CHP ve Anayasa! - Melih Aşık

AKP’nin isteği üzerine CHP’nin yeni anayasa üzerinde görüşmelere başlaması partide yeni tartışmalara yol açacak gibi görünüyor. CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk bu konudaki itirazını şöyle dile getiriyor:
“AKP bu Anayasa’nın neresini ve ne şekilde daha demokratikleştirecek, ben şahsen anlamış değilim. Örneğin, geçen yıl 12 Eylül’de yaptıkları değişiklikle iktidara bağımlı hale getirdikleri Anayasa Mahkemesi’nin, HSYK’nın, Yargıtay’ın, Danıştay’ın yapısını yine eski haline mi dönüştürecek? YÖK’ü mü kaldıracak? Memurlara grevli sendikal hak mı verecek? Sırf toplantı ve gösteri yaptıkları için gizli örgütten içeri atılan gençleri serbest bırakıp onlardan af mı dileyecek? 12 Eylül darbecilerinden hesap mı soracak? Yoksa bunlara dokunmayıp mevcut anayasayı federatif yapıya veya demokratik özerkliğe açık hale mi getirecek? Tabii ki sonuncusu... Ben AKP’yi gayet iyi anlıyorum da bizim yeni CHP’nin ‘AKP ile demokratik anayasa yapılacağına inanan’ yöneticilerini hiç anlamıyorum.”
* * *
Geçen yıl AKP öncülüğünde Anayasa değişikliği yapıldı... “Darbe anayasasına son” sloganıyla yapılan değişiklikler anayasayı daha anti demokrat hale getirdi. HSYK ve Anayasa Mahkemesi iktidara bağlandı. Diğer değişiklikler kâğıt üzerinde kaldı. CHP’nin aldığı bu derse rağmen şimdi yine AKP önderliğinde özgürlükçü ve sivil bir anayasa yapılabileceğini düşünmesi pek olağan karşılanmıyor.

Aç insanların karnını doyurduğum zaman bana kahraman diyorlar.
Bunların neden aç olduğunu sorduğum zaman ise; bana komünist diyorlar.
Che Guevara


Soru: Denize indirilen ilk yerli savaş gemimiz Heybeliada’ya “hayalet gemi” denmesinin ikinci sebebi ne olabilir?
Yanıt: Dışarda komutan kalmazsa gemiyi hayaletlerin idare etmesi ihtimali...
Haldun?Ertem


Kemal Kılıçdaroğlu, “Nedim Şener benden yolsuzluk belgesi istemiş, suç mu?” demiş.
Evet suç... Bu devirde uçakta yer değil de yolsuzluk belgesi istemişse suç!
Fahrettin Fidan

“Görüştüm amma...”
Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, ABD Ankara Büyükelçisi Jeffrey ile geçen yıl görüştüğünü ancak ona bilgi arz etmediğini sadece sohbet ettiğini söyledi dün arkadaşımız Fikret Bila’ya...
Büyükelçiler gittikleri ülkelerde Anayasa Mahkemesi başkanlarıyla görüşme yaparlar mı?
Dün konuştuğumuz iki emekli büyükelçi bu soruya “Hiç duymadık” yanıtı verdiler.
Ayrıca bir Anayasa Mahkemesi Başkanı, sohbette bile olsa, bir yabancı büyükelçiye hesap verir tonda verdikleri kararların izahını yapar mı, “Anayasa değişmeli” diye fikir beyan eder mi? Onun görevi kanunların anayasaya uygunluğunu denetlemenin ötesine geçer mi?

Nedim soruyor...
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti yöneticileri, Silivri Cezaevi’nde hapis yatan Nedim Şener, Ahmet Şık, Mustafa Balbay ve Tuncay Özkan’a destek ziyaretinde bulundu.
Arkadaşımız Nedim Şener bu ziyaret sırasında Adalet Bakanı Sadullah Ergin’e sorular yöneltti...
Polis Müdürü Hanefi Avcı ile gazeteci arkadaşı Ahmet Şık’ın kitap yazmalarına yardımcı olduğu iddiasıyla yargılanan Nedim Şener’i dinliyoruz:
“Adalet Bakanı Sadullah Ergin, ‘Bu gözaltılar gazetecilikten değil, sadece gazetecilikten ise basına darbe olur’ demişti. Hakkımdaki 134 sayfalık iddianame açıklandı. Şimdi vicdanen söylesin, benim silahla, askerle, terörle, örgütle ilişkim olmuş mu? Var mı iddianamede böyle bir faaliyet? Yok ! O halde geriye kitaptan başka bir şey kalmıyor...”
Nedim Şener çok açık bir çelişkiye dikkati çekiyor:
“Hanefi Avcı’nın örgüt dokümanı’ denilen kitabı gerçekten örgüt dokümanı ise neden hâlâ satışta?”
Adalet Bakanı bu sorulara yanıt verebilir mi? OdaTV davasında gazetecilikten başka ne suç var? Yanıtı varsa bekliyoruz.

Kahve Dünyası’nda garsondan “Kiş” istiyoruz.
Kiş dediğimiz içi ıspanak veya peynirli, fırınlanmış bir çeşit hamur. Garson “Maalesef artık ithal etmiyoruz” diyor. Meğer kişi Almanya’dan ithal ediyorlarmış. Pes, dedik. Savaş gemisi yap ama kiş yapama... Biraz garip!..

Yurt gazetesi...
Medya dünyasına yeni bir gazete geliyor... CHP Kahramanmaraş milletvekili Durdu Özbolat’ın sahibi olduğu Yurt gazetesi 16 Ekim’de okurlarıyla buluşuyor.
Gazetenin Genel Yayın Müdürü Merdan Yanardağ, Ankara Temsilcisi Nahit Duru...
Nasıl bir gazete sorusuna yanıt şu:
“Egemen, yerleşik ve yukarıdan dayatılan gazetecilik anlayışına alternatif bir gazete.
Korkmadan, boyun eğmeden, susmadan, gözlerini kapatmadan habercilik yapacak, muhalif bir gazete olacak.
Pornografiye, küfüre, hakarete başvurmadan, kadını aşağılamadan, insan onuruyla oynamadan habercilik yapacak. Ve demokrasiyi savunacak.”
Şimdiden başarılar diliyoruz...

Melih Aşık/Milliyet

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget