Artık bu kelimeleri unutun çünkü cezası var...

Bü­rok­ra­si­de yıl­lar­ca ken­di­si­ni giz­le­miş olan­lar, son dö­nem­de sah­ne­de… On­la­rın öne­ri­le­riy­le ik­ti­dar par­ti­si ba­zı ka­rar­lar alı­yor. Bu ka­rar­la­rın ço­ğun­da Tür­ki­ye Cum­hu­ri­ye­ti, Ata­türk, Cum­hu­ri­yet öne çı­kı­yor.
Fa­ti­ha oku­nur­ken, Ata­türk ar­tık yok sa­yı­lı­yor. İki yıl ön­ce­si­ne ka­dar Ata­tür­k’­ten Fa­ti­ha’­yı esir­ge­me­yen Di­ya­net İş­le­ri Baş­ka­nı­’na, hut­be ha­zır­la­yan din gö­rev­li­le­ri­ne ne ol­du böy­le? Şe­hit­lik­le­re öğ­ren­ci­ler gö­tü­rü­lür­ken bun­dan ne­den vaz­ge­çil­di?
Öğ­ren­ci­le­rin Ça­nak­ka­le-Ge­li­bo­lu­’ya gö­tü­rül­me­si uy­gu­la­ma­sı­nı yıl­lar ön­ce Tür­ki­ye Se­ya­hat Acen­ta­la­rı Bir­li­ği (TÜR­SAB) Baş­ka­nı Ba­şa­ran Ulu­soy baş­lat­mış­tı. Son­ra, Mil­li Eği­tim Ba­kan­lı­ğı bu gö­re­vi ken­di­si üst­len­di. Her yıl 10 bin öğ­ren­ci şe­hit­lik­le­re gö­tü­rül­dü. Ömer Din­çer, ba­kan­lık gö­re­vin­den ay­rıl­ma­dan ön­ce bu or­ga­ni­zas­yo­nu ip­tal et­ti ve yet­ki­yi il­le­re bı­rak­tı. İl mü­dür­le­ri, bir olum­suz­luk ya­şa­nır di­ye öğ­ren­ci­le­ri gö­tü­re­mi­yor. AKP, 90 öğ­ren­ci­yi Ça­nak­ka­le­’ye gö­tü­rün­ce bu­nun rek­la­mı, öğ­ren­ci­le­re yaz­dı­rı­lan mek­tup­la­rı oku­ya­rak biz­zat Baş­ba­kan ta­ra­fın­dan ya­pıl­dı. Oy­sa, Ça­nak­ka­le ge­zi­le­ri­nin kal­dı­rıl­dı­ğın­dan hiç söz edil­mi­yor.

Kay­ma­ka­mın ye­ri­ni müf­tü mü al­dı?

Di­ya­net, ar­tık ken­di­ni fark­lı yer­de gö­rü­yor, müf­tü­ler gö­re­vi ol­ma­yan ko­nu­lar­la da­ha çok il­gi­le­ni­yor. Ya­şa­nan bir ola­yı an­la­ta­lım. Çan­ka­ya Kay­ma­ka­mı Meh­met Ali Yıl­dı­rım, muh­tar­lar­la bir top­lan­tı ya­pa­cak­tı. Bu­nun du­yu­ru­su­nu kuş­ku­suz kay­ma­kam­lı­ğın yap­ma­sı ge­re­kir. Ya­ni böy­le bir top­lan­tı­ya muh­tar­la­rı ça­ğır­mak müf­tü­nün gö­re­vi de­ğil.
Öy­le ol­mu­yor. Çan­ka­ya Müf­tü­sü Ham­di Gev­her, il­çe­de­ki tüm muh­tar­la­rın cep te­le­fo­nu­na şu me­sa­jı çe­ki­yor:
“Sa­yın Kay­ma­ka­mı­mız, il­çe dai­re amir­le­ri­nin de ka­tı­la­ca­ğı ta­nış­mak, kay­naş­mak ve Çan­ka­ya­’ya hiz­met plan­la­ma­sı yap­mak için gö­rüş­le­ri­ni­zin pay­la­şı­la­ca­ğı Po­li­se­vi­’n­de­ki kah­val­tı­lı soh­be­te ka­tıl­ma­nı­zı bek­ler, say­gı­lar su­na­rım.”
CHP An­ka­ra Mil­let­ve­ki­li Le­vent Gök, bu ge­liş­me­yi hay­li önem­se­di ve TBMM Baş­kan­lı­ğı­’na İçiş­le­ri Ba­ka­nı­’na şu so­ru­la­rı yö­nelt­ti: “Çan­ka­ya­’ya hiz­met plan­la­ma­sı yap­mak ne za­man­dan be­ri müf­tü­nün gö­re­vi ol­du? Müf­tü­lü­ğün il­çe­de hiz­met plan­la­ma­sı yap­mak amaç­lı top­lan­tı ter­tip et­me­si la­ik dev­let il­ke­siy­le bağ­da­şır mı? Bir il­çe müf­tü­sü­nün bu tu­tu­mu han­gi an­la­yı­şın ürü­nü­dür ve müf­tü, ami­ri olan kay­ma­ka­mı da aşa­rak ve o top­lan­tı­ya kay­ma­ka­mı da da­vet ede­rek bir hiz­met plan­la­ma­sı yap­ma yet­ki­si ve ce­sa­re­ti­ni ne­re­den al­mış­tır?”
Ba­ka­lım bu so­ru­la­ra ce­vap ve­ri­le­cek mi ya da ve­ri­le­cek­se ne de­ni­le­cek bek­le­ye­lim, gö­re­lim…

Türk, Cumhuriyet ve milli sözcüklerine yasak

19 Ma­yıs Ata­tür­k’­ü An­ma Genç­lik ve Spor Bay­ra­mı­’nın ilk TBMM önün­de kut­lan­ma­sı­na izin ve­ril­me­di. Halkın üzerine sı­kı­lan ga­za, su­ya rağ­men bay­ram kut­lan­dı, Anıt­ka­bi­r’­e gi­dil­di. 23 Ni­san Ulu­sal Ege­men­lik ve Ço­cuk Bay­ra­mı­’nın kut­lan­ma­sı bi­le so­run ha­li­ne gel­di.
TBMM İda­re Ami­ri MHP Ay­dın Mil­let­ve­ki­li Ali Uzu­nır­mak, adın­da “Türk” olan özel şir­ke­te, ırk­çı­lı­ğı çağ­rış­tır­dı­ğı ge­rek­çe­siy­le “Türk” ke­li­me­si­ni çı­kar­ma­sı için ya­zı gön­der­di­ği­ni be­lirt­ti. Er­zu­rum Ti­ca­ret Si­ci­li Mü­dür­lü­ğü ta­ra­fın­dan 1 Ni­san 2013’te ba­zı şir­ket­le­re gön­de­ri­len ya­zı­yı bul­dum. O ya­zı­da şöy­le de­ni­li­yor­du:
“Türk Ti­ca­ret Ka­nu­nu­’nun 46. mad­de­si­nin 3. fık­ra­sın­da ‘Tür­k’, ‘Tür­ki­ye­’, ‘Cum­hu­ri­ye­t’, ‘Mil­li­’ ke­li­me­le­ri bir ti­ca­ret un­va­nı­na an­cak Ba­kan­lar Ku­ru­lu ka­ra­rıy­la ko­na­bi­lir. Ya­sa­nın bu mad­de­si­ni ih­lal eden­ler ve­ya ya­sa­ya ay­kı­rı ola­rak un­va­nı dev­re­den­ler­le, dev­ra­lan ve kul­la­nan­lar üç ay­dan iki yı­la ka­dar ha­pis ve­ya ad­li pa­ra ce­za­sı ile ce­za­lan­dı­rı­lır hük­mü bu­lun­mak­ta­dır.
Bu iti­bar­la, un­va­nı­nız­da bu­lu­nan ‘Tür­k’ iba­re­si­nin kal­dı­rıl­ma­sı ge­rek­mek­te­dir. 5 iş gü­nü içe­ri­sin­de ge­rek­li ta­dil ta­sa­rı­sı ve or­tak­lar ku­ru­lu ka­rar su­re­ti­ni mü­dür­lü­ğü­mü­ze tes­cil et­ti­re­rek un­va­nı­nı­zı değiştirmeniz gerekir, ak­si hal­de hak­kı­nız­da iş­lem ya­pı­la­cak ve C.Baş­sav­cı­lı­ğı­’na suç du­yu­ru­sun­da bu­lu­nu­la­cak­tır.”

Ör­ne­ğin bu isim­ler ne ola­cak?

Er­zu­rum Ti­ca­ret Si­ci­li Mü­dür­lü­ğü yet­ki­li­le­ri, ya­zı­yı doğ­ru­la­dı­lar, ba­zı fir­ma­la­rın isim­le­ri­ni de söy­le­di­ler. Ör­ne­ğin, “A­na­do­lu Türk Ma­den­ci­lik” fir­ma­sın­dan “Türk” ke­li­me­si­nin çı­ka­rıl­ma­sı­nın istendiğini be­lirt­ti­ler. Mil­let­ve­ki­li Ali Uzu­nır­mak, ya­sa­nın 2011 yı­lın­da yü­rür­lü­ğe gir­di­ği­ni, üs­te­lik de fir­ma­nın ba­şın­da “Türk” bu­lun­ma­dı­ğı­nı, ko­ru­ma­cı­lık adı­na ya­pıl­dı­ğı iz­le­ni­mi ve­ril­se de, bu­nun o ni­yet­le ol­ma­dı­ğı­nı ör­nek­ler­le an­la­tı­yor.
Bu du­rum­da, ilk ak­la ge­len isim­ler­den Ha­ber­türk, Ka­nal­türk, Ben­gü­türk te­le­viz­yon­la­rın­dan “Türk” bö­lü­mü kal­dı­rı­la­cak mı? Ya da Cum­hu­ri­yet ga­ze­te­si­nin is­mi ne ola­cak? Pe­ki ün­lü mar­ka­lar­dan “Cum­hu­ri­yet Su­cu­ğu”n­dan “Cum­hu­ri­yet” kal­dı­rı­la­cak mı? An­ka­ra­’nın ta­ri­hi “Cum­hu­ri­yet Lo­kan­ta­sı” sa­hip­le­ri­ne “ku­su­ra bak­ma­yın, adı­nı­zı de­ğiş­tir­me­niz ge­re­ki­yor” mu de­ni­le­cek? “E­ge Türk” ne ola­cak? Bin­ler­ce fir­ma bu du­rum­da mah­ke­me­lik mi ola­cak?
Bi­li­yo­rum, fir­ma­lar iç­le­ri kan ağ­la­ya ağ­la­ya bu isim­le­ri çı­kart­mak zo­run­da­lar. Ak­si hal­de baş­la­rı­na ne­ler ge­le­ce­ği­ni bi­li­yor­lar. Sa­hi, Tür­ki­ye ne­ye gi­di­yor?

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget