­­Yine Ayranı Kabardı - Orhan Erinç

Başbakan Erdoğan’ın ayranı bu kez rakı ve bira için kabardı.
Karşısında 1000’i aşkın içki karşıtını görünce, ortama uygun sözler bulma konusundaki uzmanlarının da katkısıyla milli içki olarak ayranı ilan ediverdi.
Oysa yönetimini kendi belirlediği Türk Patent Enstitüsü, 2009 yılında rakıyı Türkiye sınırları içinde üretilen ‘Milli İçki’ olarak tescil etmişti”.
Her ülkede, yoğurdu su ile çalkalayarak yapılan ayran nasıl milli içki oluyor, anlamak gerçekten zor. Ayran aslında içki de değil, içecek...
Herhalde milliyetçiliği ayaklar altına alması nedeniyle kımızı es geçmek zorunda kalmış olmalı...
***
Ayranı milli içki ilan etmenin dayanağı da, tu kaka edilip yenisinin hazırlanması konusunda olağandışı çaba gösterilen anayasa.
Anayasa devlete gençleri alkolden koruma görevi vermişmiş.
Bu gerekçe ilk kez AKP’nin başlangıç iktidar yıllarında, bir televizyon programında, dine ağırlık veren bir gazeteci tarafından gündeme getirilmiş, derslerine çalışmadan ekran karşısına çıkan öteki gazeteciler de apışıp kalmışlardı.
***
Anayasa devletin gençleri korumasını, içki ve uyuşturucu ile savaşımla sınırlamıyor ki. Ama sayılan öteki görevler dine ağırlık verilmesi yanlılarının işine gelmediği için sürekli yok sayılıyor.
Gelin anayasanın Gençliğin korunmasıkenar başlıklı 58’inci maddesini bir kez daha anımsayalım.
Devlet, istiklal ve cumhuriyetimizin emanet edildiği gençlerin, müsbet ilmin ışığında, Atatürk ilke ve inkılapları doğrultusunda ve devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü ortadan kaldırmayı amaç edinen görüşlere karşı yetişme ve gelişmelerini sağlayıcı tedbirleri alır.
Devlet gençleri alkol düşkünlüğünden, uyuşturucu maddelerden, suçluluk, kumar ve benzeri kötü alışkanlıklardan ve cehaletten korumak için gerekli tedbirleri alır.
Bizimkilerin yaptığı Bektaşi babasının gerekçesiyle birebir örtüşüyor.
Baba erenleri namaz kılmıyor diye kadı efendinin karşısına dikmişler. Kadı efendi üsteleyince Kuranda yeri var. Namaza yaklaşmayın diyoryanıtını vermiş.
Kadı efendi Ama devamı da var. Aşırı içkiliyken deniyordiye ekleyince, baba erenlerin yanıtı Bize o bölümü öğretmedilerolmuş.
Sevgili Oktay Kurtböke’nin sık sık yinelediği küçük hikâyenin kıssası gibi: Sistem aynı sistem.
***
Faiz yemenin ve haram sayılan ürünlerden para kazanıp geçinmek için harcamanın haram sayıldığı biliniyor.
Ama bu din kuralı da her zaman geçerli değil. Başbakan, içki satışından alınan Özel Tüketim Vergisi’ne de muhtaç olduğumuzu itiraf ediyor. Anladığım kadarıyla Bizim petrolümüz yok. İçkiden yüksek vergi alarak bu eksikliği gideriyoruzdiyor.
Bankadan bile faiz almazken, devletten çeşitli adlar altında para alanlar düşünsün...
Dilerim anayasa maddesinin öteki bölümlerini de anımsayan bir iktidarımız olur...
Not: Ayranı kabarmak: Öfkelenmek, kızıp bağırmak, coşmak.

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget