Yeni Anayasa çıkmazda mı? - Gündüz Akgül

12 Eylül Faşist askeri darbe sonrasında kamuoyuna sunularak %91 gibi ezici bir çoğunlukla kabul edilen 1982 Anayasası, içerdiği antidemokratik hükümler nedeniyle şu anda yine yurttaşların büyük bir çoğunluğu tarafından eleştirilmekte ve daha demokratik, daha özgürlükçü, güçler ayrılığını, yargı bağımsızlığını ve hukukun üstünlüğünü yaşama geçiren yeni bir Anayasa yapılması istemektedir.
Yurttaşların temsilcisi ve siyasi hayatın vazgeçilmez unsurları olan siyasi partilerimiz, yurttaşların bu istekleri doğrultusunda yola çıkarak yeni bir Anayasa için Uzlaşma Komisyonu kurarak çalışmalara başladı.
Daha önce yazdığım “Bu meclis anayasa yapabilir mi 1 ve 2) başlıklı iki yazımda, nedenlerini göstererek yapamaz demiştim.
Bu gün Uzlaşma Komisyonu çalışmalarının geldiği noktayı incelediğimizde karşılaştığımız manzara şudur.
Uzlaşma Komisyonunu oluşturan dört parti (AKP; CHP; MHP; BDP) yurttaşların yukarda belirttiğim arzularının aksine herkes kendi politik düşüncesi doğrultusunda öneriler getirmekte ve birçok konuda uzlaşma sağlanmamaktadır.
İktidar partisi Genel Başkanı ve Başbakan Sayın Erdoğan, “Uzlaşma Komisyonu Mart ayı sonuna kadar uzlaşma sağlamazsa, kendi anayasamızı getiri ve 330 oyu bulursak referanduma sunarız” diyerek Uzlaşma Komisyonuna aba altında sopa göstererek dayatmada bulunmaktadır.
Yazılı ve görsel medyaya yansıyan kendi isteklerinde;
-Parlamenter sistemi bitirecek başkanlık sistemi vardır.
-Üniter devlet yapısını bitiren özerk bölgeler vardır.
-Ulus devlet ilkesine aykırı yurttaşlık tarifi vardır.
-laikliğin din ve vidan hürriyeti olduğunu belirten laiklik tarifi vardır.
Bu isteklerin, Cumhuriyeti kuran, Türkiye Cumhuriyetinin laik, sosyal bir hukuk devleti olduğuna inan, ulus devlet ve ülkenin bölünmez bütünlüğünü savunan CHP tarafından kabul edilmeyeceği gün gibi ortadadır.
Yine Üniter devlet yapısına, ülkenin bölünmez bütünlüğünü savunan MHP tarafından da kabul edilemeyeceği bir gerçektir.
Sayın Erdoğan, daha önce defalarca terör örgütü PKK ile bağlantılı olduğunu savunduğu BDP ve terör örgütü ile görüşemeyeceğini belirttiği halde,  kendi Anayasasında BDP’nin desteğini sağlamak ve 330 sayısını bularak halkoyuna gitmek için önceki söylemlerini unutarak BDP ile görünürde Kürt sorunu, perde arkasında ise başkanlık sistemini meclisten geçirmek adına sıkı bir işbirliğine girmiş bulunmaktadır.
30 yıldır ülkenin başına bela olan terör sorununun bitirilmesini ve anaların gözyaşlarına son verilmesin yürekten istiyorum.
Ancak bu olayın başka niyetlerin gerçekleşmesi için kullanılmasını samimi bulmuyor ve onaylamıyorum.
Kısaca belirttiğim bu nedenlerle, milyonlarca yurttaşın oyunu almış CHP ve MHP’nin dışlanarak yeni bir anaya yapılmasını olası görmüyorum.
Bu nedenle de başlıkta sorunun yanıtı koca bir “EVETTİR.” 21.02.2013

Gündüz AKGÜL
Emekli Cumhuriyet Savcısı

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget