İki Olay, Bir Sonuç - Cüneyt Arcayürek

Hem üniter devleti koruyacağız, ülkede etnik kimi dayatmalarla bozulan barışı sağlayacağız hem de artık ayrışmayı aşan bölünmeye yönelen gelişmeleri önleyeceğiz, öyle mi?

Bölünmeyi temel amaç bilenlerin aşırı davranış ve açıklamalarına göz yummak mı üniter devleti koruyacak, iç barışı sağlayacak? Güldürmeyin insanı!

Bu soruları geçen günlerde yaşadığımız iki olay; bu olaylar karşısında medyamızın sergilediği olumsuz tutum yanıtlıyor.

Bir parti var; artık Türkiye’nin değil Güneydoğu’da yaşayan Kürtlerin partisi olduğunu ilan etmekten çekinmeyen bir parti. Adı Barış ve Demokrasi (Kürt) Partisi!

Pazar günü ikinci büyük kongresini topladı. Düne kadar gizlemeye, üstünü örtmeye çalıştığı ne kadar ayrılıkçı, bölücü söylem varsa, hepsini bir bir doğruladı, partinin temel ilkeleri olduğunu ilan etti.

***

Düne kadar siyasal çözüm için bizimle, ama terörü gidin PKK ile konuşun diyordu eş genel başkanları Selahattin Demirtaş.

Oysa BDP kongresinde:

Artık Türklerden ayrılma yolunda olduklarını, bu amaçlarını Öcalan’la, Demokrat Toplum Kongresi adını verdikleri bir çeşit Kürt meclisi ile ve…

…..Kandil-PKK terörü ile birlikte gerçekleştireceklerini ilan ettiler.

PKK’ye saygı duruşu yaparak, PKK marşını okuyarak…

Dış kaynakların tavsiyesini, “BDP, PKK ile araya mesafe koysun” veya hükümetlerin “BDP’nin PKK’nin terör örgütü olduğunu açıklasın” gibi dayatmaları; bundan böyle PKK’ye daha yakın, hatta PKK ile aynı doğrultuda olduklarını açıklayarak yanıtladılar...

Tüzüklerindeki “Türklerle Kürtler arasındaki kardeşliği” ifade eden maddeyi sildiler.

Yerine bölünmenin temel öğesi demokratik özerklik kavramını getirdiler.

Açıklamaları artık dayatma da değil, olmazsa olmaz diye tanımlanacak koşullar.

Örneğin; PKK lideri, büyük cani Öcalan’la müzakerelerin sürmesi -hukuksal değeri olmadığını öne sürdükleri müebbet ceza ile yatan Öcalan’ın eve çıkarılması gibi koşullar…

***

Bu sırada olayların diğer yüzünde bir portre; üniter devletin başbakanı RTE; Ortadoğu’ya, Arap ülkelerine cart curt demeçler veriyor.

O ülkelerin, örneğin Libya’nın, aşiret kavgalarıyla bölünmemesine çabalıyor, çalışıyor.

Velakin; Türkiye Cumhuriyeti’nin bütünlüğüne kongrelerinde savaş açtığını resmen ilan eden BDP+PKK+KCK cephesine karşı sus pus!

Ant içmek için TBMM’ye tıpış tıpış geleceklerini söyleyen RTE’yi BDP; “Dönüş şartları oluşmadı” diye tersliyor, Başbakan bunu da sindiriyor...

Yeni anayasada hükümetle yapacakları, diyalog adını verdikleri pazarlıklarda sıraladıkları önerilerin yeni anayasada yer alacağını görürlerse; bir zahmet parlamento çalışmalarına katılabileceklermiş!

Tabii bu koşulların başında bugün parlamentoda temsil edilen partilerin hiçbirinin ödün vermeyeceğini açıkladığı anayasadaki ilk üç madde geliyor.

Bunlar, aslında ‘Anayasal Vatandaşlık’ adı altında Türkiye’de yaşayan tüm kimliklerin (tabii asıl amaçları Kürt kimliğinin) yeni anayasada mutlaka yer almasını istiyorlar.

***

Bu saptamalar gerçek mi gerçek! Yazılı sözlü medya, BDP’nin gerçek yüzünü sergileyen kongredeki konuşmaları, öne sürülen koşulları ayrıntılarıyla açıkladı mı, açıkladı!..

Şimdi madalyonun öteki yüzüne bakalım.

Türkiye Cumhuriyeti’nin üniter devlet yapısının yılmaz savunucusu olduğunu iddia eden Hürriyet’ten Milliyet’e, yandaş Sabah, Star’dan dinci olanlarına kadar ulusal medyamızda, BDP kongresindeki açıklamalara karşı çıkan, eleştiren istisnasız tek bir köşe yazısı yok!

Buna karşın; futbolcu Arda’nın BDP’nin kongresinde alkışlarla karşılanan; “(Kazakistan’a) Golümü tüm halkların şehit olan evlatlarına armağan ediyorum” cümlesini irdeleyen sütunlar dolusu övgü içerikli köşe yazıları...

Kuşku yok talihsiz bir demeç Arda’nın demeci...

Sonuç: Medyamız BDP kongresinde ülkenin artık bölüneceğini açığa vuran açıklamaları irdeleyip eleştirmiyor ve fakat; sadece Arda’nın demecine geniş yer veriyor...

…PKK’liyi şehit mertebesine yükselten bu demeci avuçları patlarcasına alkışlayarak olumlu, insancıl bir çıkış diye övüyor!

***

İki olay, hazin bir manzara!

Siyaset, partiler, medya; toprağa başını gömen devekuşu sanki!

Cüneyt Arcayürek/Cumhuriyet

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget