Ceyhun Bozkurt, Mehmet Faraç, Deniz Yıldırım, Hikmet Çiçek, Turan Özlü, Tuncay Özkan, Mustafa Balbay.        

Silivri, Hasdal, Hadımköy, Maltepe, Sincan, Mamak ve Şirinyer’e kucak dolusu sevgiler
MüyesserYILDIZ                   
17 Nisan 2013

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget