Etnikçilik cehennemi - Rıza Zelyut

Etnikçilik cehennemi - Rıza Zelyut Etnikçilik; ırkçılığın bir diğer adıdır. Etnikçi yaklaşım; bir ırkı, bir kavmi temel alır ve soy bağını tek değer sayar.

Etnikçilik cehennemi - Rıza Zelyut
Küreselleşme denilen süreç; uluslararası tefeci sermayenin; sınırları aşma operasyonu olarak başlatıldı. Sonuçta; iletişimin yaygınlaşmasıyla da dünya köy haline geldi. Yani; insanlık; ortak değerlerde buluştu; bütünleşti.
Ama asıl gerçek şu: Uluslararası sömürgeci güçler bütünleşip  küreselleşti; sömürülen toplumlar ise ayrıştılar.
Bu ayrışmayı iki kuvvet kullanarak yürüttü küresel sermaye:
Birincisi din ve mezhep ayrılıklarını körükleyerek...
İkincisi ise etnik kimlikleri kışkırtarak...
Türkiye'de Kürt etnik yapısının hareketlenerek ayrı devlet (Kürdistan) talebinde bulunması, işte bu küreselleşmenin sonucudur.
BERİŞA'NIN DERDİ
Etnikçilik; ırkçılığın bir diğer adıdır. Etnikçi yaklaşım; bir ırkı, bir kavmi temel alır ve soy bağını tek değer sayar.
Avrupa'nın ortasında 1930'larda Hitler'le doruğa çıkan bu anlayış, günümüzde yeniden moda oldu. Sadece Türkiye'deki Kürtçüler değil Avrupa'daki Arnavutlar bile bu akımın etkisinde gözüküyorlar. Düşünün ki Arnavutluk Başbakanı Sali Berişa Türkiye'den büyük dilci Şemsettin Sami'nin mezarını istiyor. Bir diğer isteği de Tepedelenli Ali Paşa'nın kellesi...
Bu iki isim de Arnavut kökenli. Tepedelenli Ali Paşa; Osmanlı Devleti'nin valisi. Ama 1822 yılında isyan edince Padişah 2. Mahmut onun kellesini kestirmiş.
1850'de Yanya'da doğan Şemsettin Sami Bey ise en büyük Türkçülerden birisidir. Türk dilinin Divan-ı Lügat-it Türk'ten sonraki en ciddi sözlüğü olan Kamus-ı Türki'yi (Türkçe Sözlük)  hazırlayan bir dil bilginidir o.
Öyle ki döneminde çok az bilgi ve belge olmasına karşın, Türk tarihinin en büyük anıtı olan Orhun Anıtları üzerine de çalışma yapmıştır. Moğolistan'dan Macaristan'a kadar büyük coğrafyaya saçılmış değişik Türk halklarının diline 'Kazakça, Osmanlıca, Çağatayca' gibi adlar  verilmesinin yanlış olduğunu; bunların tümüne birden Türkçe denilmesi gerektiğini dile getiren ileri görüşlü bir Türk milliyetçisidir.
Ama o, Arnavud köküne de bağlı bir aydındır. Arnavut İlim Cemiyeti'ni kuranlardan birisidir. Arnavudca dilbilgisi kitabı bile hazırlamıştır.
Yani Şemsettin Sami Bey; bir yandan kendisine 'Türk kimliği'ni üst kimlik olarak kabul etmiş bir Türkçüdür. Bir yandan da Arnavud aydınıdır.
Şimdi onu tutup etnik kimliğinin esiri haline getirmek olacak iş değildir.
Sayın Berişa bilmelidir ki Şemsettin Sami Bey ne kadar onlarınsa o kadar da bizlerindir.
54 yaşında İstanbul'da vefat eden bu büyük dilciye Allah'tan rahmet diliyorum.
KÖR DANA
Dünyada; bütün dünyada her millet kendi milli kimliğine daha sıkı sarılırken Türkiye'de Türk milli kimliğine karşı çok boyutlu saldırı yürütülüyor. Maalesef, bu milleti yöneten siyasi kadronun gözetiminde yürütülen bu savaşta; Türk adı tarihe gömülmek isteniyor. Bu önyargılı kadroların tarihten habersiz olduklarını ve emperyalizme hizmet ettiklerini, 'Yabancı Kaynaklara Göre TÜRK KİMLİĞİ' isimli kitabımda ortaya koydum.
AKP iktidarının  başlattığı, 'Türk demeyelim, Türkiyeli diyelim!' kampanyası, şimdi patronlar medyası tarafından parlatılıyor.
Son olarak Hürriyet Gazetesi yazarlarından Ertuğrul Özkök, 'Türklüğümden istifa ediyorum!' diyerek iktidara mavi boncuk göndermiş.
Tıpkı Kurtuluş Savaşı'nda, 'Tövbe yarabbi tövbe Türklüğüme!' diyen hain Türk Şeyhülislam Mustafa Sabri ağzıyla...
Ama boşuna...
Başbakan Erdoğan böyle döneklere sadece gülüyor...
Ertuğrul Özköşk'e Türk milleti açısından bakarsak:
'Kör dana ha bağlı durmuş, ha boş!'

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget