İmam hatipler tamam, sıra diğer okullarda

Ortaokullara, liselere seçmeli Kuran-ı Kerim dersi ve Peygamberimizin Hayatı derslerinin girmesiyle birlikte bu derslerde isteyenin türban takabileceğini, adım adım türbanın liselerde de serbest bırakılacağını duyurmuştuk. İşte onun günü ve saati geldi. İlk adım imam hatip liselerinde atıldı. Artık imam hatip ortaokulu ve liselerinde türbanlı olarak dersle girmek tamamen serbest oldu. Bunun için hiçbir kısıtlama kalmadı. Sıra diğer okullarda.

Yeni düzenlemeyle okullara yalnız türban girmekle kalmadı, zengin-fakir öğrenci ayrımını ortadan kaldırsın diye yıllardır uygulanan tek tip kılık-kıyafet uygulamasına da son verildi. Şimdi belli çevreler ve yayın organları da bu durumu “büyük reform” olarak sunacaklardır. Sanki önceki Milli Eğitim Bakanları Hüseyin Çelik, Nimet Baş için kılık-kıyafet zorunluluğunu serbest bırakmak zor bir şeymiş de, bunu Ömer Bey başarmış…

İsteyen okul hemen, isteyen daha sonra
Bakana sormak gerekiyor, madem kafanızda ilkokul, ortaokul ve liselerde kılık-kıyafet zorunluluğunu kaldırmak vardı da, öğretim yılı başında buna niçin karar vermediniz? Öğretim yılı başladıktan sonra hem okullarda kılık-kıyafeti serbest bırakıyorsunuz, hem de geçici madde ile 2012-2013 öğretim yılı sonuna kadar mevcut kıyafetlerin “giyilebileceği” belirtiliyor. Yani bu tamamen isteğe bırakılmış durumda.

Anlaşılıyor ki, okul yönetimi isterse kılık-kıyafet zorunluluğunu öğretim yılı sonuna kadar uygulayacak, isteyen okul yönetimi de, yarından itibaren tek tip kılık-kıyafet zorunluluğunu da ortadan kaldıracak. Bu öğretim yılında okul yönetimince belirlenen önlük veya okul üniformaları gelecek öğretim yılında da giyilebilecek. Anlaşılan bakanlık yetkililerinin de bu konuda kafaları karışık. Ya da önemli bağlantıları olan iş adamlarının zor durumda kalmaması için böyle bir esneklik getirmişler.

Yeni yönetmeliğe göre öğrenciler tek tip kıyafet giymeye zorlanamayacak. Ancak, velilerin en az yüzde 60’ının oluruyla resmi ve özel okullarda okul yönetimi tarafından okul kıyafeti belirlenebilecek.

Asıl amaç türbanı sokmaktı
“Milli Eğitim Bakanlığı’na Bağlı Okul Öğrencilerinin Kılık ve Kıyafetlerine dair Yönetmelik”in çıkarılış amacında birinci öncelik imam hatip ortaokul ve liselerinde türbanı resmen serbest bırakmaktı.
Nasıl mı? Anlatalım. İmam Hatip Liseleri’nde kız öğrencilerin Kuran-ı Kerim dersinde isterlerse başörtüsü takabilecekleri, 1981 yılında çıkarılan yönetmelikte öngörülmüştü. Yani türban takması zorunlu değil, isteğe bağlıydı. Öğrenci, Kuran-ı Kerim dersinde türbanı takabilecek, ancak diğer derslerde türban takması yasaktı. Ancak, adı yasak olmasına rağmen özellikle AKP hükümetleri döneminde yasağın sadece adı kalmıştı. Türbanlı öğrenciye, okul yönetiminin müdahale etmesi halinde, başlarına neler gelebileceğini de çok iyi bildikleri için türbanı görmezden geliniyordu. Yasağı resmen kaldırmakla, okul yöneticilerini de kurtarmış oldunuz.

Şimdi ne oldu? İmam hatip ortaokul ve liselerinde öğrenci sadece Kuran-ı Kerim dersinde türban takarken, bundan böyle Tarih, Coğrafya, Türkçe, Edebiyat aklınıza gelen bütün derslerde türban takabilecek. Yani, sınırlama kaldırıldı.

Diğer okullarda nasıl olacak?
Yarın birileri çıkıp “Siz, haktan, adaletten, eşitlikten söz ediyorsunuz ama imam hatip ortaokul ve liselerinde öğrenci isterse tüm derslerde başını kapatabilecek ama diğer ortaokullarda ve liselerde sadece Kuran-ı Kerim dersinde başını kapatabiliyor. Bu hak mı, adalet mi?” diyemez mi?

Yeni düzenlemeyle imam hatip ortaokul ve liselerinde türban takılması tamamen serbest bırakıldığına göre, “böyle adaletsizlik olmaz” , “inancım gereği türban takmak istiyorum” diyenler, türbanın diğer okullarda da tamamen serbest bırakılmasını isteyecektir. İşte bütün mesele bu. Bu kazanım imam hatip liselerinde, nasıl gerçekleştiyse, Devlet ve özel okullarda da belli bir aşamadan sonra gerçekleştirilecektir. Türban, şimdi sadece bir ders için genel ortaokul ve liselere girdi gözüküyor. Ancak, bu adım atıldıktan sonra gerisi daha kolay gelir.

Baksanıza, “demokrat” geçinen sendikanın genel başkanı, “bu yetmez” diyor ve öğretmenler için de kılık-kıyafetin serbest olmasını istiyor. Hep “hükümet yanlısı” açıklamalar da, sendika genel başkanlığına asla yakışmıyor. Milletvekilliği uğruna değer mi?

Peki bu ayrım niçin?
Genel ortaokul ve liselerde öğrenci Tarih, Coğrafya, Edebiyat kısaca tüm derslere türbansız girecek. Ancak aynı derslere imam hatip lisesi öğrencisi türbanlı girecek. Bu ayrım ne oluyor sayın Dinçer? Türbanı önce imam hatiplerde serbest bırakan Bakan Dinçer de biliyor ki, bir sonraki adımda bütün ortaokul ve liselerde türban serbest bırakılacaktır. O zaman bu ayrıma hiç gerek yoktu.

Ömer Dinçer, “tüm okullarda türbanı kaldıran, tüm okulları imam hatiplere çeviren bakan” olarak anılacaktır. Ancak, bu adımlar gerçekten Dinçer tarafından mı atıldı o da şepheli…

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget