Adaletin İki Yüzü - Kürşat Başar

Sinemaseverler, Hollywood’un hukuk temalarına ne kadar meraklı olduğunu bilirler.
Hukukun üstünlüğüne vurgu yapan bu filmler, ırk ayrımı, kadın-erkek eşitsizliği, yoksul-zengin farkı, gençlik sorunları, ölüm cezası, savaş suçları, ekonomik sistemin getirdiği suçlar, psikolojik bozukluklar, evlilik, tecavüz, cinnet, katliamlar gibi pek çok konuyu da ele alır.
Birçoğu yalnızca bir mahkeme salonunda geçen bu filmlerin en önemli özelliği hukuk sistemini tartışması, hukukun açıklarını, toplumsal bir tartışma zeminine getirerek adalet kavramını farklı bakış açılarıyla irdelemesidir.
“12 Öfkeli Adam”, “Nürnberg Duruşmaları” klasikleşmiş filmler arasındadır.
Daha yeni dönemde Amerikan hukuk sistemini ele alan en ünlü iki film de Tom Cruise’un başrolünü oynadığı 1993 tarihli Sydney Pollack film “Şirket” ve Coppola’nın 1997’de çektiği “Rainmaker-Yağmurcu” filmleri…
***
Deniz Feneri davasındaki savcılarla ilgili son gelişmeler tartışılırken televizyonlarda “Yağmurcu” oynuyordu.
Film, tıpkı “Şirket” gibi çok satan kitapların yazarı John Grisham’ın romanından uyarlanmış.
Genç bir avukatın, bir yandan bir kadına şiddet davasıyla uğraşırken öte yandan Amerikan sağlık ve sigorta sistemiyle hesaplaşacağı iki davayı ele alıyor.
Matt Demon ve Danny DeVito gibi ünlü isimlerin yer aldığı filmin ana teması yine adalet.
Adaletin iki farklı yüzünü, bir sigorta davasıyla birlikte işliyor.
***
Adaletin iki farklı yüzü…
Bir yandan hakları koruyan, gerçeği ortaya çıkartan ve toplumsal barışı sürdüren adalet…
Öte yanda, hukuk kurallarını kendi amaçları için kullanarak, yasaların açıklarını bularak, çeşitli yollara saparak, gerektiğinde hâkimleri, savcıları ayarlayarak, paranın gücüyle tanıkları, jüriyi, hatta müştekiyi bağlayarak sürdürülen davalar.
Hukuk sisteminin istendiği zaman nasıl güç sahiplerinin elinde başkalarına karşı bir silaha dönüşebildiğini, adalet derken nasıl bir adaletsizlik sisteminin kurulduğunu anlatan bir film “Yağmurcu”.
Bu aralar televizyonlarda rastlarsanız izleyin.
Not: Uzun bayram tatilinde ben de kısa bir izin yapmaya niyetlendim. Bir haftalık bir aradan sonra görüşmek üzere, iyi bayramlar…

Kürşat Başar/Cumhuriyet

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget