MKE'ye yazık ediyorlar - Saygı Öztürk

Makine ve Kimya Endüstri (MKE) Kurumu üzerinde büyük oyunlar var. Silah ve mermi üretiminde önemli noktalara gelindi şimdi işin içine özel sektör sokulmaya, Emniyet ise yerli mermi yerine yabancı ülkelerden “daha ucuz” diye mermi almaya başladı.

MKE’nin Ankara’da Gazi semtinde Fişek Fabrikası bulunuyor. Silahlı Kuvvetlerin, Emniyetin mermi ihtiyacı bu fabrika tarafından karşılanıyordu. Öteden beri hep yurtdışından mermi almak isteyenler, ilk kez bu yıl amaçlarına ulaştı. “MKE’nın mermisi pahalı” denilip, İtalya’dan 20 milyon adet ithal edilen merminin yarısı getirildi. Kısacası, Emniyet de, mermi ihtiyacı için dışa bağımlı hale geldi…

MKE: Mermiler zamanında önce verildi
Şimdi, Türkiye’de üretilmeyen “ucu kesik” mermi olarak bilinen mermileri ithal etmek istiyorlar. Çünkü o mermi Türkiye’de yok. Gerekçe olarak “bu mermiler daha etkili” deniliyor. Yabancılar böyledir, Türkiye’de üretilen ürünü ucuza verirler, üretilmeyenlere talip olduğunuzda fiyatlar katlanır ve o indirim oranından daha fazla gelir elde edilir.

Emniyet yetkilileri, “MKE bize mermileri zamanında vermiyor” gerekçesiyle, tam iki yıldır polislere her yıl yaptırılması gereken 50’şer mermi atışını yaptırmıyor. Ancak, bu duruma MKE yetkilileri itiraz ediyor, “Biz, sözleşmemize göre zamanında mermi ihtiyacını karşıladık. Amaç, yurtdışından mermi ithal etmekti. Amaçlarına ulaştılar” diyorlar. MKE yetkilileri, ısrarla Türkiye’de üretilen merminin, ithal mermiden kalite yönünden hayli üstün olduğunu üstüne basa basa belirtiyorlar.

Silahlı Kuvvetlerin, Emniyetin silah mühimmatını karşılamak üzere kar amaçlı değil, görev amaçlı kurulmuş fabrikamız varken, pahalı diye oradan mermi almamak, üstelik de “zamanında mermi verilmiyor”u gerekçe göstermek Emniyet’e bir şey kazandırmaz.

Üretim kapasitesinin 150 milyon adet mermiye çıkarıldığını öğreniyorum. MKE mermileri İsviçre’sinden, Belçika’sına, Suudi Arabistan’ından, Katar’a, Yemen’e, Tunus’a kadar değişik ülkelere ihraç ediyoruz. Devletin kuruluşu varken, mermiyi “ucuza alacağız” diye Emniyet yetkililerinin İtalya’dan almasının nedenleri çok iyi araştırılmalı. Kalite, fiyat sorunları varsa bunlar masaya oturulup konuşulmalıydı. Ancak, Emniyet kararını vermiş geri adım da atmaya niyeti yok…

MKE çalışanları zoru başardı ama…
Atatürk tarafından 1935 yılında Kırıkkale’de kurulan 12 fabrikadan birisi de MKE Silah Fabrikasıdır. Almanya’dan alınan patentlerle iç ve dış piyasaya silah üretildi. 2009 yılında MKE mühendisleri, teknisyenleri, işçileri “JMK Boru -12” isimli uzun menzilli keskin nişancı tüfeği üretti. Yüzde 100 yerli malı olan bu silah, 1.200 metreden nokta hedefi vurabiliyor. Silah fabrikasının ilk patentli ürünü olan silah, yarışmada performans, atış ve isabette dünya birincisi oldu. Bu silah 11 bin liradan Jandarmaya satıldı ve özel harekat timlerinin kullandığı silah, SAT komandoları ve Hava Kuvvetleri için de üretilecek.

İşte, böyle bir silah üretilmiş olması, MKE Silah Fabrikası çalışanlarının özgüvenlerini daha da artırdı. Modern Piyade Tüfeği’ni Savunma Sanayi Müsteşarlığı adına yaptılar. Silah tamamlandı, testleri yapıldı. Türk Mühendislerinin ürettiği silah 41 ayrı kriterin tamamından geçti. Tam 16 bin mermi atış yapıldı. Hiçbir sorun çıkmadı.

MKE’nin başardığına, özel sektörü sokuyorlar
Silahın bazı malzemeleri özel bir şirket aracılığıyla alınıyor. Silah sektörüyle ilgisi olmayan, ancak yanlarında Savunma Sanayi Müsteşarlığı, MKE’de daha önce önemli görevlerde bulunmuş kişiler bu şirketin yönetim kurulu üyeliği, danışmanlığını yapıyor. Yani, MKE yönetimin üzerinde bir baskı unsuru olarak görülüyor.

Üretilen silahla ilgili tezgah 300 bin dolara alınabilecekken, bu şirket 600 bin dolara satıyor. Keşke, iş hep böyle olsaydı. Şimdi farklı bir noktaya gidiyor. Yeni silahın yapılması hükümete yakınlığı ile bilinen grubun şirketine verilmek isteniyor. Artık işi o kadar ileriye götürmüşler ki, fabrikanın girişi yasak olan yerlerinde, özel şirketin elemanları “alt yüklenici” adı altında üst makamlardan gelen talimatlarla gizli bölümlere de rahatlıkla girip çıkıyorlar. İnanın mühendisi, teknisyeni, işçisinin içi kan ağlıyor…
Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, Milli Piyade Tüfeği ile ilgili MKE Kurumu’nun tüm çalışmalarını tamamladığını, tasarım anlamında desteğe ihtiyacı olduğu için projenin özel sektöre indiğini belirtiyor. Yani “hatırlı firma” üretim kısmında da görev alacak. Seri üretimde 2013 yılında başlayacak.
Bu önemli projeyi hayata geçirmeye hazır bir MKE varken, mühendisi, teknisyeni, işçisi başarmışken, özel sektör niçin devreye sokulur? Murat Bayar bilsin ki, MKE yetkilileri buna şiddetle karşı. Ancak, onlar bu kadarını söyleyebiliyor.

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget