'Atatürk Yolu' niçin kısaltıldı, tebelası niçin kaldırıldı biliyor musunuz?


Atatürk, Boğazlıyan ilçesi, Osmanpaşa kasabası üzerinden 15 Ekim 1924 tarihinde Yozgat’a geldi. Atlarla, at arabalarıyla, kağnılarla, yürüyerek gelen binlerce Yozgatlı Atatürk’ü karşıladı. Coşkuyla karşılanan Atatürk, karşılayanlara teşekkür konuşması yaparken Yozgat tarihine geçen şu sözleri söyledi:

“Ünlü süvarileri harp meydanlarında kahramanca dövüşen, Türk yiğitlerinin harman olduğu diyar. Bozok yaylasının çocukları var olun.”

Adı resmen Atatürk Yolu oldu
Atatürk’ün Yozgat’a gelirken geçtiği bu yol 1924 yılından bu yana “Atatürk Yolu” olarak biliniyordu. 11 Ekim 1985 tarihinde dönemin Yozgat Valisi Muhittin Keskin’in başkanlığında toplanan İl Genel Meclisi, 9 sayılı kararıyla yolun adını “Atatürk Yolu” olarak resmileştirdi.

Emekli öğretmen Yılmaz Göksoy, “Atatürk ve Yozgat” kitabında, Atatürk’ün, Yozgat’a gelirken uğradığı köylerde nasıl karşılanıp uğurlandığını da yazdı. Göksoy, SÖZCÜ’ye yaptığı açıklamada “Atatürk Yolu” ile ilgili şunları söyledi:

“Yolun adı Atatürk Yolu olarak resmileştirilmesinden sonra, bozuk olan yolun Atatürk’ün adına uygun bir hale getirilmesi için çok çaba gösterildi. Turgut Özal, Başbakanlığı döneminde Yozgat’a miting amacıyla gelmişti. Yolun geçtiği Osmanpaşa kasabasından gelenler de ‘Atatürk Yolu’nun asfaltlanmasını istiyoruz’ pankartı açtı. Özal, bu pankartı okuyunca ‘o kalay, yaparız’ dedi. Gerçekten yol yapımı için hazırlıklar onun döneminde başladı. Ancak, önemli bir bölümü Onur Kumbaracıbaşı’nın bakanlığı döneminde tamamlandı.
Yolun, Boğazlıyan ilçesi çıkışında da, Yozgat’tan Boğazlıyan’a gidiş yönüne de ‘Atatürk Yolu’ tabelaları ise 2000 yılında Hüseyin Önal’ın Yozgat Valiliği döneminde dikildi. Halk arasında bilinen ‘Atatürk Yolu’ böylece tabela dikilerek de daha da belirgin hale getirildi. Yozgat’ın girişinde Boğazlıyan yolu ayrımında bu tabela Yozgat üzerinden yolculuk yapan herkes tarafından görülüyor ve bu isim Yozgat’a ayrıcalık tanıyordu. Ancak, tabelanın sökülüp 6 kilometre içeriye alınmasına bir Yozgatlı olarak üzüldüm.”

Kimse Çiçek’e karşı değil
TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in adının bir bulvara verilmesinin aslında kimseyi rahatsız etmez. Hatta yaptığı hizmetler nedeniyle anımsanması da insanları mutlu eder. Ancak, ‘Atatürk Yolu’ tabelasının Türkiye’nin en işlek yolundan uzaklaştırılması da Cemil Çiçek'in yanı sıra vatandaşları da mutlu etmez. Atatürk Yolu’nun adının İl Genel Meclisi tarafından verildiği dönemde de Çiçek’in Yozgat Belediye Başkanı olduğunu hatırlatalım. İnanıyorum ki, Çiçek de "Atatürk Yolu" kısaltılarak, 6 kilometrelik bulvara adının verilmesinden rahatsızlık duymuştur. Belediyenin yapması gereken, yeni açılan bir bulvara Çiçek'in adını vermekti. İşte bu yapılmıyor, "Atatürk yolu" kısaltılıyor...


Belediye Başkanı ne diyor?
Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer, SÖZCÜ’ye yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Cemil Çiçek’in Yozgat’a önemli hizmetleri var. Bunlar arasında üniversitenin açılması da yer alıyor. ‘Atatürk Yolu’nun başlangıcı mücavir alan içinde kaldı. Biz de, buradan ‘Atatürk Yolu’ tabelasını kaldırıp, yerine Cemil Beyin adı verilecek kaideyi yaptırdık. ‘Atatürk Yolu’ tabelasını da 6 kilometre ilerisine diktik. Yani, Atatürk Yolu yine Atatürk yolu olarak kalıyor ancak 6 kilometre kısalmış oluyor. Yol bir miktar kısaldı ama bizlerin Atatürk’e karşı saygısında, sevgisinde azalma olmaz.”

Başer, “Cemil Çiçek Bulvarı”nın 2 Kasım’da toplanacak “Türk Dünyası Kurultayı” sırasında açılacağını, aynı gün merhum Bosna-Hersek Cumhurbaşkanı İzzet Begoviç, Kırgızistanlı yazar Cengiz Aytmatov’un da büstlerinin açılacağını, Yozgat’ı “Türk dünyasının başkenti yapmak” için çalıştıklarını sözlerine ekledi.

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget