Sağlık'ta "saadet zinciri"ni TBMM'ne taşıdılar - Saygı Öztürk

Sağlık Bakanlığı’nda kurulan “saadet zinciri”nin halkasının sanılandan da büyük olduğu anlaşılıyor. Müsteşar yardımcısı, üçü hariç bütün genel müdürler, genel müdür yardımcıları, daire başkanları için bir düzen kurulmuş. Daha yüksek maaşlı diye hastaneleri parselleyip kağıt üstünde hastane başhekimi, yöneticisi yapıldıklarını ortaya koyduk. Onlar gerçekten o hastanelerde olmadığı için de yerlerine yine “saadet zinciri”nin yeni halkası olarak görevlendirmeler yapılmış. İşte SÖZCÜ’nün gündeme getirdiği bu konuları CHP Milletvekili Dr. Aytun Çıray, MHP Milletvekilleri Ahmet Duran Bulut, Özcan Yeniçeri ile Atilla Kaya tarafından TBMM’ne taşıdılar.

Sağlığımızı emanet ettiğimiz insanların önemli bir bölümünün mutsuz olduğu, bize ulaşan sorun dolu iletilerden de anlaşılıyor. Bakıyorsunuz, başhekim yardımcısı birden kendisini boşta buluyor. Hastane yöneticileri, idari ve mali işler görevlileri, hemşireler alınıyor. Alınıyor da ne oluyor. Okuyalım:

“Hepimizi bankamatik memuru yaptılar”
“Bizler, sağlıkta en çok mağdur edilen hastane müdür ve müdür yardımcılarıyız. Saadet zinciri uygulaması dahilinde kadromuzu, maaş artış hakkımızı, döner sermaye ek ödememizi de kaybettik. 2 Kasım’dan bu yana ilçe sağlık müdürlüklerinde toplandık ve bilgisayar üzerinde 1.basamak sağlık hizmetlerine araştırmacı olarak naklen atandık. Araştırmacı olarak görev tanımımız yok. Şu anda bankamatik memuru olduk.

Bizlerin yerinede eski kadroları yardımcı hizmetler sınıfı, veri kayıt elemanı, sağlık memuru,ebe, hemşire, çevre sağlık teknisyeni olan yandaşlarıyla müdür ve müdür muavini olarak sözleşme yapıldı.Bu sözleşmelerin yanında gerektiğinde işleme koymak için istifa dilekçeleri imzalatıldı. Türkiye hastanelerinde bu hukuksuzluğu ve mağduriyeti yaşayan 1.880 kişiyiz. Kamuoyu bunları da bilsin.”

Kadrosu alınan başhekim yardımcıları
“30 yılı aşkın kadın doğum uzmanı olarak doğumevinde çalışmaktayım. Yaklaşık 14 bin doğum, 9 bin ameliyat, 6 bin sezeryan yaptım.Bunun karşılığı olarak 11 tane imza yetkili başhekim yardımcısı varken tek kadrolu Başhekim yardımcısı bendim. Yeni yapılanmada kadrom elimden alındı ve şu anda boşa çıktım. Bu konuda sadece ben değil, diğer arkadaşlarımın da mağduriyetini bildirmek istiyorum.

“Tarikattan ve sendikadan olacaksın”
“Hakkında ‘mali işlerde çalıştırılamaz’ yolunda müfettiş raporu bulunanlar kritik görevlere getirildi. 1,5 yıl önce devir aldığı ve hastaneyi 15 milyon borca sokanlar, yeni yapılan binayı su basıp devletin milyonlarını çöpe atanlar, hülle ile 2 ay belediye başkan yardımcılığı yapıp, kağıt üzerinde sonra kadro alanlar, Tarih öğretmenliği mezunu olanlar daha neler neler. Görev alabilmede Nur cemaati ve Adıyaman Menzil Cemaati arasında yarış var. Ayrıca yandaş sendika üyesi olmanız gerekiyor.

Sakarya’da yönetici olmanın kriterleri arasında Trabzonlu olmak da geliyor. Sağlık Müdürü, yardımcıları, halk sağlığı müdürü, kamu hastaneleri il sekreteri, daire başkanları, hastane yöneticileri, başhekimler, yardımcılarının çoğu Trabzonlu. Deneyim, başarı, liyakatın hep onlarda olmasının nedenleri yukarıdaki yazdıklarım. Her asaya bir Musa- bir Musa'ya bir asa elbet bulunur.”

Trabzon’da sağlık atamalarında Yavuz Selim Vakfı’nın etkili olduğu biliniyor. Sağlık yöneticilerinden Köksal Hamzaoğlu’nun halen bu vakıfın mütevelli heyetinde olmadığını belirten üyelerden Ahmet Faruk Beşikçi, vakıflarının Sağlık Bakanlığı’yla ilgili faaliyet ve atamalarda bir etkilerinin olmadığını belirtiyor.
Hastaneye gelmeyene ödeme
Hastanelerin kağıt üstündeki yöneticileri “ballı maaş” alırken, İstanbul İl Özel İdaresi Ağız ve Diş Hastalıkları Hastanesi'nden göreve gelmeden ayda 5 bin lira ödeme yapılan kişi var mı? Üstelik, bu muhtereme ödemeler kişinin öğrenci birliği başkanı olduğu dönemde yapıldığı ve bakan müşavirliğine getirilince son bulduğu dillerde. Bakan hatırlamak isterse, bu kişinin Erzurum Atatürk Üniversitesi'ndeki toplantıda bakanın yanına oturtulmadığı için oradaki yöneticilere ettiği küfürleri internetten izleyebilir.

MHP Milletvekili: Sınav yapmadan atadılar
MHP İstanbul Milletvekili Atilla Kaya da, Türkiye genelinde sayıları 850 civarında olan Devlet hastanesi ile Ağız ve Diş Sağlığı Merkezlerinde çalışan başhekim, yardımcısı, hastane müdürü, başhemşire ve yardımcıları olmak üzere binlerce sağlık yöneticisinin görevine son verildiğini belirtiyor, Kaya, ''Görevine son verilen personelin yerlerine hiçbir sınav yapılmadan bazı kişilerle sözleşme imzalanarak atanıyor. Yeni atanan bu kişiler arasındaki illiyet bağının ise daha önce satın alma birimlerinde çalışmış olmaları, kafalarda soru işaretleri uyandırmakta ve atamalarla ilgili iddiaları güçlendirmektedir” diyor.
Aman sağlığı, sağlımızı ihmal etmeyelim…

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget