Daha Fazla Oy İçin - Deniz Kavukçuoğlu

Biliyoruz artık; her yerel seçim, genel seçim ya da halkoylaması öncesinde Başbakan konuşma üslubunu iyice sertleştirir, kavga pozisyonu alır. Gezi olaylarını sürekli gündemde tutmasının nedeni de sertliğin partisine daha fazla oy kazandıracağına ilişkin sarsılmaz inancıdır. Kraldan fazla kralcı çevresi de boş durmaz, onun diline dolayacağı -ODTÜ gibi- benzer olaylar yaratır. İstenir ki yeni bir gerginlik alanı yaratılsın, insanlar polisle çatışsın, Başbakan’a da söz düşsün.
Tüm bunlar daha fazla oy içindir.
Bu döngüde çanakçı medya da “durumdan vazife” çıkartıp kirli bilgi üretir. Çanakçı basını okuyanlar, çanakçı TV kanalları izleyenler örneğin ODTÜ olaylarının nedeninin üniversite yerleşkesinden yol geçirilmesi olmayıp bu çalışmaların yargının kesin kararını beklemeden bir gece baskınıyla oldubittiye getirilmesi, hukukun çiğnenmesi, ağaçların verilmiş sözlere aykırı olarak gelişigüzel kesilmesi olduğunu bir türlü öğrenemezler.

***
Sertliğe, gerginliğe, çatışmaya, toplumu kutuplaştırmaya dayanan siyasal stratejilerin uzun erimde ülke insanları gibi bu stratejilerin uygulayıcılarına da bir yararı yoktur. Süreç içinde geri tepen bir silaha dönüşür.
Başbakan, çevresi ve yandaş medya bu stratejiyi uygulamaya sokarken toplumun önemli bir kesiminin özgürlük, demokrasi ve insan hakları gibi evrensel kavramları içselleştirmediği, irdeleme yetisinin yeterli düzeyde gelişmediği kanısından yola çıkmaktadır.
Oysa bir toplum batıl inançlarla pompalanan biat kültürü ortamında yaşıyor ve -kendisini yoksunluk ve yoksulluk koşullarından kurtaracağı, ülkeye istikrar ve huzur getireceği düşüncesiyle- otoriter bir yönetim sistemine yakın görüyor olsa da bu süreğen bir durum değildir.
Nitekim her türlü parti içi baskıya rağmen AKP örgütünde Başbakan’ın çatışmacı üslubuna karşı çıkan muhaliflerin sayısı artmaktadır. Bu artış bir yanıyla AKP’nin seçmen tabanındaki değişimin bir yansımasıdır.
Yerel seçimlere beş ay kaldı. Bu üslup hâlâ daha fazladan oy mu getirir yoksa oy mu götürür yaşayıp göreceğiz.

***
Sevgili Can Dündar’ın ailemize katılması sevindirdi beni. Kendisine hoş geldin diyor, başarılar diliyorum.

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget