Uçağa Kim Bindi? - Kürşat Başar

Somali'ye giden yardım heyetiyle birlikte
Somali'ye giden yardım heyetiyle birlikte hangi sanatçıların Başbakan'a eşlik ettiği tartışma ko­nusu oldu.
Seçimin nasıl yapıldığını bilmiyorum. Bu isimle­re özel bir teklif mi götürüldü, onlar mı gönüllü ol­du? Belki başkaları da çağırıldı ama bu isimler gitmeyi kabul etti.
Sonuçta, Türkiye'nin önemli bir katkıda bulun­masına yardımcı olan herkese teşekkür etmek gerekir diye düşünüyorum.
Bir zamanlar Semra Özal da yanına papatyala­rı alıp gezilere çıkar, yardım faaliyetlerinde bulu­nur, bunlara ünlü işadamlarının eşleri yanında ba­zı şarkıcılar da eşlik ederdi.
Bu çabalar da büyük eleştiri alır, bu papatyalar sayesinde eşlerinin hükümete yakın durup çıkar elde etmeye çalışıldığı yazılırdı.
Yazık ki çoğu insanın yardım etmesi bile çıkar­larıyla ilgili. Sonuçta belki birilerinin birtakım fay­dalar elde etmesi, ününe ün, parasına para kat­ması için bu tür durumlar kullanılabiliyor ama bu kullanma karşılıklı... Yani devlet de onlardan bu sayede bir şeyler alıyor.
Pek çok ülkede de durum farklı değil. Ünlü yıl­dızlar, şarkıcılar, topluluklar bu tür yardım faali­yetleri için yola çıkar, bunlara olan ilgi nedeniyle basın peşlerine düşer, söz konusu felakete böy­lece dünya kamuoyunun dikkati çekilir. Olaya ter­sinden bakarsanız bu aynı zamanda bu sanatçı­ların şöhretini ve gelirlerini arttırır.
Öte yandan hükümetler, işadamlarının, zengin­lerin ellerinin ceplerine gitmesi için çeşitli geceler, geziler düzenler, buralara katılanlar da hükümete şirin görünmek için yüklü yardımlarda bulunurlar.
Bazı ülkelerde toplumun belli bir kesiminde yer alabilmek için her yıl kazancından ciddi rakamları yardım faaliyetlerine ve sanatsal kültürel çalışma­ları desteklemeye harcamak çok önemli.
Uluslararası planda da dünyanın farklı bölgele­rindeki felaketlere, yoksulluğa, savaşlara duyarsız kalmamak, o insanlarla empati kurabilmek ve yardım eli uzatmak aynı biçimde önemli.
Türkiye, pek çok felakete ilk yardım elini uza­tan, Kızılay'ını hemen bölgelere gönderen, ciddi yardımlar toplayan bir ülke. Bu eskiden beri böy­le oldu.

Kimileri, Türkiye'de bunca yoksulluk varken, bunca sorunlu alan varken, bunca ihtiyaç sahibi varken Somali'ye böylesine yardım kampanyaları yapılmasını eleştirebilir.
Ama bütün dünyanın bir araya gelip gerçekten bir şeyler yapması gereken böylesine çaresiz bir dönemde bu eleştiri biraz garip kaçar.
Aynı duyarlılığı felaketleri beklemeden bir sürek­lilik içinde Türkiye'de de gerçekleştiren vakıflar, dernekler var. Belki bunları da bu vesileyle an­mak, onlara da yeniden dikkat çekmek faydalı olur.
Ama Türkiye, devlet olarak da toplum olarak da dünyanın herhangi bir yerindeki çocukların ölümüne duyarsız kalmamalıdır. Ve kalmamıştır.
Onun için de bence uçağa kimin bindiğinin önemi yoktur.


Kürşat Başar/Cumhuriyet

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget