Dershaneler Kapatılırsa - Kürşat Başar

Bizim çocukluğumuzdan beri dershaneler sorunu konuşulur. Ama eğitim sisteminde bir denge sağlanamadığı ve her zaman aileler belli okulları tercih ettikleri için dershane gerçeği giderek büyüdü ve önemli bir sektör halini aldı.
Sınavlar aslında müfredata dayalı sorulardan oluşsa da öğrenciler derste öğrendiklerine ve kendi çalışmalarına güvenmiyor ve dershaneye gitmeyi neredeyse bir zorunluluk olarak görüyor.
Çünkü test şeklindeki sınavlar aslında tamamen bir başkasını geçebilmekle ilgili bir yarış.
Kaç kişinin önüne geçebileceğiniz bütün geleceğinizi biçimlendiriyor.
Bu nedenle de aileler çocuklarını yıllar boyunca büyük fedakârlıklara da katlansalar dershanelere göndermeye çalışıyor.
***
Çocuklar sosyal hayata katılacakları, hobilerini, yeteneklerini geliştirecekleri etkinliklere ayıracakları zamanı da dershanelere ve test çözmeye ayırıyor.
Bu sistem gerçekten bir şey öğretiyor mu yoksa test tekniğini mi geliştiriyor emin değilim.
Örneğin yarışma programlarında izlediğim üniversiteli ya da yeni üniversiteyi bitirmiş gençlerin sorulara yaklaşımını görünce bu durum iyice ortaya çıkıyor.
Yarışmacılar, bilerek değil, tamamen mantıksal bir akıl yürütmeyle ya da seçenekleri bir biçimde eleme sistemiyle cevap veriyorlar.
Şimdi dershanelerin kapatılması ya da üniversiteye çevrilmesi gündemde. Sanıyorum bunun için bir yıl gibi bir süre verilmiş durumda.
Birçok dershane bunun mümkün olamayacağını, çünkü okula dönüştürmek için ellerindeki imkânların yetersiz kaldığını söylüyor.
***
Ama bundan önemlisi, dershaneler gerçekten kapatılırsa ne değişecek?
Aileler yine belli okullara çocuklarını göndermek isteyecek. Yine belli okullar ötekilerden iyi puan alacak bitirme sınavlarında. Bu durum nasıl dengelenecek?
Dershaneler olmayınca özel ders sistemi yeniden mi devreye girecek?
Buna da ancak belli ailelerin parası yeteceğinden, çocuklar evlerde gizli dershaneler gibi toplanıp beş, altı kişi mi ders alacak?
Sınav ve temel olarak da eğitim sistemi toparlanmadıkça, sürekli teknik değişiklikler yapılırken içerikle kimse ilgilenmedikçe dershanelerin kapatılması istenen sonucu verebilir mi?

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget