Olimpiyat’taki Askeri Vesayet! - Mehmet Ali Güller

Başbakan Erdoğan’ın neler hissettiğini düşündüm. 19 Mayıs stadyum törenlerinin askeri vesayet izlenimi verdiği için

Olimpiyat’taki Askeri Vesayet!
Londra Olimpiyatları’nın açılış töreni, temsili Britanya Kraliçesi Elizabeth ile James Bond’un paraşüt atlayışıyla başladı. Ardından Kraliyet Hava Kuvvetleri askerlerinin taşıdığı Britanya Bayrağı stadyum içinde resmi törenle gezdirildi. Görüntü, bir olimpiyat açılışından ziyade Britanya’nın “Zafer Bayramı” kutlamaları başlıyormuş gibiydi.
O an, eşiyle birlikte açılış törenini tribünden izleyen Başbakan Erdoğan’ın neler hissettiğini düşündüm. 19 Mayıs stadyum törenlerinin askeri vesayet izlenimi verdiği için yasaklandığı bir ülkenin başbakanı olarak, herhalde olimpiyatlardaki bu görüntü karşısında şöyle demiştir: “Demek Ergenekon buralara kadar sızmış!” Abdullah Gül’e haber verdiyse eğer, o da “tez bir savcı bulun, delillendirin hemen” demiştir mutlaka!
BAYRAK OLMASA, TAKIMIMIZI TANIYAMAZDIK!
Ülkelerin alfabetik sıralamaya göre geçit töreni yapması, olimpiyat açılış töreninin en merakla beklenen sahnesidir. Zira herkes kendi ülkesinin nasıl göründüğünü, stadyumda nasıl alkışlandığını, önde milli bayrağı hangi başarılı sporcunun taşıdığını merak eder…
Genel olarak her ülke sporcuları bu geçitte ya kendi özgün milli kıyafetleriyle yürür; ya da tek tip takım elbise de giyse, tek tip spor kıyafet de giyse, ülkesinin bayrağının renklerini taşır…
Londra’da da böyle oldu. Kabaca bir genelleme yaparsak, Asya, Afrika ve Güney Amerika gibi ülkeler daha ziyade yerel-milli kıyafetleriyle geçit töreninde yer alırken, Batılı ülkeler bayraklarının renklerini taşıyan takım ya da spor kıyafetleriyle yürüyorlardı…
Bu aslında bir tercihten ziyade tarihi zorunluluktu. 3 bin yıllık geçmişi olanların milli bir kıyafeti vardı ama üç yüz beş yüz yıllık bir ülkenin, kendini diğerlerinden ayıran bir milli kıyafeti yoktu haliyle… ABD’li sporcular kovboy kıyafeti giyecek değiller ya!
Tabi bu genellemelere uymayan başta Türkiye olmak üzere birkaç ülke vardı elbette. Lacivert pantolon, beyaz gömlek, krem rengi ceket ve kravat giyen sporcularımızın önünde Türk Bayrağı taşınmasa, hangi ülke olduğunu kesinlikle anlayamazdınız.
Türklük anayasadan çıkarılmaya hazırlanırken, başta kırmızı olmak üzere ülke simgeleri sporcuların üzerinden atılmaya başlamıştı anlayacağınız!
ABD’Lİ SPORCULAR ASKER GİBİYDİ!
En çok sporcuya sahip ABD’nin geçit töreni ise baştaki “askeri vesayet” görüntüsünü bile aratır cinstendi. ABD’li sporcular, başlarında asker kepleriyle savaşa gidiyor gibilerdi…
Bizim muhafazakârlar, askerlerimizin spor yaparken söylediği “her Türk asker doğar” sözlerini ilkel buluyorlardı… Oysa ABD’li sporcular “her ABD sporcusu, aynı zamanda askerdir” der gibi yürüyordu! Erdoğan bu ilkel görüntü nedeniyle Obama’yı mutlaka uyarmalı!
Törenin sonunda ve meşalenin yakılmasından hemen önce, Olimpiyat Bayrağı 8 “ünlü” sivil tarafından taşındı. Ama sonra o siviller bayrağı, İngiliz askerlerine teslim etti. Olimpiyat bayrağını göndere askerler çekti!
ERDOĞAN VAR, KKTC YOK!
Geçit töreninin toplamdaki tuhaflığı ise şuradaydı: Dünyada resmi olarak 196 ülke vardı ama Londra Olimpiyatları’nın açılış töreninde 204 ülke kafile olarak geçiş yaptı. 8 ülke nereden çıkmıştı? Haritada bile yoklardı!
Adını bile ilk defa duyduğum bu ülkelerin geçişi şu acı gerçeği gösteriyordu. Adı sanı bilinmeyen “ülkeler” dünyanın gözü önünde yürüyordu ama KKTC yoktu!
Denktaş için “o artık bitti” diyenlerin ajandasında, KKTC’yi olimpiyatlarda yürütme hedefi elbette olamazdı!
Yani Londra’da Erdoğan varsa, tabi ki KKTC olamayacaktı! Ama bir sonraki olimpiyat töreninde KKTC kafilesi yürüyecek, bu kez tribünde Erdoğan olmayacak!

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget