Kemal Bey'in Somali gezisi! - Emin Çöleşan

SEVGİLİ okuyucularım,Türkiye Ramazan ayı boyunca Somali’ye yardım sesleriyle inletildi.Ülkemizde milyonlarca aç ve açıkta Müslüman varken,iktidar baskısıyla Somali’ye yardım kampanyaları düzenlendi.

Somali Afrika’da fakir bir ülke.Nüfus yapısının ve olduğu bile belli değil.Bir bölümü Müslüman.Bu ülkede devlet yok,hükümet yok.Göstermelik bir cumhurbaşkanı ve hükümet var ama onların sözü aile bireylerine bile geçmiyor.

Din ve aşiret savaşları Somali’nin tamamında geçerli.Terör,şiddet,vahşet,bu zavallı ülkenin kadri.

Öylesine bir ülke ki Türkiye Cumhuriyeti’nin orada açılmış bir büyükelçiliği ya da herhangi bir temsilciliği bile yok…Çünkü karşınızda muhatap alacağınız birileri,bir otorite yok!

Dün medyada yansıyan haberleri vardı.Türkiye’de,bu Ramazan ayı boyunca Somali için yaklaşık 500 milyon lira(eski parayla 500 trilyon) yardım parası toplanmış.Paranın toplanmasına Kızılay,Diyanet İşleri Başkanlığı gibi kuruluşlar aracılık etmiş.

Çok büyük,aynı zamanda hükümet baskısıyla toplanmış bir paradır.

Somali,AKP iktidarına herhalde minnettar kalmıştır!

***

İyi de,bu paralar ne oldu? Nereler harcandı? Somali’ye neler gönderildi? Bu paralarla neler alındı? Kimlerden ve kaça alındı? Somali’ye kimler tarafından nasıl sevk edildi? Para gönderildi mi? Gönderildi ise kime?

Dahası var.

Somali’de devlet yok,hükümet yok,muhatap yok.O yardımlar kimlere emanet edildi? Orada yardımlar yağmalandı mı,cukkalandı mı? Kimler tarafından el konulup başkalarına,hatta başka ülkelere satıldı?

Dikkat ediniz,Türkiye’de ilginç uygulamalar oluyor!

Ramazan ayı boyunca devlet ve hükümet gücüyle halktan,işadamlarından ve yandaş kuruluşlardan paralar toplanıyor ve işin ötesi hiçbir kişi ve kurum tarafından araştırılmıyor.Yardımdan sorumlu olan hiçbir makam da halka bu konuda bilgi vermeye yanaşmıyor.

Somali’de bu işi izleyecek bir temsilciğimiz yok.Türkiye’deki makamlar ise bu işin propagandasını yapıyor,dini siyasete alet ederek yardım toplanıyor ve ötesi tam bir sessizlik!

Arkadaş ne oldu bu paralar,nerelere gitti,kimler zengin edildi,hangi yandaşlara bir kez daha köşe döndürüldü?

Benim şahsen bu yardıma bir kuruşluk katkım olmadı.Ülkemde milyonlarca muhtaç insan varken,ben Türkiye’nin kaynaklarının din sömürücü uğruna başkalarına,hele Somali gibi dipsiz bir kuyuya aktarılmasına karşı çıkarım.
Ve bu soruların yanıtını milletim adına isterim.

Göreceksiniz,bu hesabı asla vermeyecekler,veremeyecekler.

***

Somali olayına girmişken burada Kemal Kılıçdaroğlu’nu da eleştirmek zorundayım.Hadise benim izin günlerime denk geldiği için daha önce yazamadım.İçimde kalmasını istemiyorum!

Somali yardımını Tayyip örgütledi.Amacı Ramazan ayı boyunca yoğunlaşan din sömürüsünden yararlanmak,bu vesile ile yaratılacak yeni propaganda makinesini medyada kullanmaktı.

Bu amaçla Kızılay,Diyanet gibi kurumlar bile devreye sokuldu.

Televizyonlarda düzenlenen kampanyalarda isimlerinin geçmesini isteyenler paraları bastırdı.Bazılarından böyle yapmaları istenmişti,bazıları ise yağcılık ve yalakalık peşindeydi.

İktidar,sonuçta amacına ulaştı..

Ve bu işin –eğer varsa- siyasal rantını Tayyip ve ekibi aldı götürdü.O kadar ki,ailesi ve ekibiyle birlikte taa Somali’ye gidip devlet kesesinden bir Afrika gezisi daha yaptı.Üstelik orada medyada verdiği pozlar ve söylediği sözlerle şovunu tamamlayıp bitirdi.

Hemen ardından gördük ki,Kemal Kılıçdaroğlu da Somali gezisi düzenlemiştir!

Gazeteciler toplandı ve ekip halinde gezi yapıldı.

İyi de,Tayyip o işin siyasi malını götürmüş.Hem yardımı toplamış,hem gidip oralarda şovunu yapmış.

O halede bütün bunlardan sonra Kılıçdaroğlu oraya niçin gitti? Amacı neydi,ne kazandı,partisine ne kazandırdı?

Eğer siyasi rant sağlanacaksa,geçmiş olsun! O rantı Tayyip önceden kapıp götürmüştü.

Peki niye gitti?

Vallahi bilemiyorum.Bilmediğim gibi,anlamam da mümkün olmadı.Geziye katılan gazeteci arkadaşlara sordum,onlar da anlamamıştı.Sadece Somali’yi yaklaşık bir gün görme,bir de Kılıçdaroğlu ile uçakta çeşitli konularda sohbet edip yayınlama fırsatı bulduklarını söylüyorlardı!

Bir ana muhalefet partisinin lideri başkalarının,özellikle iktidarın peşine düşmez.Bir AKP kampanyasına ortak olmak peşinde koşmaz.İktidarın göz boyamak için pişirdiği siyasi mamadan lokma kapmaya kalkışmaz…

Çünkü mamayı başkaları yemiş,malı başkaları götürmüş ve işi bitirmiştir.CHP’nin bu geziden elde ettiği hiçbir şey yoktur.

Bu olayın Kemal Bey’e ve partisine bir ders olmasını dilerim.

Sevgili okuyucularım,eğer siz Kılıçdaroğlu’nun Somali gezisindeki amacı anladıysanız lütfen bana yazın,yanlışlığımı ve cahilliğimi yüzüme vurun!

Emin Çöleşan/SÖZCÜ

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget