Askere, PKK'lıları öldürmeyin, sağ yakalayın talimatı verildi

PKK’nın başı Abdullah Öcalan’ın, silahlı terör örgütü mensuplarını bazı isteklerinin yerine getirilmesi karşılığında, kademeli olarak yurtdışına gönderileceğini söylemesine rağmen, örgütte tam tersi bir uygulamanın yaşandığı ortaya çıktı. Teröristlerin, ülke topraklarından çıkmak yerine, Kuzey Irak’ta bulunan kamplarından Türkiye’ye küçük gruplar halinde girmeye çalıştıkları, güvenlik güçlerinin ise bunların kaçakçı olabileceğini dikkate alıp ateş etmedikleri, başlarının belaya girmemesi için askerlere “yakalayabiliyorsanız sağ yakalayın” denildiği belirtiliyor.

21 Mart Nevruz bayramı öncesi, Kuzey Irak’tan sızmaya başlayan teröristlerin “sığınak yapma”, “silah-mühimmat depolama”, “gıda ikmali yapmakla” görevlendirildikleri ve bu hazırlıkları yapmak üzere görevlendirildi.

Devlet yetkilileriyle PKK’nın başı arasında yürütülen görüşmeler sanki yokmuş gibi hareket eden “yeni bir eylem yılına” hazırlanan teröristlerin yanı sıra, kışı köy ve mezralardaki yakınlarının yanında geçiren teröristlere de “görev yerlerine dönmeleri” talimatı verildi.

Emin olunmadan ateş edilmiyor
Ulude’de 35 vatandaşın terörist sanılarak hava harekatı sonucu öldürülmesinden sonra, güvenlik güçlerinin sınır boylarında daha dikkatli hareket ettiklerini belirten makamlar, şunları söylediler:

“Güneydoğu’da, zaten var olan kaçakçılık olayları, Uludere’de yaşanan üzücü olaydan sonra daha da arttı. Çünkü, asker sınırdan her geçen kişinin artık terörist değil, kaçakçı olabileceğini öngörülüyor. Ona ateş edilmesi halinde, ‘sivili öldürdükleri ya da yaraladıkları’ için hesap sorulacağını biliyorlar. O yüzden, gelen kişilerin terör örgütü mensubu olduğunu yüzde 100 anlamadan askere ateş etmemesi tavsiye ediliyor. Tabii bu durum, terör örgütü elemanlarının sınırı dtaha kolay geçmelerini sağlıyor. Asker mümkün olduğunca ateş etmiyor, geçişlere seyirci kalıyor. İşin gerçeği böyle…”

Teröristler yığınak yapıyor
Türkiye topraklarında kışı geçiren terörist sayısının 600, köy ve mezralarda bulunanlarla birlikte bu sayının 800 civarında olduğunu belirten yetkililer, bunların yurtdışına çıkması için henrüz bir hazırlık olmadığını belirttiler.
Kuzey Irak’ta bulunan kamplardan, Türkiye’ye geçişler başladığını belirten yetkililer, büyük gruplar halinde geçişlerde de terör örgütünün farklı yöntemler kullanmaya başladıklarını söylediler.

Röntgenle kaplayıp geçiyorlar
Isıya duyarlı insansız hava aracına yakalanmamak için terör örgütü militanlarının farklı yöntemler uygulamaya başladıklarını kaydeden yetkili, teröristlere yol ve yöntem gösteren yabancı uzmanlar olduğunu değerlendirdi ve şunları söyledi:

“İnsansız hava aracına yakalanmamak için teröristlerin yeni yöntemlerinden birisi de, her tarafını röntgen filmiyle kaplamaktır. Ayrıca kamuflajla şemsiyenin altında yürüyerek insansız hava aracına yakalanmıyorlar. Bazıları da üzerini ıslatıp dışarıya ısı vermemesi için ıslak elbisenin üzerine naylon sarıyor.”

PKK 54 askeri kaçırmış
CHP Milletvekili Melda Onur, Bilgi Edinme Yasası çerçevesinde Milli Savunma Bakanlığı'na başvurdu. Onur, 1980’lı yıllardan itibaren Güneydoğu’da PKK ile mücadele kapsamında kaçırılan, akıbeti belli olmayan, hakkında gaiplik kararı bulunan, şehitlik mertebesi verilip mezarı belli olmayan asker, sivilkamu görevlerilerinin isim listesini, nerede, ne zaman kaçırıldıklarını sordu.

Milli Savunma Bakanlığı Genel Sekreteri Albay Erhan Sipahioğlu tarafından gönderilen 11 Temmuz 2012 tarihli yazıda, acı bir tablo rakamlarla ortaya kondu:

"Söz konusu dönem içerisinde toplam 62 personelden 54'ü terör örgütü tarafından kaçırıldı. 8 personel çatışma/devriye görevi esnasında kayboldu. Kaçırılan 54 personelden 27'si daha sonra serbest bırakıldı, 2 personel operasyonla kurtarıldı, 3 asker ise şehit edildi. 15 personelle ilgili gaiplik kararı bulunmakla birlikte takibine devam edilmektedir. Kaçırılan siviller ile ilgili bilgileri ise İçişleri Bakanlığı'ndan talep edebilirsiniz."
Bakanlık, hakkında gaiplik kararı bulunan 15 personelin takibine devam edildiğini, kimlik bilgilerinin ise açıklanamayacağı, sivillerin durumunun da İçişleri Bakanlığı’na sorulması istendi.

Bilinen 11 kişi var
Askeri yetkililer, ellerindeki bilgilere göre terör örgütünün elinde halen 11 kişi bulunduğunu, bunlardan 6’sının asker olduğunu söylediler.

PKK’lılar tarafından kaçırılan ve halen terör örgütünün elinde sağ olduğu tahmin edilen asker, korucu ve sivillerin isimleri şöyle:

- Astsubay Abdullah Söpçeler
- Piyade uzman Çavuş Zihni Koç
- Jandarma Uzman Çavuş Kemal Ekinci
- Jandarma Er Ramazan Başaran
- Jandarma Er Reşat Çecan
- Jandarma Er Hadi Gizli

- Kaymakam Adayı Kenan Erenoğlu
- Polis Memuru Nadir Özgen
- Korucubaşı Eshet Faruk Işık
- Geçici Köy Korucusu Sadi Özatak
- Silopili sivil: Masum Yuvalak

Pazarlık unsuru yapılıyor
PKK’nın, elindeki rehine 11 kişiye karşılık, KCK’lıların serbest bırakılmasını istiyor. 25 Şubat 2013 tarihi itibariyle KCK davasında 16 kişi hüküm giydi, halen 830 kişi tutuklu. Süren davalarda 3 bin 110 sanık bulunuyor.

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget