Haşim ABD Büyükelçiliğinde - Emin Çöleşan

SEVGİLİ okuyucularım, geçen dönem CHP Manisa Milletvekili olarak görev yapan hukukçu dostum Şahin Mengü, gazetecilikle hepimizi atlatma başarısını gösterdi. Dünkü Aydınlık gazetesinde yayınlanan yazısında Anayasa Mahkemesi Başkanı olan, ancak hukukçu olmayan Haşim Kılıç’ın ilginç bir ziyaretini belgeledi.
Yazının başlığı “Haşim Kılıç istifa etmelidir.”
Kime yapılmış bu ziyaret? Ankara da ki ABD Büyükelçiliği’ne büyükelçi James Jefferey’e… Ne zaman yapılmış? 29 Ocak 2010 günü. Büyükelçi tarafından 2 Şubat 2010 günü Washington’a aynen geçilmiş.

Şahin, Haşim’in bu ziyaretini kafadan uydurmuyor. Görüşme WikiLeaks belgelerinde yer alıyor ABD belgesinin resmi numarasını da veriyor. Ref: A.09 Ankara 1765 B. Ankara 107.
Şimdi sözü Şahin Mengü’nün yazısına (özetle) bırakalım ve neler olduğunu hep birlikte görelim. Haşim Ankara da ki ABD Büyükelçisi’ne durumdan yakınıyor.

“…Hukukçu olmayan Anayasa Mahkemesi Başkanı, bu anayasanın o tarihe kadar 83 maddesinin değiştiğini, artık (geçmişteki) halk oylamasında halkın büyük desteğini alan anayasa ile bir ilgisinin kalmadığını, değişmesi gerektiğin büyükelçiye ARZ ediyor. (12 Eylül 2010 referandum ile bu amaca ulaştılar)

Konuşmanın ifade tarzına ve yapıldığı yere( Ankara da ki büyükelçilik binası) bakarsanız, Haşim Kılıç sanki bir amirine, gelişen olaylarla ilgili bilgi sunuyor zannedersiniz.
Bir müstemleke yüksek mahkemesi başkanı bile, müstemleke valisine böyle bir sunum yapmaz.
ABD veya herhangi bir ciddi devletin yüksek mahkeme başkanı, herhangi bir ülkenin büyükelçisine onun makamında bilgi sunar mı?
Duyulmuş görülmüş şey değildir. Zira egemenliğin en büyük göstergesi yargılama hakkıdır.
Simdi şu iki noktayı Haşim Kılıç’ın Türk milletine açıklaması gerekiyor:
Büyükelçi ile görüşme talebi senden mi geldi? Senden geldi ise sebebi nedir?
Büyükelçiden geldi ise, sen niçin onun makamına gittin? Büyükelçiyi müstemleke valisi,  Anayasa Mahkemesini müstemlekenin yüksek mahkemesi gibi mi algılıyorsun?
ABD büyükelçisine özür diler gibi bilgi sunan bu şahsı herkesin iyi tanımasında fayda var.
  Öğrencilik yıllarında şeriatçı bir derginin Ankara temsilcisi idi…
Onu Anayasa Mahkemesi’ne üye yapanları, sonra iki kez başkan vekili ve iki kez başkan seçenleri şiddetle kınıyorum. Böyle bir şahıs Anayasa Mahkemesi Başkanlığı koltuğunda daha fazla oturamaz.

Derhal istifa etmesi gerekir.”
***
Şahin Mengü hiç endişe etmesin, günümüz Türkiye sinde hiç kimse bu gibi durumlar ortaya çıktığında istifa etmez! Onlar o makamları yakalamış, yargı AKP‘nin eline teslim edilmiş, iş bitmiş.

Dünyanın neresinde, dünyanın hangi ülkesinde bir yüksek mahkemenin başkanlığına hukukçu olmayan birisi, hem de o mahkemenin üyeleri tarafından başkan seçilir?

WikiLeaks belgeleri sadece ABD’nin değil, bizdeki bazılarının da ipliğini pazara çıkardı.
Şimdi Haşim’e düşen görev, bu belgenin doğru olup olmadığını,  ABD büyükelçisini makamında ziyaret ederek ona bilgi sunup sunmadığını Türk kamuoyuna açıklamasıdır.

Emin Çölaşan/SÖZCÜ

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget