Bu mu örnek ülke?

AİHM Türkiye yorgunu Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin insan hak ve özgürlükleri alanında 'örnek' gösterildiğini savunsa da yaşananlar tersini söylüyor. Hak ihlallerinde başı çeken Türkiye AİHM'i en çok yoran ülke oldu. Basın özgürlüğünde Eritre'den bile geride olan Türkiye'de 105 gazeteci tutuklu.
 Başbakan Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin insan hak ve özgürlükleri alanında “örnek” gösterildiğini savunsa da yaşanan “örnekler”, haklar konusunda özürlü bir ülkeye işaret ediyor. Türkiye’den hak ihlalleri nedeniyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) yapılan başvurular, mahkemeye giren dosyaların yüzde 12’sini oluşturuyor ve bekleyen dosya sayısı 16 bin 850. 105 gazetecinin tutuklu olduğu Türkiye, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün (RSF) yayınladığı Basın Özgürlüğü listesinde 148. sırada yer aldı. Son bir yılda Türkiye, 10 Aralık 1948 yılında yayınlanan İnsan Hakları Evrensel Bildirgesini ilk onaylayan ülkeler arasında yer alsa da yaşanan süreçte bildirgenin dayanağını oluşturan beyennameyi yaşama geçiremeyen ülkeler arasında yerini aldı.
Başbakan Erdoğan’ın İnsan Hakları Günü nedeniyle yayınladığı mesajda, “İnsan hakları ve demokratikleşme alanında bölgemiz başta olmak üzere dünya çapında önemli değişikliklerin yaşandığı günümüzde, Türkiye’nin örnek gösterilen ülkelerden biri olması gurur vericidir” dediği Türkiye’nin hak ve özgürlükler alanındaki karnesinde öne çıkan uygulamalar şöyle:

AİHM Türkiye yorgunu:
 Türkiye, AİHM’e en fazla sayıda başvuran ülke ve hakkında en çok ihlal kararı verilen ülkeler sıralamasında öne çıkıyor. 30 Eylül 2012 itibariyle Türkiye aleyhine AİHM’e yapılan başvuru sayısı 16 bin 850. Bu sayı taraf ülkelerce AİHM’e yapılan toplam başvuru sayısının yaklaşık yüzde 12.1’ini oluşturuyor. Türkiye’den başvurulup da karara bağlana 2 bin 552 dosya ise uygulama bekliyor. İlk sıradaki Rusya’dan AİHM’e başvuru sayısı ise 30 bin 950. Bu da toplam başvuruların yüzde 22’sini oluşturuyor.
Kalemler tutsak: 
Tutuklu Gazetecilerle Dayanışma Platformunun değerlendirmesine göre şu anda cezaevlerinde tutuklu gazeteci sayısı 105. Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün (RSF) Dünya Basın Özgürlüğü listesinde Türkiye 10 sıra daha gerileyerek, 148. sırada yer aldı. Gazetecileri Koruma Komitesi’nin Türkiye raporunda,Türkiye’de demir parmaklıklar ardında olan gazetecilerin sayısının İran, Eritre ve Çin gibi baskıcı ülkelerden daha fazla olduğu raporlaştırıldı. Yayını durdurulan gazete ve dergi sayısı 17 olarak belirlenirken, 564 adet yayına (kitap, takvim, afiş, broşür, poster) el konuldu. Erişime engellenen internet sitesinin sayısı ise 22 bin 536 olarak kayıtlara geçti.
Özel görevli mahkemeler: 
Her türlü farklı düşünceyi cezalandırma yoluna giden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 250-251-252. maddelerle görevli ve yetkili ağır ceza mahkemelerine yoğun tepkiler üzerine yerlerine aynı yetkilere sahip yalnızca adı değiştirilen Terörle Mücadele Mahkemeleri kuruldu. Mahkemelerin tartışmalı uygulamalarının dayanağını oluşturan Terörle Mücadele Yasası’nın değiştirilmesi konusunda ise bir arpa boyu olumlu ilerleme sağlanamadı.
Düşünme de ifade de etme: 
İnsan Hakları Derneği’nin verilerine göre 2012 yılında ifade özgürlüğü kapsamında 301 kişi hakkında toplam 908 yıl 2 ay 8 gün hapis cezası verildi.
Faili meçhuller: 
İnsan Hakları Derneği’nin verilerine göre, bu yıl ekim ayına kadar çıkan çatışmalarda, 185 asker, polis ve korucunun şehit oldu, 224 PKK militanı ile 16 sivil yaşamını yitirdi. İHD Başkanı Öztürk Türkdoğan, 30 Kasıma kadar rastgele ateş açılması sonucu 35 kişinin güvenlik güçlerince öldürüldüğünü ve aynı dönemde 19 faili meçhul cinayet işlendiğini bildirdi. Cezaevlerinde 13’ü Şanlıurfa Cezaevinde yanarak olmak üzere 69 kişi, gözaltı merkezlerinde ise 9 kişi şüpheli biçimde yaşamını yitirdi. Kasım sonuna kadar 506 kişi işkence ve kötü muameleye maruz kaldığı gerekçesiyle Türkiye İnsan Hakları Vakfı’na başvurdu. İşkenceden vazgeçmediler: Kasım ayı sonuna kadar Türkiye İnsan Hakları Vakfı’na yapılan işkence ve kötü muamele başvuru sayısı 506 olarak kayıtlara geçti. İHD’nin verilerine göre ise 2012 yılının ilk on ayında işkence gördüğünü belirten kişi sayısı 397.
Biber gazını tatmayan kalmadı: 
Hükümet aleyhine yapılacak gösterilere izin verilmezken, gerçekleştirilen miting ve toplantılara ise polisin orantısız güç kullanımları damgasını vuruyor. Son bir yıl içerisinde demokratik hak olan toplantılara yapılan müdahalelerde aralarında Metin Lokumcu’nun da bulunduğu 4 kişi yaşamını yitirirken, yaklaşık 600 kişi yaralandı. İHD verilerine göre bu müdahalelerle 6 bin 529 kişi gözaltına alınırken, bunlardan bin 831 tutuklandı.
Cezaevlerinde yatacak yer yok: 
Cezaevlerinde 35 bin 432’si tutuklu, 89 bin 668’i hükümlü olmak üzere toplam 125 bin 100 kişi bulunuyor. Hükümetin üçüncüsünü çıkarttığı yargı paketine rağmen tutuklu sayılarında azalma olmaması da dikkat çekiyor. Adalet Bakanlığı, 2013 yılı için 36 cezaevinin, 2014’te 41, 2015 yılında ise 33 cezaevinin daha hizmete sokulmasını hedefliyor. Yaklaşık 800 öğrencinin cezaveinde olduğu belirtiliyor. Ankara’daki tıp fakültesi 13 öğrenci 6 aylık tutukluluklarının ardından serbest bırakıldı. İddianamede “Silahlı terör örgütü” olarak nitelenen Redhack üyeliği suçlamasıyla ise 9 ay boyunca tutuklu kalan 3 öğrenci de ancak geçen hafta tahliye edilebildi.
KCK tutuklamaları: 
İHD ve TİHV’in çalışmalarına göre, KCK operasyonlarıyla 2012 yılının ilk 11 ayında 2 bin 194 kişi gözaltına alınırken 912 kişi tutuklandı. Bu sayı geçen yıl 2 bin 47 gözaltı, 836 tutuklama şeklinde olmuştu.
Uludere’de gözyaşı dinmedi: 
Geçen yıl Aralık ayı sonunda Uludere’de köylülerin savaş uçaklarıyla harekatı sonucunda çoğu çocuk 34 kişinin yaşamını yitirdiği soruşturmada somut bir ilerleme olmazken sorumlulara ulaşılamadı.
Kadına şiddet durmuyor:
Kadın cinayetleri ve kadının insan haklarına yönelik ihlaller her geçen gün hız kazanıyor. Son olarak Konya’da katledilen Gülşah öğretmenle birlikte son bir yılda 148 kadın öldürülürken, 209’u yaralandı. 129 kadın tecavüze uğrarken, 124 kadın da cinsel tacize maruz kaldı.

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget