Vay..vay..vay... Şehitliklerimiz sahipsiz kaldı - Saygı Öztürk

Bayrak, Atatürk, ulusal bayramlarımıza olan saygısızlığa şimdi de şehitlikler ve şehit mezarları eklendi. Kısa süre öncesine kadar bakım-onarım ve temizlikleri Devlet tarafından yapılan şehitlikler, “açılım süreci”yle birlikte sahipsiz bırakıldı. Üç bakanlık “senin görevin” deyip bakım işini birbirinin üzerine attı. Devletin şehitlerine sahip çıkmaması üzerine şehit yakınları kendi yakınının mezarının bakımını yapıyor.

Şehit Aileleri Dernekleri, hükümetin bu tutumundan hayli rahatsız. Ancak seslerini duyuramadıklarını belirtiyorlar. CHP Genel Başkanı Ümit Oran da, şehitliklerin bakımının ortada bırakılmasına tepki gösterdi. Oran,, İçişleri Bakanı Muammer Güler, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’e ayrı ayrı yönelttiği soru önergelerinde şehitliklerin içine düşürüldüğü durumu ve ailelerin haklı tepkilerini dile getirdi.


Şehitlikler perişan durumda

Yurdun değişik yerlerindeki şehitliklerin, şehit mezarlarının bakım/onarım sorumluluğu hangi kamu kurum/kuruluşuna ait olduğunun yapılan son düzenlemelerle belli olmadığını belirten Zübeyir Altınok, “Bakanlıklar arasında Şubat ayından bu yana devam eden anlaşmazlık yüzünden il ve ilçelerdeki şehitliklerin, şehit mezarlarının bakımlarının Devlet ya da belediyeler tarafından yapılmadığını, herkesin kendi şehidinin mezarından sorumlu olduğunu” belirtti.

Böyle bir durumun ilk kez yaşandığını belirten, nüfus oranına göre en çok şehit veren (276 şehit) Yozgat Şehit Aileleri Derneği Başkanı Altınok, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yozgat merkezde İş Kurumu tarafından iki kişi görevlendiriliyordu. Bunlardan birisi derneğimiz merkezinde bizlere, gelen şahit yakınlarına yardımcı oluyordu. Diğeri ise şehitliğin bakımını yapıyordu. Şubat ayında bu uygulamaya son verildiği bildirildi. Şubat ayı başından bu yana kendi personel verilmiyor. Sorduğumuz zaman herkes kendilerinin sorumlu olmadığını söylüyorlar.”

Sorumluluk kimde belli değil

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, şehitliklerin bakım/onarım görev ve sorumluluğunun, son yapılan yasal düzenlemelerdeki eksikliklerden kaynaklandığını öne sürdü. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı birimleri ile belediyeler/özel idareler arasındaki görev belirsizliğine dikkat çeken Oran SÖZCÜ’ye şunları söyledi:

“Milli Savunma Bakanlığı 25 Ocak 2013 tarih ve 292 sayılı yazısıyla ‘Bakanlık birimlerinizin şehitliklerin bakımını yaparak tahakkuk belgelerini defterdarlıklara teslim edilmesi’ talimatını verdi. İçişleri Bakanlığı’nın ise 27.11.2006 tarih ve 2101 sayılı yazısı ile 81 il valiliğine gönderilen talimatı da yürürlüktedir. Buna göre şehitliklerin bakım-onarım görev /sorumluluğunun belediyelere olduğu belirtiliyor. Köy mezarlıklarındaki şehitliklerin bakım-onarım sorumluluğunun da kime ait olduğu ise tamamen belirsizleşti. Şehit kabrinin bakımının yapılmasını isteyen vatandaşlarımız belediye merkezlerinde ve köylerde hangi resmi kuruma başvuracağını bilemez hale getirildi.”

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget