Türkiye Üzerinde Rabıta Gölgesi -2 : Bereketli Bir Vakıf


Rabıta bağlantılı Bereket Vakfı’nın bereketi bugün de sürüyor.
Vakfın kurucuları arasından maliye bakanları, banka müdürleri çıktı.

Bereketli bir vakıf

Mumcu, Rabıta kitabında, Rabıta ile bağlantılı vakıfları, dernekleri ve onların yöneticilerini sergiler.
Örneğin, Bereket Vakfı’ndan söz eder. Örneğin, Al Baraka Türk Özel Finans Kurumu’ndan söz eder. Bereket Vakfı’nın, Al Baraka Türk Özel Finans Kurumu’nun yönetim kurulu üyelerini sayarken Kemal Unakıtan’ın adına rastlarsınız. AKP’nin ilk Maliye Bakanı. O Unakıtan, iktidara gelir gelmez vergi affı çıkarmıştır. Aynı Kemal Unakıtan hakkında Al Baraka Türk yönetim kurulunda görev yaptığı dönemde “naylon fatura” düzenlediği gerekçesiyle hazırlanan bir fezleke Meclis’e sunulmuştur.

AKP üzerinde etkili isimler

Suudi Arabistan kökenli Muvvafaq Vakfı’nın başkanı ve kurucusu işadamı Yasin el Kadı da, Türkiye’deki şirketleri aracılığıyla Albaraka Türk’ün de ortakları arasında yer almıştır. Aynı Yasin el Kadı, ABD’yi hedef alan 11 Eylül 2001 terör saldırılarından sonra BM Güvenlik Konseyi’nin 28 Eylül 2001 tarihinde kabul ettiği 1373 sayılı kararla “El Kaide ve Taliban mensubu olan ya da bu örgütlerle bağlantılı kişiler ve kurumlar” listesine alınmıştır. BM’nin bu kararına dayalı olarak 2001’de çıkarılan Bakanlar Kurulu kararı ile Yasin el Kadı’nın Türkiye’de tüm para, mal, hak ve alacakları dondurulmuş, bu konuda yapılacak işlemler de Maliye Bakanlığı’nın iznine bağlanmıştır. Ancak, AKP döneminde Maliye Bakanı olan Kemal Unakıtan, Yasin el Kadı ile ilgili soruşturmaları yürüten Maliye Bakanlığı’nın bir başmüfettişini görevden almıştır.

Neredeyse bir kabine çıkardı

AKP kadrosunun iskeletini oluşturan Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı’na bağlı Birlik Vakfı yöneticileri arasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da bulunuyordu. Uğur Mumcu Rabıta kitabında, Turgut Özal’ın kardeşi Korkut Özal’ın Al Baraka Türk Özel Finans Kurumu Yönetim Kurulu üyeleri ile kurduğu kimi şirketlerden söz ettikten sonra “İspa Ticaret Sanayi ve Pazarlama Anonim Şirketi de Korkut Özal’ın bir başka şirketidir” der. Korkut Özal’ın bu şirketteki ortaklarını sayarken Hasan Kalyoncu’nun da ismine yer verir. Hasan Kalyoncu, Erdoğan’ın kurucusu olduğu Birlik Vakfı’nın, eski AKP’li bakanlar Abdülkadir Aksu, Ali Coşkun ve TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile birlikte Yüksek İstişare Kurumu üyeliği yapmıştır. Birlik Vakfı’nın kurucuları arasında AKP döneminde görev yapan başka isimler de göze çarpmaktadır:
“Azmi Ateş (AKP’den milletvekili oldu), Ahmet E. Bedük (Talim Terbiye Kurulu üyeliği), M. Bahaeddin Cebeci (Başbakanlık danışmanlığına getirildi, Abdullah Gül Cumhurbaşkanı olunca Çankaya’ya Başdanışman olarak atandı), Zeki Ergezen (Bayındırlık Bakanı oldu), İrfan Gündüz (AKP’den milletvekili oldu).”
Birlik Vakfı’nın Erdoğan ile birlikte kurucuları arasında yer alan ve gençlik yıllarında Talebe Teşkilatları Federasyonu Başkanlığı yaptığı bilinen Bilal Şahin’in adı, 2007’de İstanbul Şirinevler’de 5 yaşındaki Dilara Dumru’nun ölümüyle gündeme girmişti.
Gazetelere yansıyan haberlere göre, annesinin elinden tuttuğu Dilara Dumru, üstü mukavvayla kapatılmış bir logar çukuruna düşmüş, üstü kapatılmış derede yaklaşık 3 kilometre sürüklenmiş, boğulup ölmüştü.
Dilara’nın düştüğü logar, Tavukçu Deresi’nin ıslah edilmesine yönelik yapılan çalışmalar içindeydi. İhaleyi, AKP’li Kadir Topbaş’ın yönetiminde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İSKİ ihale etmiş, iş MVM adlı firmaya verilmişti. O da Güntek isimli firmayla taşeron olarak anlaşmıştı. Milyonlarca liralık hak ediş alan MVM şirketinin ortağı, Başkan Erdoğan ile birlikte Birlik Vakfı’nı kuran Bilal Şahin’di.

Sezer’in vetosu

Uğur Mumcu’nun Rabıta kitabında dile getirdiği Bereket Vakfı’ndaki isimlerden biri de, Adnan Büyükdeniz’dir. 2006’da AKP iktidarı tarafından Merkez Bankası Başkanlığı’na atanmak istenen Büyükdeniz’in Çankaya’ya gönderilen kararnamesi, dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından veto edilmişti. Mumcu’nun belirlemelerine göre, Bereket Vakfı’nda Topbaş ailesinden de isimler var: Ahmet Hamdi Topbaş, Osman Nuri Topbaş, Mustafa Latif Topbaş, Ali Eymen Topbaş. Bu açıdan bakıldığında Bereket Vakfı, AKP dönemi kadroları açısından çok bereketli bir vakıftır...

Banka genel müdürleri vekiller ve seçilmiş kişilik

Uğur Mumcu, Rabıta kitabında, Al Baraka Türk’ün yönetim kurulunda yer alan isimleri yazarken Zeki Sayın’dan da söz eder. O Zeki Sayın, AKP iktidara gelir gelmez, Türkiye’nin en büyük bankalarından biri olan Ziraat Bankası’nın başına genel müdür olarak atanmıştır. Zeki Sayın, daha sonra tasfiye edilen Emlak Bankası Yönetim Kurulu Başkanlığı’na da getirilmiştir.

Uğur Mumcu, Rabıta kitabında, Al Baraka Türk’ün kuruluş aşamasında görev yapan Korkut Özal’dan söz eder. Eski Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın kardeşi olan Korkut Özal, bugün Türkiye’yi yöneten Recep Tayyip Erdoğan için Başbakan olduktan sonra “o seçilmiş bir kişiliktir” diyen Korkut Özal’dır. Mumcu, ANAP iktidarı döneminde Turgut Özal’ın, Bakanlar Kurulu’ndan çıkardığı “İslam Kalkınma Bankası’na vergi muafiyeti hakkındaki kanun tasarısı”nı yasalaştırdığına da dikkat çekerek Korkut Özal’ın ilişkilerinden söz ederken şöyle der: “Korkut Özal’ın Suudi Arabistan Krallığı’ndaki ‘itibarı’ yerindedir. Sık sık Riyad’a gidip gelir. Bu gidiş gelişlerinin birinde İslâm Kalkınma Bankası’nda bir müşavirlik görevini de koparmıştır. Daha önce aynı görevde bulunan, bir Türk Profesördür. Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş... Korkut Özal bu görevi Prof. Yalçıntaş’tan devralmıştır.”

Gül’ün hocası

2002 yılında AKP’den İstanbul Milletvekili seçilecek olan Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş, bugün Cumhurbaşkanı olan Abdullah Gül’ün “hoca”larındandır. Bilindiği üzere, Abdullah Gül’ün İslam Kalkınma Bankası uzmanlığı da, Nevzat Yalçıntaş’ın danışmanlık yaptığı dönemlere rastgelir. Abdullah Gül’ün bir başka “hoca”sı, İlim Yayma Vakfı, İslami İlimler Araştırma Vakfı yöneticilerinden, yakın geçmişte ölen Prof. Sabahattin Zaim de, aynı dönemlerde “İslam Kalkınma Bankası Yöneticilerini Seçme ve Değerlendirme Komitesi üyeliği’” yapmıştı.
Abdullah Gül’ün hocaları Nevzat Yalçıntaş ve Sabahattin Zaim, yıllar sonra AKP kadrosunun iskeletini oluşturan Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı’nın (TGTV) da kuruculuğunda birlikte olacaklardır. TGTV kurucuları arasında, Faysal Finans’ın Türkiye’deki kurucu ortaklarından Ahmet Tevfik Paksu, eski Milli Türk Talebe Birliği’nin genel başkanlarından Rasim Cinisli, AKP döneminin Sanayi ve Ticaret bakanlarından Ali Coşkun, eski İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, bugün TBMM Başkanı olan Cemil Çiçek, kapatılan RP’nin Kültür Bakanı İsmail Kahraman, Al Baraka Türk özel finans kurumunun ilk ortaklarından Korkut Özal ve eski iş ortağı Hasan Kalyoncu ve bugün AKP Milletvekili olan, eski Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu gibi isimler bulunuyordu.

Siyasetçi yetiştiren çatı

TGTV; AKP’ye siyasetçi yetiştiren bir çatıydı adeta. Yine TGTV’ye bağlı Ensar Vakfı’ndan eski İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Açıkalın, İlim Yayma Cemiyeti’nden Hayati Yazıcı (şimdi Gümrük ve Ticaret Bakanı), İnsanlığa Hizmet Vakfı’ndan Hikmet Özdemir, Dayanışma Vakfı’ndan Süleyman Gündüz, Ankara Kültür ve Eğitim Vakfı’ndan Ali Yüksel Kavuştu, Hayra Hizmet Vakfı’ndan eski İstanbul Belediyesi Yol Bakım-Onarım Müdürü Zülfü Demirbağ, Gençleri Evlendirme ve Mehir Vakfı’ndan Halil Ürün, Hak-İş’ten Hüseyin Tanrıverdi ve Agah Kafkas AKP’den milletvekili seçilmişlerdi.

Türkiye Üzerinde Rabıta Gölgesi -1 
 Türkiye Üzerinde Rabıta Gölgesi -2 : Bereketli Bir Vakıf
  Türkiye Üzerinde Rabıta Gölgesi 3 : Bir başka bereketli vakıf 
 Türkiye üzerinde Rabıta gölgesi 4 : Rabıta bağlantılı İmamlar

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget