Askeri ataşeler Uludere'nin sınır köyüne niçin gitti?

Teröristlerin Türkiye topraklarından Irak’ın Kuzeyine silahlı mı, silahsız mı geçeceği tartışılırken, 6 Avrupa Birliği ülkesinin askeri ataşeleri, Uludere’nin bazı köylerine sırıdışı bir ziyarette bulundu. 34 vatandaşımızın hava harekatı sonucu öldürüldüğü Gülyazı-Andaç köylerine giden askeri ataşeler, vatandaşlarla sohbet etti, sınır boylarında inceleme yaptı, güvenlik güçlerinin aldıkları önlemleri yerinde gördü.
Askeri ataşelerin ziyaretlerinin asıl amacının Uludere’de yaşanan olay hakkında bilgi almaktan çok, teröristlerin geçişleri konusunda yöre halkından bilgi almak, edindikleri bilgileri ve kanaatlerini ülkelerine bildirmeye dönük olduğu değerlendirildi. Askeri makamlar, ataşelerin, ziyaretlerini “sıra dışı” olarak nitelendirdi, bunların ziyaret sırasında diplomatik plakalı araçlar kullandıklarını kaydetti.

Mezarlarını ziyaret ettiler, gece köyde kaldılar
Almanya Savunma Ataşesi Albay Klaus Riernecke, Avusturya Savunma Ataşesi Albay Kurt Radner, Belçika Savunma Ataşesi Albay Eric Hesnel, Norveç Savunma Ataşesi Albay Roy C. Grathein, İsveç Savunma Ataşesi Albay Peter Adolffson ile İsviçre Askeri Ataşesi Yarbay Michael Rasser’in 4 Nisan Perşembe günü saat 10.00 civarında, 06 CD 3483 ve 06 CD 3810 plakalı diplomatik araçlarla Gülyazı Köyü’ne geldikleri askeri makamlara rapor edildi.
Hava harekatında ölen 34 kişinin aileleri ile bir araya gelen 6 ülkenin savunma ve askeri ataşeleri daha sonra ölenlerin mezarlarını ziyaret etti.
Geceyi Gülyazı köyünde geçiren yabancı askeri ataşeler daha sonra Andaç Köyü’ne giderek oradaki ailelerle görüştü. Savunma Ataşeleri, 5 Nisan’da Hakkari’ye geçip oradan Ankara’ya döndü. Şırnak ve Hakkari’de mülki amirler ve askeri yetkililerle görüşmeyen 6 ülkenin Savunma ataşesinin bu dönemde gerçekleştirdiği ziyaret anlamlı ve sıra dışı olarak nitelendirildi. .

Güvenlik önlemi istemediler
Almanya, Avusturya, Belçika, Norveç, İsveç ve İsviçre askeri ve savunma ataşelerinin Şırnak ve Hakkari’ye yaptıkları ziyaret öncesi Dışişleri Bakanlığı’na bilgi verdikleri ancak güvenlik önlemi istemedikleri öğrenildi.

Talepleri olmadığı için polis ya da jandarmanın savunma ataşelerine “birinci derece” koruma uygulamadığı, olası bir olumsuzluğa karşı heyetin uzaktan güvenliğinin sağlanması yoluna gidildi.
Güvenlik önlemi istenmemesinin nedeni olarak yöre halkıyla rahat konuşabilmek ve güvenlik güçlerinin bu konuşmaları duymaması için alınmış olabileceği bildirildi. Yetkililer, teröristlerin sınır ötesine nasıl gideceklerinin tartışıldığı bir dönemde ziyaretin yapılmasının da, konuyla yakından ilgili olduğunu kaydettiler.

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget