Türk Polisi'nin şerefiyle oynadılar - Saygı Öztürk

Hatay’ın Dörtyol ilçesi Emniyet Müdürlüğü’nde, polis memuru Alper Atilla’nın, polis lokalinde tost istemesiyle başlayan olay büyük bir skandala dönüştü. AKP Milletvekilinin oğlu, danışmanı ve emniyetin lokalini de işleten gençlik kolları başkanının karıştığı olayın ardından bir komiser yardımcısı açığa alındı, polis memurunun da görev yeri değiştirildi.

Yetkililerin “konuşursanız başınız derde girer” uyarısı yüzünden bugüne kadar gizli tutulan olay, Aydınlık gazetesinin fotoğraflara ulaşmasıyla ortaya çıktı. SÖZCÜ, olayın ayrıntılarına ulaştı. İşte Emniyet’te yaşanan skandalın adım adım iç yüzü:

Kaşarlı tost – çay kavgası
İlçe Emniyet Müdürlüğü lokali AKP Dörtyol Gençlik Kolları Başkanı Ömer Uzun tarafından işletiliyor. 29 Haziran tarihinde saat 17.40 civarında nöbetçi polis memuru Alper Atilla, kaşarlı tost istiyor. Ancak, zamanında tost ve çay gelmeyince aralarındaki tartışma uzuyor.

İşletmeci Ömer Uzun, “Beni tanımıyor musun, ben aynı zamanda AKP’nin Gençlik Kolları Başkanıyım. Benimle sürtüşme, senin için kötü olur” diyor. Bu sözler üzerine polis Atilla, “Kötü olsa ne yapabilirsin?” diye karşılık verince, Uzun, “üzerindeki üniformayı çıkarttırrım” diyor.
Polis memuru, yaşadığı olayı Komiser Yardımcısı Murat Emer’e aktarıyor. Olaya tanık olan bazı görevlileri de dinleyen Emer, polis Atilla’ya, “seni tehdit ettiyse, nöbet bitiminden sonra polis merkezine git, şikayetçi ol” diyor.

Oğul ve danışman Emniyet’te.
Lokal işletmecisi Ömer Uzun, AKP Hatay Milletvekili Hacı Bayram Türkoğlu’nun oğlu İstemihan Kağan Türkoğlu’na durumu anlatıyor. Türkoğlu, babasının danışmanı Fehmi Rıgan ile birlikte kısa süre sonra Emniyet’e geliyor. Emniyetin avlusunda Ömer Uzun’a “ o polis memuru kim, bana göster” diyor. Ömer Uzun da, polis memuru Alper Atilla’yı gösteriyor. Görgü tanıklarının anlatımına göre olay şöyle gelişti:

Türkoğlu: Alper Atilla bana bak.
Atilla : Bakıyorum.
Türoğlu: Gözlerimin içine bak; sen bu gözleri tanımıyorsun. Bu gözleri tanıdıktan sonra kim olduğumu öğreneceksin.
Atilla: Tanıyorum. Gözlerinizin içine de bakıyorum. Söyleyecek başka bir şeyin var mı?
Türkoğlu: Gözlerimin içine baktıysan, bundan sonra Dörtyol’da duramayacaksın.

“Sen kim oluyorsun da tehdit ediyorsun?”
Emniyetin avlusunda yaşanan bu olaydan, Çevik Kuvvet Grup Amiri Komiser Yardımcısı Murat Emer haberdar edildi. Emer, olay yerine geldi ve yaşananlar hakkında bilgi aldıktan sonra Milletvekilinin oğlu Türkoğlu’na, “Sen kim oluyorsun da personelimi tehdit ediyorsun? Milletvekili oğlu değil, milletvekili olsan bile polis memurunu tehdit edemezsin” dedi. Komiser Yardımcısının tepkisine, diğer polisler de katıldı. Bu sırada Murat Emer, vekil oğlunu kolundan tutup ensesine bastırıp Emniyet’e götürdü. Bu arada, bazı görevliler de Emer’e yardımcı oldu.

Bu olay üzerine, İstemi Kağan Türkoğlu ile milletvekili danışmanı, bazı yakınlarına ve partililere telefon edip, “Kurtarın bizi, Emniyet’te dövüyorlar” iddiasında bulundular. Kısa süre sonra Emniyet’in önünde 50-60 kişi toplandı ve olay giderek farklı boyutlar almaya başladı.

Teşhis için sıraya dizildiler
Olay, C.Savcılığı’na intikal ettirildi ve savcılık, AKP’lilerin başvurusunu dikkate alıp olaya karışan Emniyet görevlilerinin belirlenmesini istedi. O saatte Emniyet’te bulunan 40 civarında görevli, milletvekilinin oğlu, vekil danışmanı ve AKP gençlik kolları başkanının karşısına sıralandı. Üç kişi, kendileriyle tartışan, içeriye zorla götüren ve vurduğu öne sürülen görevlileri teşhis etmeye başladı. Teşhis sırasında İlçe Emniyet Müdürü Mustafa Marangoz da bulundu. Teşhisi yapanlarla herhangi bir tartışma yapılmamasını, cevap verilmemesini istedi.

Gece yarısı açığa alındı
Aynı gece saat yarım civarında, Komiser Yardımcısı Emer, evinden çağrıldı ve İlçe Emniyet Müdürü Mustafa Marangoz, “Siyasi baskılara dayanamadım. Vali de çok baskı yaptı, o yüzden seni açığa almak zorundayım” dedi. .

Murat Emer, 30 Haziran tarihi itibariyle açığa alındı. 17 Temmuz’da yeniden göreve başlatıldı. 26 Temmuz’da ise Dörtyol’daki görevinden alınıp Altınözü ilçesine tayin edildi. Polis Memuru Alper Atilla’nın tayini de Hatay’ın Kumlu ilçesine yapıldı. Olay, C.Savcılığı’na da intikal ettirildi. Komiser yardımcısı ve polis memuru kendilerini tehdit edenlerden, AKP’liler de emniyet mensuplarından şikayetçi oldu.

Böylece tost yüzünden başlayan tartışma, iki emniyet mensubunun görev yerlerinin değiştirilmesi, dava konusu olması, personelin dizilip teşhis edilmesi gibi onur kırıcı bir olayla noktalandı.

AKP Milletvekili: Aslında basit bir olay

Hatay AKP Milletvekili Hacı Bayram Türkoğlu da,. Oğlu, danışmanı ve AKP Gençlik kolları başkanının karıştığı olay hakkında SÖZCÜ’ye şunlardı söyledi:

“Olay yaklaşık bir ay önce meydana gelmesine rağmen basına yeni intikal etti. Aslında çok basit bir olay. Emniyet’in lokalini işleten ve oğlumun da yakın arkadaşı olan AK Parti Gençlik Kolları Başkanı Ömer Uzun polisle tartışıyor. Oğlum, arkadaşı olan Ömer Uzun için danışmanımla birlikte Emniyet’e geliyor. Olaydan beni de haberdar ettiler. Emniyet Müdürünü aradım. Komiser yardımcısının yanlış algısı, çocukla tartışması, ondan sonra tartaklama da olunca olay adliyeye intikal etti. Savcılık teşhis yapılmasını istiyor. O teşhis savcılık kararıyla yapılıyor.

Olayda, oğlumun hatası yok. Ancak konu farklı noktalara gitti. Adli ve idari soruşturma devam ediyor. Açığa alınan komiser yardımcısının göreve başlatılmasını yetkililerden rica ettim ve onlar da göreve başlattılar. Emniyet’te benim bir sorunum yok. Müdürü de ziyaret ettim.”

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget