Kalkan kışkırtıyor - Melih Aşık

Haber İran’ın yarı resmi Kayhan gazetesinden:
“İran, Rusya ve Çin arasında ‘ortak bir füze sistemi’nin kurulmasına ilişkin olarak ciddi görüşmeler yürütülüyor.”
İran sistemin kendilerine karşı kurulduğundan emin... Başka türlü düşünmeye olanak yok zira bunun böyle olduğunu ABD açıklıyor. Bakınız 17 Eylül’de Hürriyet’te yayımlanan haber ne diyor:
“... ABD tarafından Malatya’nın Kürecik köyüne kurulacak radarın İsrail’deki sistemle eşgüdümlü çalışacağı iddiası, Amerikalı yetkililerce de doğrulandı. ABD Dışişleri yetkilileri, Türk gazetecilerin davet edilmediği toplantıda Amerikan medyasına bilgi verdi. Adının açıklanmasını istemeyen iki üst düzey Beyaz Saray yetkilisi, bu sistemin İran’a karşı oluşturulduğunu ve ABD’nin Türkiye’ye kuracağı radardan sağlayacağı istihbaratı İsrail’in savunmasında kullanacağını ilk kez açıkça doğruladı...”
İran, Türkiye’ye yönelik uyarılar yapıyor. Ahmedinecat 9 Eylül’de konuştu:
- Bölge ülkelerinin hepsiyle “dostça” ilişkiler kurma arayışındayız ancak kimi ülkelerin dış etkilerle, düşmanların sözcüsü gibi davranabildiğini görüyoruz...
Bu hafta da İran Meclisi Ulusal Güvenlik Komisyonu üyesi Muhammed Kowsari, kalkanı “Büyük bir stratejik hata” olarak niteledi ve tehdit etti:
“Türkiye’nin İslami hükümeti için ciddi etkileri olacak”
Rusya, İran bahanesiyle ABD’nin kendilerini kuşattığı kanısında. Çin ise Kuzey Kore hedef gösterilerek Tayvan ve Güney Kore’ye füze yerleştirilmesini kendisine karşı tehdit olarak görüyor. Füze kalkanı cepheleşme yaratıyor. Türkiye bu cepheleşmenin göbeğinde... Model ortaklık adlı taşeronluğun sonucu tatsız...

Wikileaks sürprizi

Ağustos ayı sonunda bir dizi Wikileaks belgesi daha internete aktarıldı. CHP eski milletvekili Şahin Mengü bunlardan birini Aydınlık’taki köşesinde yazdı. 2 Şubat 2010 tarihli belgeye göre Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, dönemin ABD Ankara Büyükelçisi James Jeffrey’i “rezidans”ta yani konutunda ziyaret ediyor. Büyükelçi’ye, Demokratik Toplum Partisi (DTP)’nin kapatılması ve askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmasına ilişkin kararlarının hukuki dayanaklarını anlatıyor. Adeta hesap veriyor.
O arada Anayasa’nın değişmesi gerektiğini söylüyor...
Askerlerin Mahkeme’ye baskı yaptığı yolundaki söylentilerin aksine böyle bir baskının olmadığını kaydediyor...
Haşim Kılıç yazının üzerinden iki gün geçmesine rağmen hiçbir açıklama yapmıyor. Olayın inkar edilecek tarafı yok zaten.
Gazeteci arkadaşımız, Şahin Mengü’ye soruyor:
- Haşim Kılıç’ın şu ana kadarki sessizliğini “sükut ikrardan gelir” sözüyle açıklayabilir miyiz?
Mengü gülüyor:
- Olabilir. Veya ‘sanık susma hakkını kullanıyor’ da diyebiliriz!
* * *
Bir Anayasa Mahkemesi Başkanı’nın bir büyükelçiliği davet üzerine tek başına ziyaret ederek bilgi arzettiği duyulmuş işitilmiş şey değil. Ciddi bir ülkede başlı başına istifa sebebi...
Haşim Bey’in az da olsa cumhurbaşkanlığı umudu beslediği, Amerikalılara yaklaşmasının da bu sebebe bağlı olabileceği konuşuluyor... ABD Büyükelçisi’nin Washington’a gönderdiği telgrafın sonuna Kılıç’la ilgili olumlu not düşülüyor. Şahsi görüşlerini hukuki görüşlerine karıştırmadığı belirtiliyor. Kılıç adına her şey iyi gitmiş aslında! Bir de şu Wikileaks olmasaydı!

Katkı

AKP yeni anayasayı görüşmek için CHP’ye davet mektubu gönderdi.
CHP hiç sektirmeden yarına randevu verdi.
Cevapta: “TBMM Başkanı Sayın Cemil Çiçek’in koordinasyonunda başlatılan Anayasa değişikliği çalışmalarını önemsiyor ve doğru buluyoruz” denilirken AKP’nin davetine değil Cemil Çiçek’in çalışmalarına yanıt verilmiş gibi bir hava da yaratıldı.
Merak ettik...
CHP, AKP’nin kendilerine hiç ihtiyacı yokken Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal’ı özgürlüğü için yemin boykotu başlattı.
Boykot bir sonuca ulaşmadan vaz geçildi, tıpış tıpış yemin edildi.
AKP’nin şimdi CHP’ye ihtiyacı var. Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal adına yasa çıkarmak için en uygun zaman.
Ancak CHP o konuyu unuttu...
Ayrıca... CHP Seçim Bildirgesi’nde “Yüzde 10 barajıyla seçilmiş bir Meclis anayasa yapmamalı” deniyordu.
O koşuldan da vazgeçildi.
Şimdi “AKP’ye katkı sunma” şerefine nail olmanın keyfi içinde görüşmeye gidiliyor. Hadi bakalım...

Amerika’ya iki parti yetmiyormuş.
Bize de 1’den fazlası bile çok geliyor!
Fahrettin Fidan

Kürecik

ABD’nin Füze Kalkanı radar sisteminin Malatya Kürecik’e kurulma kararına karşı 2 Ekim’de Kürecik’te büyük bir eylem düzenleniyor.
Mitinge CHP ve İşçi Partisi’nin de aralarında bulunduğu siyasi partiler, yöre dernekleri, sendikalar katılıyor.
Kürecik’teki mitinge bütün yurtveserler davetli...

Yargıtay Tetkik Hâkimi Celal Çelik “Bana göre Türk yargısı bitmiş” diyerek istifa etmiş.
Böylece bir kısmımızın dışardan gördüğü içerden teyit edilmiş oldu...
Haldun Ertem


Kopter

Eski BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ile 5 kişinin hayatını kaybettiği helikopter kazası ile ilgili askeri yetkililerin ifadeleri alınırken Yazıcıoğlu ailesinin avukatı Selami Ekici’nin şu sözlerine dikkat:
“Olayın asker tarafları üzerinde duruluyor ama sivil ayağı unutuluyor. Dönemin Kayseri Valisi, Emniyet Müdürü ve Sivil Havacılık Genel Müdürü’nün ifadelerinin alınmasına hükümet izin vermedi. Yani askerin ihmali var ama sivil kanadın da ihmali var...”
Hükümet sivillerin ifadesine neden izin vermiyor dersiniz?

Melih Aşık/Milliyet
    28 Eylül 2011

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget