Amerikalı Ünüversite Hocalarının 1915 Soykırım İddialarına Karşı Çıkışları

2015 yılı 1915 Zorunlu göç olayının yüzüncü yıldönümüdür. Hiç kimsenin şüphesi olmasın ki Ermeni Diyasporası sadece Avrupa ve Amerikada değil bütün dünyada fırtına gibi esecek ve propağanda faaliyetleri çeşitli gösterilerle doruk noktasına ulaşacaktır. 50 yıldır bu konu içinde boğuşmuş, inanması zor ama gerçek anlamda Ermeni dostu bir Türk aydını olarak, 1915 olaylarını değişik açılardan ele alarak sizlere tarihi gerçekleri sunmaya çalıştık, çalışacağız. Ancak bu yazılar okunup geçilecek bir yazı olsun diye yazılmıyor, kendini aydın gören her Türk genci bu belgeleri bilmeli, soruları varsa araştırmalı ve ulusunu binbir ayrı nedenle haksızlığa uğratmak istiyenlere karşı savunmak isterken de kullanmalıdır. 5-6 sene önce yazdığım bir yazıda “ Türk aydınları artık üç cephede savaşmak mecburiyetindedir. Birinci cephe İrtica( savaşmadan kaybedildi) İkinci cephe PKK ve Ayrılıkçı güçler( o da meçhul bir istikamette ve kaybedilmek üzere), üçüncü cephe Ermeni ve Rum Diyasporası. Birinci hiç mücadele edilemeden kaybedildi, ikinci cephe: iyiye doğru gidiyor iddialarına rağmen kaybedilmek üzere ve üçüncü cephede de büyük zafiyetler var.
İşte biz bu zafiyetleri kapatarak sizleri güçlendirmek istiyoruz. Onun için bu bilgileri kendi arşivinizde korumaya almayın, yayın, konuşun, gizli, kapalı kalmasına izin vermeyin tartışmaya açın. Ancak karşı tarafın dinsel yardımlaşma duygusu ile ulusunuza karşı hatalı çıkışlar, uygulamalar yapmasını ancak böyle önleyebilirsiniz.
Gelelim size söz verdiğim belgeye; 1985 yılında Ermeni Soykırım İddiaları ABD Temsilciler Meclisinin gündemindeydi ve hazırlanan bir yasa kabul aşamasına getirilmişti. İşte bu günlerde Shaw ailesinin önderliği ve Bernard Lewis’,Halil İnalcık,Justin Mc Carty, Dankward Rustow, Heath W. Lowry, J.J. Hurewitz gibi saygın isimlerinde aralarında bulunduğu ABD Üniversitelerinden 69 bilim adamı topluca bir bildiri hazırlamış ve imzaladıkları bu bildiriyi Temsilciler Heyeti Başkanlığına göndermişlerdir. Bilim adamlarının bu onurlu çıkışı, ABD Meclis üyelerinin tıpkı Avrupalı meslektaşları gibi tek yanlı olarak Ermenilere vermeyi planladıkları desteği frenlemiştir.
Her yerde kolayca bulunmaması, ayrıca Yurt dışı bir yana, yurt içinde bile Ermeni Diyaspora’sı taraftarı bazı tarih yayıncıları ve hatta Web sitelerinin, bu gibi gerçeklerin gündemde öne çıkmasını önleyebilecek kadar güçlü olmaları nedeni ile bu belgeyi özetleyerek okuyucuların görüşlerine sunmayı ulusal bir görev kabul ediyoruz.
“Amerikan Temsilciler Meclisi Üyelerinin Dikkatine:
Aşağıda imzası bulunan, Türkiye, Osmanlı ve Ortadoğu konularında uzmanlaşmış Amerikan Akademisyenleri, Ulusal Meclisin 192 No.lı yasa teklifinde belirtilen bazı hususları sağlıksız ve yanıltıcı bulmaktadırlar. Bilhassa ‘insanın insana zulmetmesinin anılacağı bir milli gün’ olarak kabulü konseptini tamamen desteklememize rağmen belirli tanımlar ifade eden bazı bölümlerin belgeden çıkarılması gerektiğine inanıyoruz.
‘ 1915-1923 yılları arasında Ermeni soyundan bir, bir buçuk milyon insanın soykırım kurbanı olduğu...’  
Bizim rezervasyonumuz ‘Türkiye’ ve ‘Soykırım’ kelimeleri üzerine odaklanmış olup nedenleri şöyle özetlenebilir: ‘On dördüncü Yüzyıldan 1922 yılına kadar, bu gün Türkiye daha doğrusu Türkiye Cumhuriyeti olarak bilinen bölge; çok uluslu, çok dinli Osmanlı İmparatorluğu olarak tanınan devletin bir parçası idi.  Habsburg İmparatorluğunu Avusturya Cumhuriyeti ile eşleştirmek ne kadar yanlışsa, Osmanlı İmparatorluğunu da Türkiye Cumhuriyeti ile eşleştirmek o kadar yanlıştır. 1923’te Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşunu hazırlayan başarılı bir inkılâp hareketi ile 1922 yılında sona eren Osmanlı İmparatorluğunun, Güneydoğu Avrupa, Kuzey Afrika ve Ortadoğu’yu kapsayan topraklarında bu gün 25 ayrı devlet mevcut olup Türkiye Cumhuriyeti bunlardan sadece biridir. Türkiye Cumhuriyeti Osmanlı döneminde vuku bulmuş olaylarda hiçbir sorumluluk taşıyamaz. Buna rağmen kanun teklifindeki ‘ Türkiye’ ifadesi sahipleri 1915–1923 yılları arasındaki olayları ‘Soykırım’ olarak niteleyerek bunu Türkiye’ye yapıştırmak istemektedirler.
Soykırım ithamına gelince; imza sahiplerinin hiçbiri Ermenilerin çektiği acıları küçümsemek istemez. Ancak biz bölgede yaşayan Müslümanların da çektiği acıları biliyor ve birlikte ele alınması gerektiğine inanıyoruz. Birinci Dünya Savaşında Anadolu’da ve çevresindeki bölgede vuku bulan olayların bir kısmı, henüz anlaşılamamış olan ( Müslüman ve Gayrimüslim çetelerce hazırlanmış) toplumlar arası mücadeleler, hastalık, açlık ve karşılıklı kıyımlardır. Hakikatte bölge; geçen on yıl içindeki Lübnan’da meydana gelen trajik olaylara benzemese de, savaşların yıllarca devam ettiği bir bölgedir. Bunun sonucu olarak bölgede yaşayan Müslüman ve Hıristiyanların kayıpları çok fazladır. Tarihçiler önünde kimlerin savaşçı, kimlerin masum olduğuna karar verilmesini sağlayacak, Müslüman ve Hıristiyan, Doğu Anadolu insanının ölüm ve göçlerle büyük kayıplar verdiren olayların nedenlerini aydınlatacak bilinmeyen pek çok olay vardır.
 Tarihi devlet adamları ve politikacılar yapar. Bilim adamları yazar. Bunun için bilim adamlarına devlet adamları ve politikacıların yazılı evrak ve belgeleri verilmelidir. Bu gün Sovyetler Birliği, Suriye, Bulgaristan ve Türkiye gibi ülkeler önemli konularda sabırsız araştırmacılar için kapalı bir durumdadır. Bu arşivler açık hale gelene kadar, Osmanlı İmparatorluğunda, 192 No.lı karar tasarısında belirtilen 1915–1923 yılları arasında geçen zaman periyodundaki olaylar yeterli ölçüde bilinemez.
 İnanıyoruz ki Amerika Birleşik Devletler Kongresinin bulunduğu pozisyon; bu ve benzeri konuları ele almakla bütün tarihsel arşivlerin açığa çıkarılmasını sağlamak ve tam olarak anlaşılmadan hiçbir tarihsel olay hakkında suçlamalarda bulunmamaktır. 192 No.lı yasa teklifindeki gibi ithamlar Türk Halkı üzerine adaletsiz bir durum yaratabilir ve bu gibi trajik olayların anlaşılması için tarihçiler arasında başlatılmış olan gelişmeleri önleyebilir.
 Yukarıda belirtilen görüşler ışığımda, Osmanlı Ermenilerin tarihi bilim adamları arasında çok tartışılmıştır. Bu insanların çoğu 192 No.lı yasa teklifindeki tarihi faraziyelerle hemfikir değildir. Yasa teklifini kabul etmesi halinde Kongre: tarihsel bir sorunda hangi tarafın haklı olduğunu kanunla tespit etmiş olacaktır. Şüpheli tarihsel bir faraziyeye dayandırılan böyle bir çözüm; dürüst bir tarihsel araştırmaya ve Amerikan Yasama usullerinin güvenilirliğine zarar verecektir.”  (Bu tarihsel belgenin altında teker teker 69 bilim adamının adı soyadı, görev yerleri ve imzaları vardır. İsimler ek belgededir.)

 ( Washington Post ve The New York Times, 19 Mayıs 1985, Armenian Allegations Myth and Reality, The Assembly of Turkish American Assosiation, Washington-1987, s.103-106 )

Dr. M. Galip Baysan


AMERİKAN TEMSİLCİLER MECLİSİNE 192 NO.LU YASA TEKLİFİ İÇİN GÖNDERİLEN BİLDİRİYİ İMZALAYANLAR


RIFAAT ABOU-EL-HAJ
Tarih Profesörü
Long Beach, Kalifornia
Devlet Üniversitesi
RODERIC DAVİSON
Tarih Profesörü
George Washington
Üniversitesi
SARAH MOMENT ATIS
Tarih Dil ve Edebiyatı
Yrd. Profesör
Madison’daki Wisconsin
Üniversitesi

WALTER DENNY
Sanat Tarihi ve Yakın Doğu Araştırmaları Profesörü
Massachussets Üniversitesi

KARL BARBIR
Tarih Yrd. Prof.
Siena Koleji (New York)
Dr. ALAN DUBAN
Antropolojist, Araştırıcı
New York Şehri
İLHAN BAŞGÖZ
Ural-Altay Dilleri
Bölüm Direktörü
İndiana Üniversitesi

ELLEN ERVİN
Türkçe Yrd. Prof.
New York Üniversitesi
CAESAR FARAH
İslam ve Orta Doğu Tarihi Prof.
Minnesota Üniversitesi
DANİEL G. BATES
Antropoloji Prof. Hunter Koleji
New York Şehir Üniversitesi

ÜLKÜ BATES
Sanat Tarihi Prof.
Hunter Koleji
New York Ş. Üniversitesi
CARTER FINDLEY
Yardımcı Tarih Prof.
Ohio Devlet Üniversitesi
GUSTAV BAYERLE
Ural, Altay Dilleri
Prof. İndiana Üniversitesi
MİCHAEL FİNEFROCK
Tarih Prof.
Charleston Koleji
ALAN FISHER
Tarih Prof.
Michigan Devlet Üniversitesi

ANDREAS G.E. BODROGLİETTİ
Türk-İran Dilleri Prof.
Los Angeles, California Üniversitesi

CORNEL FLEİSCHER
Yrd. Tarih Prof.
Washington Ün. (Missouri)
PETER GOLDEN
Tarih Profesörü
Newark, Rutgers Ünv.
KATHLEEN BURRİLL
Türk Tarihi Yrd. Prof.
Columbia Üniversitesi
TIMOTHY CHİLDS
SAİS de Prof. Konferansçı
John Hopkins Üniversitesi
TOM GODRİCH
Tarih Prof.
Pensilvanya, İndiana Üniv.

SHAFİGA DAULET
Yrd. Prof. Siyaset Bilimi
Connecticut Üniversity
ANDREW GOULD
Osmanlı Tarihi Ph. D.
Flagstaff, Arizona
WİLLİAM GRİSWOLD
Tarih Prof.
Colaroda Devlet Üniv.

JUSTİN MC CARTHY
Tarih Profesörü
Louisville Üniversitesi
TIBOR HALASI-KUN
Türk Araştırmacıları Prof.
Columbia Üniversitesi
JON MANDAVİLLE
Orta Doğu Tarihi Prof.
Portland Dev. Ün. (Oregon)

WİLLİAM HİCKMAN
Türkçe Yrd. Prof.
California Ün., Berkeley
MİCHAL MEEKER
Antropoloji Prof.
SanDiego, California Ünv.
RHOADS MURPHEY
Orta Doğu, Dili Tarih ve
Kültürü Prof.
Columbia Üniversitesi

J. C. HUREWİTZ
Eski Ortadoğu Direktörü
Prof.
Columbia Üniversitesi
JOHN HYMES
Tarih Prof.
Clenville Dev. Koleji
Batı Virginia
THOMAS NAFF
Tarih Prof.
Ortadoğu Ar. Enst. Direktörü
Pennsylvania Üniversitesi

HALİL İNALCIK
Osmanlı Tarihi Prof.
Amerikan Sanat ve Bilim
Akademisi Üyesi
Chicago Üniversitesi

PİERRE OBERLİNE
Tarih Prof, New York
Şehir Ünv. Heunter Koleji
WİLLİAM OCHSENWALD
Yrd. Tarih Prof.
Virginia Politeknik Enstitüsü
RALPH JAECKEL
Türkçe, Misafir Yrd. Prof.
Los Angeles, California Ün.
RONALD JENNİNGS
Tarih ve Asya Bilimleri
Yrd. Prof.
İllinois Üniversitesi

ROBERT OLSON
Tarih Yrd. Prof.
Kentucky Üniversitesi
JAMES KELLY
Türkçe Yrd. Prof.
Utah Üniversitesi
WİLLİAM PEACHY
Yahudi ve Ortadoğu Dilleri
Ve Edebiyatı, Yrd. Prof.
Ohio Devlet Üniversitesi
KERİM BEY
Yrd. Prof.
Washington Güneydoğu
Üniversitesi

DONALD QUATAERT
Tarih Yrd. Prof.
Houston Üniversitesi
METİN KUNT
Osmanlı Tarihi Prof.
New York Şehri
HOWARD REED
Tarih Prof.
Connecticut Üniversity

DANKWARD RUSTOW
Politik Bilimler Prof.
New York, Şehir Üniv.

FREDERİC LATİMER
Em. Tarih Yrd. Prof.
Utah Üniversitesi

EZEL KURAL SHAW
Yrd. Tarih Prof.
Northridge, California
Devlet Üniversitesi

BERNARD LEWİS
Yakındoğu Tarihi Prof.
Princeton Üniversitesi
STANFORD SHAW
Tarih Prof.
Los Angeles, California Ün.
AVİGDOR LEVY
Tarih Profesörü
Brandeis Üniversitesi

DR. HEATH W. LOWRY
Türk Araştırmaları Enstitüsü
Washington D.C.
ELAİNE SMİTH
Türk Tarihi Ph. D.
Em. Dış Servis Memuru
Washington D.C.
GRACE M. SMİTH
Türkçe Misafir Kongreransçı
Berkeley’de, Colifornia
Üniversitesi

JOHN MASSON SMITH JR.
Tarih Prof.
California Üniversitesi,
Berkeley
METİN TAMKOÇ
Uluslar arası Kanun ve
Düzenlemeler Prof.
Texas Teknik Üniversitesi

DAVID THOMAS
Yrd. Tarih Prof.
Rhode Island College
DR. SVAT SOUCEK
Türkolojist
New York Şehri
MARGARET L. VENZKE
Yrd. Tarih Profesörü
Dickinson Koleji
(Pensilyvania)
WARREN S. WALKER
İngilizce Prof. Ve Türk
Arşivi Direktörü
Texas Teknik Üniversitesi

ROBERT STAAB
Ortadoğu Merkezi
Yrd. Direktörü
Utah Üniversitesi

JUNE STARR
Yrd. Antropoloji Prof.
Suny Stony Brook
DONALD WEBSTER
Em. Türk Tarihi Profesörü
JAMES STEWART- ROBİNSON
Türk Araştırmaları Prof.
Michigan Üniversitesi

WALTER WEİKER
Politik Bilimler Prof.
Rutgers Üniversitesi
JOHN WOODS
Ortadoğu Tarihi Yrd. Prof.
Chicago Üniversitesi
DR. PHILIP STODDARD
Ortadoğu Enstitü Müdürü
Washington
FRANK TACHAU
Politik Bilimler Prof.
İllinois Üniv. Chicago
MADELİNE ZILFI
Yrd. Tarih Profesörü
Morgland Üniversitesi

 

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget