Osmanlı'yı batıran imtiyaz ve iltizam geri geldi!..

AKP ik­ti­da­rı bir se­çi­mi da­ha ka­za­na­bil­mek uğ­ru­na, Cum­hu­ri­ye­t’­in 80 yıl­lık bi­ri­ki­mi­ni ade­ta ho­var­da bir mi­ras­ye­di gi­bi sa­tı­yor.
Son ola­rak İs­tan­bul Bo­ğa­zı­’n­da­ki 2 köp­rüy­le 8 oto­yol, 25 yıl­lık sü­rey­le bir gi­ri­şim gru­bu­na iha­le edil­di.
İha­le­yi ka­za­nan grup­ta Ma­lez­ya Hü­kü­me­ti­’nin res­mi ya­tı­rım fo­nu da yer al­dı.
Bu de­mek­tir ki, Türk hal­kı­nın Bo­ğaz Köp­rü­le­ri ve oto­yol­lar­dan ge­çer­ken öde­di­ği pa­ra­la­rın önem­li bir bö­lü­mü, bun­dan böy­le Ma­lez­ya­’ya gi­de­cek!
Oy­sa bu ge­lir­ler, da­ha ön­ce dev­le­ti­mi­zin ka­sa­sı­na gi­ri­yor­du.
Böy­le­ce AKP, al­tın yu­murt­la­yan dev­let ta­vu­ğu­nu ken­di eliy­le kes­miş ol­du.
Bu­nu da gü­nü kur­tar­mak, büt­çe açık­la­rı­nı ka­pa­yıp, se­çim­ler­de pa­ra sa­ça­bil­mek için yap­tı.
Ama bu kez, bal­ta­yı ta­şa vur­du!
Zi­ra ta­raf­sız uz­man­lar, ör­ne­ğin Gün­gör Uras, son iha­le­le­rin “ö­zel­leş­tir­me­” de­ğil, Os­man­lı­’yı ba­tı­ran “im­ti­ya­z” ve “il­ti­za­m” ol­du­ğu­nu öne sü­rü­yor.
* * *
Pe­ki ne­dir im­ti­yaz ve il­ti­zam?
Ön­ce im­ti­yaz­dan baş­la­ya­lım.
İm­ti­yaz, dev­le­tin hiz­met­le­rin­den sağ­la­nan ge­lir­le­rin, bir be­del kar­şı­lı­ğın­da, özel ki­şi ve­ya ku­rum­la­ra dev­re­dil­me­si­dir.
İl­ti­zam ise, dev­le­te ait bir ge­lir kay­na­ğı­nın (ba­zı ver­gi­le­rin) bir be­del­le ve be­lir­li bir sü­re için sa­tıl­ma­sı­dır.
Bo­ğaz köp­rü­le­ri ve oto­yol­lar­dan sağ­la­nan ge­lir­le­rin özel gi­ri­şim gru­bu­na dev­ri, iş­te bu ne­den­le özel­leş­tir­me de­ğil,
im­ti­yaz ve il­ti­zam ola­rak de­ğer­len­di­ri­li­yor.
Çün­kü bun­lar, do­ğal ve­ya tek­no­lo­jik te­kel kap­sa­mı­na gi­ri­yor.
Köp­rü­ler ve oto­yol­la­rın ya­nı sı­ra, Türk Te­le­kom, elek­trik da­ğı­tım hiz­met­le­ri ve kıt bu­lu­nan de­ğer­li ma­den­ler sa­tı­lın­ca, te­kel hak­kı dev­let­ten, özel ki­şi ve­ya ku­rum­la­ra ge­çi­yor.
Ay­nı şe­kil­de Mil­li Pi­yan­go, Spor To­to ve İd­d­aa gi­bi iş­let­me­le­rin sa­tış­la­rı da, im­ti­yaz ve il­ti­zam ola­rak de­ğer­len­di­ri­li­yor.
Bu iki söz­cük, tıp­kı Os­man­lı İm­pa­ra­tor­lu­ğu­’nun çö­küş dö­ne­min­de ol­du­ğu gi­bi, dev­le­tin içi­ne düş­tü­ğü ça­re­siz­li­ği de yan­sı­tı­yor.
* * *
Baş­ba­kan Er­do­ğan, pa­di­şah­lar­dan her za­man hay­ran­lık­la söz edi­yor ama, im­ti­yaz ve il­ti­za­mın, ku­ru­lu­şun­dan iti­ba­ren Os­man­lı İm­pa­ra­tor­lu­ğu­’nun ba­şı­na na­sıl bü­yük bir be­la ol­du­ğu­na hiç de­ğin­mi­yor.
He­men be­lir­te­yim, dev­le­ti bu be­la­dan, Er­do­ğa­n’­ın unut­tur­ma­ya ça­lış­tı­ğı Cum­hu­ri­yet ve onun ku­ru­cu­su Ga­zi Mus­ta­fa Ke­mal Ata­tür­k’­le, ar­ka­daş­la­rı kur­tar­dı.
Hem de ro­man­la­ra, film­le­re ko­nu ola­bi­le­cek müt­hiş bir mü­ca­de­ley­le.
* * *
Cum­hu­ri­ye­tin ka­za­nım­la­rı­nı mi­ras­ye­di gi­bi sa­tan AK­P’­yi ger­çek­ler­le yüz­leş­ti­ren açık­la­ma­yı, İs­tan­bul Sa­na­yi Oda­sı Baş­ka­nı Ta­nıl Kü­çük yap­tı.
Kü­çük “Ül­ke­nin üre­tim ka­pa­si­te­si­ni artır­mak, sa­na­yi­si­ni da­ha güç­lü ha­le ge­tir­mek ge­re­ki­yor. Ama ne ya­zık ki ra­kam­lar, Tür­ki­ye sa­na­yi­si­nin kan kay­bet­ti­ği­ni gös­te­ri­yor!” de­di.
İs­tan­bul Sa­na­yi Oda­sı Baş­ka­nı, sa­na­yi­leş­me yo­lu­na bir­lik­te çık­tı­ğı­mız ba­zı ül­ke­le­rin bi­zi hız­la geç­ti­ği­ni, Tür­ki­ye­’nin ise ima­lat sa­na­yii kat­ma de­ğe­ri en yük­sek ül­ke­ler lis­te­si­nin dı­şın­da kal­dı­ğı­nı söy­le­di.
* * *
Ta­nıl Kü­çü­k’­ün ko­nuş­ma­sı, ade­ta bir ders ni­te­li­ğin­de.
Bu eleş­ti­ri­den an­lı­yo­ruz ki Baş­ba­kan Er­do­ğa­n’­ın AK­P’­si, 10 yıl­lık ik­ti­da­rı bo­yun­ca eko­no­mi­de ya­pı­sal dö­nü­şü­mü sağ­la­ya­ma­mış.
Sa­na­yi­de üre­ti­mi ve ka­li­te­yi art­ır­mak için zo­run­lu olan AR-GE ve ino­vas­yo­na ge­re­ken öne­mi ver­me­miş. Üç­lü pa­tent ko­nu­sun­da ge­liş­miş ül­ke­le­rin çok ge­ri­sin­de kal­mış.
Av­ru­pa­’da son sı­ra­la­ra düş­müş.
* * *
AK­P’­nin ön­de ge­len­le­ri, 40 mil­yar do­lar ci­va­rın­da özel­leş­tir­me yap­mak­la övü­nü­yor.
Ama bu pa­ra­la­rın, iş­siz­lik baş­ta ol­mak üze­re di­ğer sos­yal so­run­la­rı çö­ze­cek olan üre­ti­me git­me­di­ği gö­rü­lü­yor.
Pe­ki ne­re­ye gi­di­yor?
Tay­yip Er­do­ğa­n’­ı pa­di­şah yet­ki­siy­le do­na­ta­cak Baş­kan­lık kol­tu­ğu­na otu­ra­bil­me­si için ne­re­ye git­me­si ge­re­ki­yor­sa, ora­ya gi­di­yor.
İm­ti­yaz ve il­ti­za­ma bu ne­den­le dört el­le sa­rı­lı­yor!

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget