Evren sordu: Dün yediğiniz yemeği hatırlıyor musunuz?

12 Eylül darbesinin liderlerinden dönemin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren ile Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Tahsin Şahinkaya, Ankara Ağır ceza Mahkemesi’nde devam eden duruşmalara video konferans yoluyla da olsa katılmayacak. Ancak, isterlerse davanın karar aşamasında “son sözleri” sorulacak.

Kenan Evren’in video konferansla ifadesinin alındığında yorgun düştüğünü, kullandığı ilaçların da uyku hali verdiğini hatırlatan avukatı Bülent Acar, “94 yaşındaki sayın Evren’in yorgun düşmesi son derece doğal. 60 yaşında bir avukat olarak biz de hayli yorulduk” dedi.

“Numara yapıyor” iddiası
Kenan Evren’in ifadesi alınırken sağlık ve yaşlılığa dayalı sorunlar nedeniyle hayli zorlandığını belirten Avukat Bülent Acar, “Evren ifade vermemek için uyuyor, hasta numarası yapıyor” sözlerini üzüntüyle karşıladıklarını söyledi. Evren’in de bu sözlerden üzüntü duyduğunu kaydeden Acar şunları söyledi:

“Sayın Evren’in sorgusu yapılırken ben duruşma salonundaydım. Video konferansta söylemek istediği hemen her şeyi söyledi. Ancak, kendisi için ‘hasta numarası’ yaptığı ve kendisine yöneltilen bazı sorular için ‘hatırlamıyorum’ demesinin eleştirilmesine şaşırdı. Evren’e sorulan bazı şeyler 30-40 yıl önceki olaylar. Bunları net olarak hatırlaması mümkün değil. Nitekim, onları söyleyenlere cevabı ‘siz dün yediğiniz yemeği hatırlıyor musunuz? Bunu söyleyenlerin takdirine bırakıyorum’ oluyor. Biz, bu kadar yorulduğumuza göre, 94 yaşındaki insanın yorulmasını da normal karşılanmalı.”

Duruşmalara katılmayacak

Eski bakanlardan Gün Sazak’ın öldürülmesi, 1 Mayıs 1977 olaylarında ABD’lilerin otelin üst katından ateş ettiği iddialarının araştırılması, bir çok toplumsal olayın ülkede kaos yaratmak amacıyla ‘derin güçler’ tarafından çıkarıldığı iddialarının da araştırılması için soruşturmanın genişletilmesi kararlaştırılmıştı. Avukat Bülent Acar, SÖZCÜ’nün sorusu üzerine şunları söyledi:

“Ülkedeki bazı ‘derin güçler’in Türk Silahlı Kuvvetleri’ne darbe yaptırdığı iddiası var. Bende savunma yapabilmek için iddialarla ilgili yer, zaman açıklanmasını istedim. Ancak bu talebim reddedildi.”
Evren ve Şahinkaya’nın bundan sonra duruşmalara bir kısıtlama ya da tavır amacıyla değil sadece sağlık sorunları nedeniyle video konferansla da olsa katılmayı düşünmediklerini kaydeden Avukat Acar, “Ancak isterlerse katılabilirler. Mahkemede son sözleri sorulana kadar katılacaklarını sanmıyorum” dedi.

Evren ve Şahinkaya’nın duruşması Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 17 Ocak’ta devam edecek.

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget