Devlet savcısına sahip çıkmadı - Saygı Öztürk

Doğubeyazıt Cumhuriyet Savcısı Hakan Kılıç, 5 Şubat 2012’de silahlı saldırıya uğradı. “Adalet öyle olmaz böyle olur” diyen yüzü maskeli bir kişi tarafından savcı, eşinin ve 5 yaşındaki çocuğunun gözleri önünde öldürüldü. Doğubeyazıt Başsavcılığı’nın yoğun çabalarına rağmen henüz katil zanlısı yakalanamadı.

Savcı Hakan Kılıç’ın aelesi ve eşi Arife Kılıç’ın acısı devam ederken, savcının şehit sayılıp salımyayacağı konusunda Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) ilgili komisyonu toplanıp bir türlü karar vermedi. Bu yüzden, şehit ailesine bir ödeme de yapılamadı. Komisyonun ne zaman toplanıp karar vereceği de belirsiz.

5 yıldan az hizmete, maaş bağlanmıyor
Sosyal Güvenlik Kurumu’nin bir yetkilisi, C.Savcısı Hakan Kılıç’ın görev süresinin 5 yılın altında olması halinde maaş bağlanmadığını, ancak şehit sayılması durumunda ise hizmet süresine bakılmadığını belirttiler. Kılıç’ın, ilk görev yerinin Trabzon’un Tonya ilçesi, ikinci görev yerinin de Ağrı’nın Doğubeyazıt ilçesi olduğu bildirildi. C.Savcılığı’nda geçen süresi 5 yılı doldurmuyor. Bu durumda, C. savcısının şehit sayılmaması halinde ailesine maaş bağlanması da mümkün olmayacak.
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) üst düzey yetkilisi ise SÖZCÜ’nün sorusu üzerine “Merhum C. Savcımızın staj süresi de dikkate alınmak zorunda. O zaman maaş bağlanmasında bir engel yok. Bizim istediğimiz şehit maaşı bağlanmasıdır” dedi.

“Bize göre savcımız şehit “
SGK’nın savcı Hakan Kılıç’ın “şehit sayıp saymayacağı” yapacağı incelemelerden ve kriterlere uygun olup olmadığı araştırmasından sonra belirlenecek.

HSYK yetkilileri ise “Bize göre savcımız ‘adalet öyle olmaz böyle olur’ diyen kişi tarafından şehit edilmiştir. Savcımızın geride kalanlarına şehit maaşı bağlanması için biz gereken çabayı gösteriyoruz. Ancak SGK’nın ilgili komisyonunun bir türlü toplanmaması yüzünden karar verilmedi” dediler.

Kılıç’ın, şehniut edilmesinin kabul edilmesi halinde, 30 yıl çalışmış gibi maaş bağlanacağı ve buna göre de tazminat ödeneceği bildirildi.


Eşi öğretmenliğe alınacak
Savcı Hakan Kılıç’ın çalışmayan eşi Arife Kılıç’ın öğretmenliğe istisnai kadrodan başlatılması için HSYK yetkililerinin Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileriyle temas kurdukları, bakanlığın, Kılıç’ın eşinin öğretmen olarak göreve başlatmaya “olur” dedikleri bildirildi. Ancak, henüz göreve başlatma yazısı çıkmadı.

Savcı ve hakimlerden kampanya
HSYK, savcı Hakan Kılıç’ın ailesine verilmek üzere hakim ve savcılar arasında yardım kampanyası başlattı. Bu kampanyaya vatandaşların da katılabileceğini belirten HSYK yetkilisi, bugüne kadar 360 bin lira toplandığını ve kampanyanın devam ettiğini söyledi.

HSYK’nın yardım kampanyası için Ankara valiliğinden gerekli izni aldığını kaydeden HSYK yetkilisi, “Tüm meslektaşlarımızın ve milletimizin bu konuda gerekli hassasiyeti göstererek elinden gelen yardımı yapacağına olan inancımız tamdır” dedi.

 Yardım yapacağınız numardalar
Doğubeyazıt savcısının çalışmayan eşi ve 5 yaşındaki çocuklarına yardım yapılabilecek hesap IBAN numaraları şöyle:
Vakıfbank HSYK bağlı şubesi HSYK Genel Sekreterliği adına açılan hesap
İBAN numarası : TR 820001500158007299653538
Ziraat bankası Ankara/Gazi Mahallesi şubesi HSYK Genel Sekreterliği adına açılan hesap
İBAN numarası : TR 050001000898591166875001

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget