Avukatlık Mesleğine Konulan Engeller - Noyan ÖZKAN

Noyan Özkan, 6 Nisan’da ardında doldurulamaz bir boşluk bırakarak hayata veda etti. Bu, hukukun hayata dokunması gerektiğini hissettiği her an harekete geçmeyi bilen ve bunu en iyi şekilde yapan bir avukatın, bir yazarın, en özlü ifadesiyle kendisini her şeyden ve herkesten sorumlu hisseden bir yurttaşın vedası. Biz de istedik ki, bugüne dek Olaylar ve Görüşler sayfasına ışık veren kalemimizi, yine bir yazısıyla uğurlayalım. Avukat Noyan Özkan’ın, geçen hafta İzmir Adli Yargı Komisyonu’na yaptığı, makale tadındaki başvurusunu sunuyoruz. (Cumhuriyet’in notu)
Basında yer alan haberlere göre, çok sanıklı bir dava için İzmir Adliyesi Konferans Salonu’nu, duruşma salonuna dönüştürme çalışması yürütülüyor.
Ülkemizde “adil yargılanma ilkesinin” yasal mevzuatımıza, Avrupa Konseyi ve evrensel adalet standartlarına uyumlu bir gelişme göstermesini ve savunma hakkının en iyi biçimde kullanılmasını dileyen bir avukat sıfatıyla sayın makamınıza başvurmayı uygun buldum.
Malumları olduğu üzere, genel olarak duruşma salonlarımızda cumhuriyet savcıları, yargıçlarla aynı kürsüyü paylaşmakta ve ceza davalarında savunma görevini ifa eden avukatlardan ayrıcalıklı bir fiziki statüde bulunmaktadır. Kimilerinin bir “marangoz hatası” olarak nitelediği ve kamuoyunda uzunca bir süredir tartışılan bu durum, avukatları, ceza kanunlarının uygulanmasında “yargı görevi yapanlar” arasında sayan TCK 6. (d) maddesine aykırıdır. Avukatlık Kanunu’nun 2. maddesine göre, “Avukat, yargının kurucu unsurlarından olan bağımsız savunmayı serbestçe temsil eder.” (..) Madde 2/3; “Yargı organları, …..avukatlara görevlerinin yerine getirilmesinde yardımcı olmak zorundadır.”
Ayrıca, sanıkların genel olarak ağır ceza dava duruşmalarında vekillerinden fiziki olarak uzak oturtulması da savunma hakkının sağlıklı bir biçimde gerçekleşmesini engellemektedir. Savunmadan kesintisiz ve sürekli yararlanma hakkı ihlal edilmektedir. Bilindiği gibi, mağdurlar vekilleri ile yan yana oturabilmekte ve onlara danışabilmektedir.
Bugün, inşaat ve tadilat mahallini (adliye konferans salonunu) kişisel olarak ziyaret edip yerinde gözlem yapmak istedim. Ancak, gözlem ziyaretim, sayın görevlilerin, “Cumhuriyet başsavcılığı izin vermeden mümkün olmayacağı” uyarısı ile gerçekleşmemiştir.
Sayın İzmir Adli Yargı Komisyonu, aşağıda belirtilen savunmanın evrensel ilkeleri uyarınca şu anda inşaat ve tadilat işlemi süren yeni duruşma salonunda bir reform yapmak zorundadır. Aksi durumda “adil yargılanma ilkesi’’ ihlal edilecektir.
BM Avukatların Rolüne Dair Temel Prensipler (Havana Kuralları) başlangıç ilkelerine göre:
Avukatların görevlerini gereği gibi yerine getirmelerini sağlama ve geliştirme konusunda üye devletlere yardımcı olmak için formüle edilen aşağıdaki Avukatların Rolüne Dair Prensipler, ulusal mevzuat ve uygulama bakımından hükümetler tarafından dikkate alınır ve avukatlarla birlikte yargıçlar, savcılar, yürütme ve yasama organı mensupları gibi diğer kimselerin ve genel olarak halkın dikkatine sunulur. Bu prensipler mümkün olduğu kadar, avukatlık resmi statüsüne sahip olmadan avukatlık görevi yapan kimselere de uygulanır.
(12) Avukatlar adalet dağıtımında temel bir unsur olarak, her zaman mesleklerinin şeref ve itibarını korurlar.
(14) Avukatlar müvekkillerinin haklarını korurken ve adaletin gerçekleşmesine çalışırken ulusal ve uluslararası hukukun tanıdığı insan haklarını ve temel özgürlükleri yüceltmeye çalışırlar ve hukuka ve hukukçuluk mesleğinin kabul görmüş standartlarına ve ahlaki kurallarına uygun biçimde serbestçe ve özenle hareket ederler.
Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin avukatlık mesleğinin özgürce yapılmasına ilişkin tavsiye kararı
l Temsilci Bakanların, 25 Ekim 2000 tarihli 727. sayılı toplantısında, Bakanlar Komitesi tarafından benimsenen Üye Ülkeler Bakanlar Komitesi’nin Avukatlık Mesleğinin Özgürce Yapılmasına İlişkin Rec (2000)21 Sayılı Tavsiye Kararıdır:
Avukatların ve oluşturdukları meslek kuruluşlarının insan hakları ve temel özgürlüklerin korunmasındaki ana işlevlerinin altını çizerek;
l Avukatların özellikle kişisel özgürlüklerin savunulması durumunda, hukuk devletinin güçlenmesi için mesleki özgürlüklerini geliştirmek arzusuyla;
l Avukatları, kim tarafından ve hangi gerekçeyle olursa olsun, doğrudan ya da dolaylı biçimde etki, kışkırtma, baskı, tehdit ya da yersiz müdahalelere muhatap etmeyecek, mesleki bağımsızlıklarını kabul edilemez kısıtlamalar olmaksızın güvence altına alacak hakça bir yargılama sisteminin gerekliliğinin bilinciyle;
l Avukatlık meslek sorumluluklarının eksiksizce yerine getirilmesinin göz ardı edilmemesi dileği ve özellikle avukatların, bir yandan müvekkillerine, diğer yandan mahkemelere karşı yüklendikleri ödevler arasında tam bir denge kurabilecek yeterli donanıma sahip olmaları gereğinin ayırdında olarak;
l Adalete ulaşmanın, ekonomik bakımdan güçsüz kişilerin de avukatlık hizmetlerinden yararlanmasını gerektirebileceği dikkate alınarak;
l Üye ülkeler hükümetlerine, bu tavsiye kararında yer alan ilkelerden zorunlu bulduklarını hayata geçirecek bütün önlemleri almalarını ya da duruma göre geliştirmelerini tavsiye eder.
Özellikle Avrupa Konseyi evrensel ilkeleri ışığı altında, duruşmalarda, gerek devlet erki gerekse kamu tarafından ayırımcılığa ve haksız müdahalelere yer vermeksizin, avukatlık meslek özgürlüğünün hayata geçirilmesi, korunması ve saygı gösterilmesine yönelik zorunlu bütün önlemlerin alınmış olması gereklidir.
Yargıç, savcı, avukat, yardımcı adalet personeli, avukat stajyer ve kâtiplerinin birlikte görev yapmakta olduğu adliye binalarında her türlü planlama, yerleşme, bina ve oda değiştirme, inşaat ve tadilat girişimleri öncesinde barolara ve çalışanların sendikalarına danışılması ve görüş alınması ve ORTAK AKIL ile karar alınması gerektiğini ayrıca ve önemle belirtmek isterim.
Yukarıda sunulan olay ve nedenlerle; Bayraklı Adliyesi Konferans Salonu’nun çok sanıklı davalar için duruşma salonu olarak düzenlenmesi için başlatılan inşaat ve tadilat çalışmalarında; sayın komisyon ve sayın başsavcılık tarafından, duruşma düzeni ile ilgili olarak, sanıkların vekilleri ile birlikte oturması ve cumhuriyet savcıları ile avukatların kürsü karşısında aynı seviyede bulunmasının temini ve uygulaması için karar alınmasını ve duruşma salonunda gerekli fiziki ve inşai müdahalenin ivedilikle yapılmasını, dilekçemin akibeti hakkında tarafıma bilgi ve cevap verilmesini saygılarımla arz ve talep ederim.


Etiketler:

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget