Cumhuriyet sevdası sınır tanımadı

Alanı dolduran binlerce vatandaş, Anıtkabir'e ulaşmak üzere Kızılay ve Tandoğan alanına yürüyüşe geçti

Cumhuriyet sevdası sınır tanımadı
Cumhuriyet Halk Partisi, İşçi Partisi ve 40'a yakın sivil toplum örgütü, Ankara Valiliği'nin yasaklama kararına rağmen Ulus'taki ilk Meclis önünden Anıtkabir'e yürüdü. Yürüyüşe polis biber gazı ve tazyikli suyla müdahalede bulunsa da yurttaş barikatları aşarak Ata'sının huzuruna çıktı.
Cumhuriyet Bayramı nedeniyle Ulus Meydanı'nda düzenlenen yürüyüş polisin müdahaleleriyle oldukça sıkıntılı gerçekleşti. Alanı dolduran binlerce vatandaş, Anıtkabir'e ulaşmak üzere Kızılay ve Tandoğan alanına yürüyüşe geçti. Ancak polisin sert müdahalesi gecikmedi. Bunun üzerine 1. Meclis'in önünde toplanan kalabalık 10. Yıl Marşı'nı söyleyerek ve sloganlar atarak, polisin müdahalesini protesto ettiler. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'da yurttaşlarla birlikteydi.
Polis, Birinci Meclis’in bulunduğu Cumhuriyet Bulvarı’nı trafiğe kapattı. Kalabalık Sıhhıye meydanına kadar uzanadı. Yurttaşların elinde sadece Türk bayrağı ve Atatürk posterleri vardı.
Birinci Meclis önünde düzenlenen Cumhuriyet Bayramı etkinliği için Ulus'taki Atatürk anıtı önünde toplanan kalabalığa katılmak isteyen bir grup, Cumhuriyet Bulvarı'ndan alana giriş yapmak istedi. Bunun üzerine polisle grup arasında arbede yaşandı. Polis gruba, biber gazı ve gaz bombasıyla müdahale edildi.
Barikat yıkıldı
Polisin tüm engellemelerine rağmen Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün huzuruna çıkmak isteyen yurttaş amacına ulaştı. Polis barikatlarını yıkan coşkulu kalabalık Ata'sının huzuruna çıktı.
Yürüyüş sırasında davul ve zurna eşliğinde halay çeken gruptakilerin yerdeki mavi kapakları da topladıkları görüldü. Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla AKM'de yapılan kutlama kapsamında gösteri yapan Türk yıldızları da vatandaşlar tarafından sık sık alkışlandı.
Anıtkabir'e ulaşan ve Atatürk'ün mozolesini ziyaret eden kalabalık daha sonra avluda toplandı. Anıtkabir'deki nöbet değişimi sırasında askerleri uzun süre alkışlayan yurttaşlar, ''En büyük asker bizim asker'' sloganı attı. İstiklal Marşı ile çeşitli marşlar söyleyen ve sloganlar atan kalabalık, daha sonra Anıtkabir'den ayrıldı.

Polis yaşlı çocuk dinlemedi
Polis Cumhuriyet Bayramı'nı kutlamak isteyen yurttaşa nefes aldırmadı. Biber gazıyla başlayan müdahale tomalardan sıkılan tazyikli suyla devam etti. Alanki çok sayıda çocuk, kadın ve yaşlı yurttaşlar da polisten payına düşeni aldı
ADD Başkanı Tansel Çölaşan biber gazı sıkılması sonucu zor anlar yaşadı.
Jammer'lar devrede
Yürüyüşün yapıldığı alanda polis 'jammer'lar aracılığıyla iletişimi tamamen kesti. Alanda görev yapan muhabirler yayın kuruluşlarıyla iletişimi güçlükle sağlındı. Ayrıca polisin canlı yayın araçlarına da su sıkması dikkatlerden kaçmadı.

Sloganlar atıldı
”Mustafa Kemal’in askerleriyiz”, ”Tam bağımsız Türkiye” sloganları atan, ellerinde Türk bayrakları ve Atatürk posterleri taşıyan grubun Atatürk heykeli önünde Atatürk bulvarına inmesiyle yol tamamen trafiğe kapandı.

İdris Naim Şahin havadan izledi

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, bir helikopterle, yürüyüşü ve alınan önlemleri havadan denetledi.


 Yürüyüşe gelenler engellendi
CHP Genel Başkan Yardımcısı Adnan Keskin, Denizli programı sonrası Ankara'ya hareket etmeden yaptığı yazılı açıklamada, Ankara'da yarın gerçekleştirecekleri 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri için illerden gidecek otobüslerin engellendiğini söyledi.
Keskin, açıklamasında şunlara yer verdi:
''Cumhuriyet Bayramı kutlamalarının içini boşaltanlar ve halkın coşkusundan korkanlar yasakçı zihniyetinin halkasına bu kez faşist uygulamalarını ekleyerek, insanlarımızı korkutarak sindirmeye yönelmişlerdir. Bu yöntemi uygulayanlar ileride yaptıklarının da hesabını vereceklerdir. Türk tarihinde demokrasiye ve cumhuriyete ihanetin sorumlusu olarak geçecek ve alın kiri olarak yerlerini alacaklardır. Tüm sorumluları ve valileri uyarıyoruz. Cumhuriyet kutlamalarının üzerinden ellerinizi çekin. Hangi yasaklamayı getirirlerse getirsinler Cumhuriyet Bayramı'nı Ankara'da, Ulus'ta halkın da katılımıyla en coşkulu şekilde kutlayacağız. Estirilen bu faşizm rüzgarını da geri püskürteceğiz.''

İnce: 81 ilden yola çıkan otobüsler engellendi
CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce de bugün yapılması planlanan "Cumhuriyet Yürüyüşü"ne ilişkin TBMM'nin Dikmen kapısında yaptığı basın açıklamasında 81 ilden yola çıkan otobüslerin engellendiğini belirtildi.
Türkiye'nin demokratik bir hukuk devleti olduğunu ve buna inandıklarını dile getiren İnce, "Burada yaşanan bir demokrasi cinayetidir, anayasal bir suçtur. Seyahat özgürlüğünü engellemek anayasal bir suçtur. Bu Yüce Divan'lık bir suçtur. Bugün bunu verenler, yarın bunun hesabını vereceklerdir" diye konuştu.
İnce, şunları kaydetti:
"Şunu göstermiştir ki milletten korkuyor AKP, bu, korkunun bir eseridir. Suriye'de muhaliflerin silah kullanması serbest, Türkiye'de muhaliflerin yürümesi yasaktır. 'Engelleyin genelgesi'ni tanımıyoruz. AKP'nin bu faşist yaklaşımlarını şiddetle kınıyoruz ve onlara sokaklarda, meydanda, parlamentoda pabucun pahalı olduğunu göstereceğiz."

Sivil toplum örgütlerinden ortak açıklama
Öte yandan dün Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Genel Merkezi'nde ortak basın açıklaması yapan bazı sivil toplum örgütleri de Ankara'ya gelecek üyelerinin seyahatinin engellendiğini ifade edildi.
Basın açıklamasında konuşan ADD Genel Başkanı Tansel Çölaşan, Ankara'ya gelerek kutlamaya katılmak isteyenlerin seyahat hakkının kısıtlandığını söyledi. Çölaşan, ''Ortada bir suç yok. Hukuk devletinde böyle bir işleme tevessül etmek tek başına suçtur'' dedi.
Birleşik Kamu İş Genel Başkanı İsmail Tutoğlu da diğer şehirlerden gelecek üyelerinin İçişleri Bakanlığı'nın tebligatıyla engellendiğini söyleyerek, ''Bu durum bizi daha da güçlü kılmaktadır. Demek ki iktidar bu durumdan rahatsızdır'' diye konuştu.
Cumhuriyet Kadınları Derneği Genel Başkanı Şenal Sarıhan ise önlerine getirilen yasağın, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası'na aykırı davranıldığı yönünde olduğunu anlatarak, ''Oysa aynı yasada geleneksel etkinliklerin yapılması konusunda herhangi bir izne gereksinim olmadığı hükme bağlanmış durumdadır. Şu anda yasaların ihlalinden söz etmek mümkünse bu ihlali ne yazık ki İçişleri Bakanlığı ve Valilik makamları yapmaktadır'' ifadesini kullandı.
Etiketler:

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget