Hoop mu, Hööt mü? - Cüneyt Arcayürek

Büyüklük iddiasında olmayan ama çok satan bir gazetemiz Türkiye Futbol Federasyonu’nun Fenerbahçe’yi Şampiyonlar Ligi’nden mahrum eden kararını şu başlıkla duyurdu:
“UEFA ‘hoop’ dedi, federasyon çark etti.”
Eğri oturup doğru konuşalım.
UEFA hoop mu dedi federasyonumuza?
Yok, hayır! UEFA, hööt dedi TFF’ye.
Mehmet Ali Aydınlar başkanlığındaki TFF, misli görülmemiş süratle önceki gün saat 18.00’e kadar bir aydır kamuoyuna duyurduğu hukuksal bütün açıklamalarından bir saat içinde çark ediverdi.
Daha önce görüşmeler yapmak için Zürih’e giden heyete UEFA’nın; TFF’ye güvendiğini, aldığı ve alacağı kararların arkasında olduğunu bildirdiğini açıklayan Başkan Aydınlar, FB’nin Türkiye’de Süper Lig’e ve Avrupa Şampiyonlar Ligi’ne katılacağını bildirdi…
Arada FB dahil daha birçok kulubün şike yaptığı iddiasıyla küme düşebileceklerinden söz etti…
Ammaaa, soruşturma gizli yürütülüyor. İstedikleri belgeleri savcılık TFF’ye vermiyor. Bu nedenle şike yaptığı iddia edilen kulüplerle, başkan ve yöneticilerine suçlamaları ve delilleri gösterip savunmalarını almadan haklarında küme düşürme veya Şampiyonlar Ligi’ne katılmama kararı alamayacaklarını ilan etti.
Bu tutumu medyada geniş biçimde eleştirilirken en ufak kuşku, savcılığın verdiği 26 dosyadaki belgelerle, hatta bilgiyle yetinerek öncelikle FB’nin, hatta Beşiktaş ve Trabzonspor’un derhal kümeden düşmesini öneren dayatmalara…
…Asla hukukun dışına çıkamayacağını, hukuka aykırı bir karar alamayacağını savunarak aslanlar gibi direnen… UEFA karşısında da başı dik Mehmet Ali Aydınlar başkanlığındaki TFF’yi hayretler içinde izledik.
UEFA’nın hööt deyince (sözün gerisini erbabı bilir) Türk futbolunun hamisi ve yönlendiren kurumu TFF… aaa, bir de baktık…
…belden yere yatay biçimde 45 derece eğildi ve:
UEFA’nın; “Ya FB, Şampiyonlar Ligi’nden kendisi çekilir ya da Federasyon karar alır. Yoksa Türk futbolu ağır ceza alacak” diyen tehdidinden sonra günlerdir savuna geldiği iç ve evrensel hukuk kurallarının yerde süründüğünü gördü…
…24 Ağustos 2011 Çarşamba günü akşam üzeri açıkladığı kararları; hukukun üstünlüğünü, olmazsa olmaz savunma hakkını, ispat edilene değin kulüplerin masum olduğunu içeren açıklamalarını, söylemlerini de şipşak unutuverdi!
***
Dik durarak, hukuka aykırı hiçbir karar alamayacağını, karar için iddianameyi bekleyeceğini günlerdir savunan TFF’nin yerinde yeller esiyor.
Şimdi ve elbette FB’ye 25 milyon Avro’ya mal olan UEFA kararı açıklandığından beri kimilerinin eteklerinde ziller çalıyor.
FB yönetimi açıklamasında “gün, kendilerinden istenen belgeleri dahi teslim edemeyen ancak (resmi açıklamalarıyla) FB’yi yurtdışına jurnalleyen kulüplerin (hayır, tek bir kulübün) kafa karıştıran demeçlerine” önemle yer veriyor.
Gizemli bir suçlama değil bu.
Sahada FB’ye her zaman yenilen… maddi ve manevi atılımlarını, beş spor dalında şampiyonluğunu kıskançlıkla izleyen… ezeli rakibinin UEFA kararıyla yurtdışından darbe yediği açıklandıktan sonra bile idarei maslahat gereği bir satırlık açıklama yaparak tepki göstermeyerek jurnalciliğini kanıtlayan sözü edilen acaba hangi kulüp diye bir saniye olsun düşünmek bile abes. Mal; ayan beyan ortada.
Arkalarındaki destekleyicilerinin hööt diyen iktidar sahiplerine koşarak af ve şefaat dileyenleri de şöyle bir düşünüverin; malın sahibini göreceksiniz.
FB’yi Şampiyonlar Ligi’nden soyutlayan TFF’ye, ikinci başkan Nihat Özdemir, “Bizi küme düşürün” diye ricacı olacağı yerde, bu yıl Süper Lig’e katılmayacaklarını açıklamalıydı. O zaman beleşten Şampiyonlar Ligi’ne doğrudan katılan Trabzonspor ile Galatasaray, kumda az seyirci, kolay galibiyet kazanarak oynarlardı.
Üstelik bir yıl sonra Süper Lig’de rakiplerine kök söktüren yeni bir Fenerbahçe yaratılırdı.
***
UEFA kararını irdeleyen, ortadan yandan giden yorumlara fark atan iki demeç izledik.
Kaleciliğinden beri dürüstlüğüne tanık olduğum Trabzonspor’un Teknik Direktörü Şenol Güneş, UEFA kararı ile şoke olduğunu vurguladıktan sonra; “Futbolda iyi kötü günlerimiz oldu, ama böyle bir olayı ilk defa görüyorum. Çok üzüldüm ve sinirliyim” dedi.
Günlerce önce TFF’nin FB hakkında karar almasını savunan eski hakemlerden Erman Toroğlu ise “Biz koyun muyuz da birisi yol gösterecek? İlla bir çoban köpeği mi lazım” diyor ve altına imza atacağımız şu saptamayı yapıyor:
“Türk futbolunu bu duruma düşürenler utanırlar mı acaba? Hayır!”

Cüneyt Arcayürek/Cumhuriyet

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget