Karaman'da elma üreticisinin yüzü gülüyor

Türkiye elma üretiminin yüzde 25'inin yapıldığı Karaman'da, bu yıl üretimin geçen yıla oranla yüzde 40 daha fazla olması bekleniyor.

Karaman Elma Üreticileri Birliği Başkanı Ahmet Yıldız, Karaman'ın elma üretiminde çeşit ve kalitesiyle Türkiye'de ve dünyada adından söz ettirdiğini söyledi. Türkiye elma üretiminin yüzde 25'inin Karaman'da yapıldığını ifade eden Yıldız, ''Kentte her yıl yaklaşık 300-350 bin ton elma üretimi yapılıyor. Geçen yıl üretim don nedeniyle 250 bin tona düşmüştü ancak bu yıl rekolte oldukça iyi'' dedi. İklim ve toprak yapısı nedeniyle Karaman'da yetişen elmaların daha lezzetli olduğunu anlatan Yıldız, elma üretiminin Karaman'dan sonra Isparta, Denizli, Antalya, Amasya gibi bölgelerde yoğun olarak yapıldığını bildirdi.

Rekoltenin bu yıl yüzde 40 artması bekleniyor

Yıldız, geçen yıl rekolte düşüşüne neden olan don olayının bu yıl birkaç bölgede etkili olduğunu, bunun da toplam üretimi olumsuz anlamda etkilemediğini vurgulayarak, şunları kaydetti: ''İlimizde türüne göre Ağustos ayında başlayan hasat, ekim ayı sonuna kadar sürüyor. Bu yıl rekolte beklentimiz oldukça yüksek. İklim şartlarının iyi gitmesi ile üretimin bu yıl geçen yıla oranla yüzde 40 artışla 350 bin ton olarak gerçekleşeceğini öngörüyoruz. Elma üretimi yapılan diğer bölgelerde kara leke hastalığı ve don olayı rekolteyi düşürdü. Bu da fiyatların bu yıl biraz artmasına neden oldu. Geçen yıl bahçede kilosunu 50-60 kuruşa sattığımız elma bu yıl 60-80 kuruştan alıcı buluyor.''

Yurtdışından yoğun talep var

Yurt dışından yoğun talep aldıklarını dile getiren Yıldız, Karaman'dan her gün 6-7 tırlık elma ihraç edildiğini, geçen yıl yıl don nedeniyle zarar eden üreticinin bu yıl yüzünün güldüğünü belirtti. Yıldız, üretimin yüzde 10'unun yurt dışına gönderildiğini ifade ederek, ''Irak, Ürdün, Mısır, Libya, Gürcistan başta olmak üzere Karaman'dan gidiyor. Yurt dışında da Karaman elması çok tutuldu. Her yıl farklı farklı pazarlardan talep geliyor'' diye konuştu.
Gelen talebe bağlı olarak üretimin daha da artacağına dikkati çeken Yıldız, her yıl yeni elma fidanlarının dikildiğini, 5 milyon olan meyve veren ağaç sayısının önümüzdeki yıllarda 6,5 milyonu geçeceğine inandığını bildirdi.
Yıldız, bölgelerinde Arjantin, starking ve golden başta olmak üzere 10'u aşkın çeşitte elmanın üretiminin yapıldığını kaydetti. Üretimin daha da artırılması için çiftçiyi bilinçlendirmeye çalıştıklarını, bu çerçevede yürüttükleri faaliyetlerin meyvesini almaya başladıklarını aktaran Yıldız, hedeflerinin elmada kalite ve verimi daha da artırarak, yeni yurt dışı pazarlarına açılmak olduğunu sözlerine ekledi.
Etiketler:

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget