Muhtaç sayısında rekor tırmanış

Sosyal yardım istatistikleri, ülkede yaşayan her üç kişiden birinin yoksul ve muhtaç olduğunu gösterdi.

Sosyal yardım istatistikleri, ülkede yaşayan her üç kişiden birinin yoksul ve muhtaç olduğunu gösterdi.
Genel Sağlık Sigortası kapsamında Bütünleşik Sosyal Yardım Hizmetleri bilgi sistemindeki verilerde dört ay içerisinde asgari ücretin üçte birinden daha az aylık geliri olanlarda 1 milyon 53 bin 27 kişi, asgari ücretin üçte biri ile asgari ücret arasında bir geliri olanlarda 415 bin 335 kişi olmak üzere toplam 1 milyon 468 bin kişi arttığı görüldü.

Ekonomide sürekli pembe bir tablo çizen, yurtdışı ile kıyaslandığında yüksek büyüme oranlarından dem vuran AKP hükümetinin, yurttaşı her geçen gün yoksullaştırdığı görüldü. Sadaka ekonomisinin yaygın yaşam biçimi haline getirildiği ülkede veriler, sadakaya muhtaç yurttaş sayısında son dört ayda rekor bir artış yaşandığını ortaya koydu. Sağlık ve Sosyal Hizmetler Sendikası İzmir Şubesi’nden Dr. Ergün Demir ile Dr. Güray Kılıç’ın yaptığı çalışma açlık ve sefalet koşullarında yaşam mücadelesi veren “hayattaysa ocağında aş yerine yoksulluk kaynayan” yurttaşlar kervanına 4 Ocak - 22 Nisan 2013 arasında 1.468.460 kişi daha katıldığını, “sosyoekonomik düzeyin ve refahın” arttığını ifade eden muktedirlerin bir kez daha yalan söylediğini gösterdi.

Demir ve Kılıç’ın verdiği bilgiye göre, sosyoekonomik durumu iyi olmayan ve muhtaç olan 23.668.942 kişi aldıkları sosyal yardımlar ile en asgari düzeyde yaşamaya çalışıyor.
Genel Sağlık Sigortası kapsamında bütünleşik sosyal yardım hizmetleri bilgi sistemindeki verilerde dört ay içerisinde asgari ücretin üçte birinden daha az aylık geliri olanlarda 1.053.027 kişi, asgari ücretin üçte biri ile asgari ücret arasında bir geliri olanlarda 415.335 kişi arttı.

Türkiye Nüfusu SGK İstatistikleri’nde 75.627.234 olarak belirtiliyor. Sosyal yardım istatistikleri bültenin de 2012’de 23.668.942 kişinin yoksul ve muhtaç durumda sosyal yardım ve ödeme alarak en asgari düzeyde yaşamaya çalıştığı, böylece her üç vatandaştan birinin yoksul ve muhtaç olduğu görülüyor.

Bütünleşik Sosyal Yardım Hizmetleri Bilgi Sistemi, sosyal yardım başvurusu yapan kişilerin, başvurusundan ödemelere kadar tüm işlemleri elektronik ortamda yürüterek hane bazlı olarak yoksulluk envanteri oluşturuluyor. Yoksulluk envanterin de sosyoekonomik durumu iyi olmayan ve muhtaç olan 6.7 milyon hane ve bu hanelerde yaşayan 23.6 milyon kişinin aldıkları sosyal yardımlar ve ödemelerle yaşamaya çalıştığı görülüyor.

 Olcay Büyükbaş Akça/Cumhuriyet
Etiketler:

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget